DOLAR 32,5861 0.26%
EURO 34,7658 -0.05%
ALTIN 2.492,460,33
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20665563,77%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edebiyata Yusuf yaklaşımı

Edebiyata Yusuf yaklaşımı

ABONE OL
4 Şubat 2020 11:51
Edebiyata Yusuf yaklaşımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kentte bir konferans veren yazar Selahattin Yusuf ülkede futbolun ve gündelik siyasetten çok fazla söz edilmesinin, edebiyat konuşmayı zorlaştırdığını söyledi. Bunun için yeni bir yöntem bulduğunu aktaran Yusuf, örnek olarak; “Yahya Kemal Beyatlı ile Behçet Kemal Çağlar arasındaki gerilimden bahsetmek edebiyat açısından çok verimli olabilir” dedi.

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Edebiyat Türkiye’yi Birleştirebilir mi?” konulu konferans yazar Selahattin Yusuf’un sunumuyla Devecihan Kültür merkezinde gerçekleştirdi. Konferansa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne İl Milli Eğitim Müdür Yardımcı Müzekka Bayrak, eğitimciler ve vatandaşlar katıldı.

Burada bir konuşma yaparak, ülkede edebiyat konuşmanın zorlaştığını anlatan, Yusuf, “Biz edebiyatçıların bu konferanslarda bir zorluğu var açıkçası. O’da şu; genellikle Türkiye’de siyaset ve futbol konuşuluyor, biliyorsunuz. Hangi taksiye binerseniz, taksici size siyasi gelişmeleri kolayca anlatabilir. Futboldan konu açılırsa hiç susmadan konuşabilir. Bütün kahvehanelerde, berberlerde konuşulan, dönen sohbetler bunlardır. Kötü değil aslında bu, onun da bir canlılığı var, hayata kattığı bir renk var. Karşı değiliz fakat futbolun ve gündelik siyasetin bu kadar konuşulduğu bizim gibi bir ülkede, edebiyat konuşmak biraz zorlaşıyor. Çünkü daha rafine, daha dar çevrelerin arasında olup biten bir şey edebiyat” dedi.

“BU İNADI SÜRDÜRMEMEYE KARAR VERDİM”

Edebiyat konuşabilmek için kendince bir yöntem geliştirerek, edebiyatı tarihi gelişmelerin içinde büyük bir siyasi fotoğrafın içinde görmeye başladığından bahseden

Yusuf, “Ben şahsen yıllardır, böyle konferanslara, söyleşilere gide-gele kendimce bir yöntem geliştirdim. Sadece edebiyattan bahsetmek gibi bir lüks içinde olmamaya karar verdim. Bu inadı sürdürmemeye karar verdim ve edebiyatı tarihi gelişmelerin içinde büyük siyasi fotoğrafların içinde görmeye çalıştım. Böyle olduğunda anlamlı olduğunu düşünüyorum. Böyle halka açık büyük toplantı salonlarında bunun daha verimli olacağını düşünüyorum. Yani; Yahya Kemal Beyatlı ile Behçet Kemal Çağlar arasındaki gerilimden bahsetmek edebiyat açısından çok verimli olabilir. Fakat bu edebiyat için spesifik bir konu. Meslekten edebiyatçıları çok fazla yüreğinden yaralayacak ve ilgilendirecek bir konu belki. Fakat hepimizin ayrı meşgaleleri var, dertleri var. Belki şu an bu salonda birlikteyken bile kafamızda başka sorunlar var. Hep acil, güncel halledilmesi gereken sorunlar var” şeklinde konuştu.

Yusuf sözlerini, “Dolaysıyla edebiyat dediğimiz şeyi biraz tarihi gelişimi içinde sosyoloji içinde ve büyük siyasi panorama içinde bir fotoğrafa yerleştirmeniz daha verimli ve mantıklı olacağını düşünüyorum” diyerek tamamladı.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.