DOLAR 32,2464 0.13%
EURO 35,0993 0.18%
ALTIN 2.505,080,19
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2136917-1,03%
Edirne
20°

KAPALI

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne gülü hasat edildi  

Edirne gülü hasat edildi  

Trakya Üniversitesi tarafından Edirne Gülü Şenliği ve Hasat Etkinliği düzelendi. Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleşen “Edirne'de Gülcülük ve Gül” konferansının ardından aralarında Edirne Valisi Yunus Sezer’in de bulunduğu protokol üyeleri üniversitenin gül bahçesinde gül hasadı yaptı.

ABONE OL
8 Mayıs 2024 18:10
Edirne gülü hasat edildi  
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi tarafından Edirne Gülü Şenliği ve Hasat Etkinliği düzelendi. Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Edirne’de Gülcülük ve Gül” konferansının ardından aralarında Edirne Valisi Yunus Sezer’in de bulunduğu protokol üyeleri üniversitenin gül bahçesinde gül hasadı yaptı.

Geçmişte gülüyle ünlü Osmanlı sarayı için gül yağı ve gül suyu üretilen yerlerden olan Edirne’de, gül üretiminin yeniden yaygınlaşması için Trakya Üniversitesi tarafından çalışmalar sürüyor.

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ‘Edirne Gülü Şenliği ve Hasadı’ etkinlikleri düzenlendi. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Edirne’de Gülcülük ve Gül’ konferansına Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Medipol Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Edirne Baro Başkanı Av Gökhan Karakoç, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, çeşitli Balkan Üniversitelerinden rektör ve Rektör Yardımcıları, Trakya Üniversitesi dekanlarından, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferans saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okunması sonrası başladı.

“PEYGAMBER EFENDİMİZİN KOKUSU, HASTALIKLARIN ŞİFASI VE BİZİ ANLATAN SEMBOL OLARAK GÜL BEREKETTİR”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Biz maalesef millet olarak bu Edirne’de en ihtişamlı, en güzel bir beylikten imparatorluğa geçtiğimiz, coşkulu günler yaşadığımız bu Edirne’de maalesef 4 işgalde biraz hafızamızı kaybettik, biraz kendimizi kaybettik, biraz değerlerimizi kaybettik. Ama üniversitelerin ana vazifesi nedir? İşte kendi kültürünü, kendi değerlerini ortaya çıkartabilmektir. Trakya Üniversitesi bu hazine sandığını araladı, bir baktı orada Edirne Gülü var. Edirne Kırmızısı’ndan sonra Edirne Gülü var. Çok sevgili Ayten Altıntaş Hocam aramızda, bize bu değeri hatırlatan o olmuştu. Yaklaşık 5 yıl kadar önce Edirne Gülü var demişti. Biz de bir şeyler yapalım dedik. İşte Osmanlı’nın Tıp Araştırmaları merkezi ne olur, nasıl olur diye. Önce Havsa’ya Edirne Gülü ektik. Sonra da kampüsümüzde 5 dönüm yere Edirne Gülü ektik. Tabi yavaş büyüyorlar. Ama Havsa’da 3 yıldır kutluyoruz da, şimdi merkeze ektiğimiz güller oldu elhamdülillah. Bu da Mayıs ayında açan, müthiş rahiyası olan dillere destan bu güzel gülün bir tanıtımını yapalım dedik. Bugün de nasip oldu. Sevgili Ayten Altınbaş Hocam aramızda, bunu başlatan sevgili Hocam aramızda, gül deyince Türkiye’de ilk isim Tabi bir edebi, bir şeyle başlamak lazım. Sizin gücünüzü edebiyatçılar ediyor. Gülün edebiyatımızdaki bir çok kıymetli Hocam anlatacak evgili Mücahit Kaçar Hocam aramızda Ve bir gül şehri nasıl değiştirir? Çok kıymetli Fahrettin Üzgün, Beyefendi Isparta’dan bizi kırmayarak geldiler. Kendisi orada küçücük bir belde ve bir gülün öyküsünü anlatacak bize. Nereden nereye geldiğini anlatacak ve inşallah Edirne Gülü içinde biz gelecek perspektifi çizeceğiz. Peygamber Efendimizin kokusu olduğu için, pek çok hastalığın şifası olduğu için, esasen bir ilaç olduğu için ve bizi çok iyi anlatan bir sembol olduğu için gül bereketlidir. Yani onu konuştukça bereketlenir, büyür, çoğalır. İnşallah bereketlensin istiyoruz bu toplantıyla beraber. İlk defa bir gül toplama şenliği yapacağız. Ve arkasından İkinci Beyazıt Külliyesi’ne geçip, tıbbi aromatik bitki bahçesini açacağız. Aslında birbirinin devamı olan iki şeyi yapıyoruz. Bu oradan Karaağaç’a geçip Balkan Üniversiteler Birliği’nin müzesini açacağız. Yarın da çok önemli bir toplantıya ev sahipliğini yapıyoruz. Balkan Kütüphaneler Birliği toplantısı. Pek çok rektör, pek çok önemli akademisyen, kütüphane temsilcisi, arşiv temsilcisi, devlet arşivleri temsilcisi aramızda olacak. Ve bu güzel günde onlar da eşlik edecekler. Balkan Üniversiteler Birliği önemli bir başarı. Onu müzelleştirerek kurumsal bir hale getiriyoruz. Gelen misafirlerime şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“EDİRNE GÜLÜ 640 YILINDAN EVLİYA ÇELEBİ YAZILARINDA BAHSEDİLMİŞTİR”

Medipol Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayten Altıntaş, “Biz burada, Ratıp Kazancıgil Hoca’yla, Edirne’nin Tıp tarihini çalışırken, Edirne gülüyle ilgili çok önemli şeyler bulmaya başladık. Ve ben bunu her Edirne’ye geldiğinde dile getirdi, Ayhan Hoca arkadaşımız sağ olsun, bir gazeteciliği zekasıyla, Hocam lütfen şimdi bunları yazın dedi. Ve 2003 yılında Edirne’de Gülcülük ve Edirne Gürcülük’ü yazdım. Ondan sonra da yazdım. Edirne’de Gülcülük var mıydı? Gül var mıydı? diye. Ve biz bu çalışmalarda birçok bilgilere sahip olduk. Ve bu bilgiler bize Edirne’de Gülcülük olduğunu, çok önemli gül yetiştirildiği bilgisine götürüyordu. Aslında çok daha eskidr, 1210’larda Haçlı Seferleri sırasında Edirne’deki güllerden bahseden yazılar var. Ama bizim için önemli olan Osmanlı tarihçilerinin satır satır Edirne’deki gülcülükle ilgili bilgileri vermesi. 1635’li yılda meşhur Abdurrahman Hıbri Bey, Edirne’de yoksul bir şehirdir. Ama çok güzel fazla ürünü yoktur. Ama Edirne bahçelerinden bahar mevsimi armağan olarak bir gül suyu elde edilir ki, kokusunun güzelliğini miske benzer. Kazım Çelebi,  Edirne’deki o güzel bahçelerden gül bahçelerinin pek çok olduğundan ve Edirne’nin başlayacak malı gül suyundan bahseder. Evliya Çelebi’in Edirne’ye 20 sayfa ayırmıştır meşhur eserinde. Ve burada uzun uzun Edirne’nin gül bahçelerinden bahseder. Ve o gül kokulu çiçek bahçelerinden bahseder 640 yılında. Ve gülün gül kokusundan bahseder.  Ve diyor ki yok ki, Edirne bahçelerinin güzelliğinin Alman ve Macar kralının bahçesi hariç dünyada hiçbir benzeri yok. Müthiş güzel.  Gül suyu hiçbir mekanda bu kadar güzel değil.  Edirneli hatunlar, bu güzel kokulu gül sularını İstanbul’a götürürler. Ve orada gül suyunu satan, bu güzel gül suyunu satan sadece Edirneli hatun kadınlardır” dedi.

“GÜLÜN ENERJİSİ 320 MHZ, GÜL CİDDİYE ALINMALI”

Gülün şifası kadar enerjisinin önemli olduğuna vurgu yapan ve Nicola Tesla ile Fuzuli söylemlerinden örnek veren Altıntaş “Gül ilaç, güzellik malzemesi, parfüm malzemesi evet ama enerjisinden mutlaka bahsetmemiş lazım. 1900’lerin sonunda iki büyük araştırmayla. Enerjiler ölçülmeye başlandı. Gül enerjisi 320 MHZ. Bundan sonraki bir tıbbi bitkinin enerjisi 175 MHZ. Gülün enerjisi inanılmaz. Bugünün ve geçmişin en önemli fizikçisi Nikola Tesla, çok net olarak söylemiştir. Bir Amerikan gazeteciye verdiği röportajda gülün kokusu ve Fuzuli’de söylüyor 500 yıl önce. Diyor ki, eğer herhangi bir derde deva istiyorsan gül bahçesine git, o gülün bir tek tanesi de şifadır diyor Fuzuli. Gül ciddiye alınmalı. Edirne gülde kalmalı” dedi.

Konferansının ardından Edirne Valisi Yunus Sezer ve beraberindeki protokol üyeleri kortej eşliğinde üniversitenin Balkan Yerleşkesindeki 5 dönümlük gül bahçesine geldi.

“GÜL BAHÇELERİ KENTİN DEĞERİNE DEĞER KATACAK”

Burada konuşan Vali Yunus Sezer, Edirne Sarayı’nın bitmesiyle beraber saray bahçesindeki gül bahçelerinin yeniden oluşturulması, Edirne’nin değerine daha da fazla değer katacağını belirterek, “Ben bu etkinlik için teşekkür ediyorum. Özellikle bu güllerin yetişmesinde emeği geçen hocalarımıza, öğrencilerimize de şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

” 5 YIL ÖNCE EKTİĞİMİZ GÜLLER HASAT EDİLEBİLİR ZAMANA GELDİ”

Rektör Erhan Tabakoğlu da yaklaşık 5 yıl önce ektikleri güllerin artık hasat edilebilir noktaya geldiğini belirterek, “Edirne Gülü tarihte çok önemli bir yeri olan, Edirne Sarayı’nın ihtiyaçlarını karşılayan bölgede tekrar gün yüzüne çıkartıyoruz ve Edirne’nin gündemine almak için bu güzel etkinliği yapıyoruz. Bu etkinliği kıymetlendiren Sayın Valime, sevgili misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum, hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Sezer, Rektör Tabakoğlu, akademisyenler ve öğrenciler Edirne gülünün hasadını yaptı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.