DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20743761,53%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne Kent Konseyi, adaylardan beklentilerini sıraladı

Edirne Kent Konseyi, adaylardan beklentilerini sıraladı

Edirne Kent Konseyi, yerel yönetim adaylarından beklentilerini belirttiği “Seçmen Bildirgesi"ni açıkladı.

ABONE OL
7 Mart 2024 17:28
Edirne Kent Konseyi, adaylardan beklentilerini sıraladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kent Konseyi tarafından, yerel yönetime talip olan adaylardan beklentilerini sıraladığı “Seçmen Bildirgesi”nde çeşitli konular ele alındı. Tüzüklerindeki görev ve belediye kanunun 76. Maddesinin verdiği sorumluluk üzerine bildirge hazırladıklarını kaydeden Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, içme suyu, atık toplama ve depolama, eğitim, Kültür, sanat, tarih-turizm, festivaller ve mahalle sakinleri, yaşlılar ve sosyal yaşam merkezleri, engelliler, kentlinin sağlığı, imar planları, kentsel dönüşüm, yeşil alanlar, ulaşım, ve el sanatları gibi önemli konular ele alındı.

“AZALAN YAĞIŞLARA GÖRE YAĞMUR HASADI YAPILMALI”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, “Yıllardan beri süren taleplerimizden bir tanesi içme suyunun sağlıklı ve nitelikli bir biçimde kentliye ulaştırılmasıydı. Bu konuda mevcut belediye yönetimi asbestli boruların değiştirilmesi ve su şebekesinin yenilenmesi konusunda projesini gerçekleştirerek önemli bir adım atmıştır. İklim değişikliği ile azalan yağışlar düşünülerek su kullanımında bütün tasarruf önlemlerinin alınması, Yağmur suyu hasadı konusunda belediyenin örnek olması ve site yönetimlerinin yağmur suyu hasadı konusunda teşvik edilmesi, yağmur sularının daha yoğun toprağa aktarılacak çalışmalarının yapılması, beton ve asfalt yüzey alanların azaltılıp, kilit taşı, parke taşı, çimtaşı gibi sokak ve kaldırım kaplamalarının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Su Dağıtım Hizmetinin kesinlikle kamu hizmeti olarak kalmasına devam edilmelidir.

“ATIK TOPLAMA VE DEPOLAMA”

Kentte oluşan katı atıkların toplanması, depolanması sorunu Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesislerinin hizmete girmesiyle büyük ölçüde çözülmüştür.  Ancak depolama alanından zaman zaman atık suların Hasanağa deresini kirlettiği görülmektedir. Hasanağa deresinin periyodik su analizlerinin alınarak olası kirliliğe önlem alınmalı, tahlil sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Konutlarda yerinde ayrıştırmayla ilgili çalışmalar eksik kalmıştır. Ayrıştırma ile ilgili materyaller (atık ayrıştırma/toplama kutuları, çöp poşetleri vb. ) ücretsiz verilmeli, site ve apartman yöneticileri eğitilerek yerinden ayrıştırma hız kazanmalıdır.

“EĞİTİM”

Edirne giderek artan öğrenci sayısıyla eğitim kenti olmaya adaydır. Üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu kentimizde, yeterince sosyal, sportif ve eğitim tesisleri bulunmamaktadır. Eskişehir gibi öğrenci dostu kent olma hedefi olmalıdır. Hizmete giren Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı bu hususta daha işlevsel hale getirilmelidir. Üniversite öğrencileri dışında, toplumsal yaşamdan kopmuş, işsizlik yaşayan gençlik kesiminin her türlü sosyal, ekonomik, kültürel sorunları için bu merkezler çözüm üretmelidir.

“KÜLTÜR, SANAT VE TARİH”

Çok kültürlü kentimiz Edirne 3 nehrin ve 3 ülkenin buluştuğu yerdir. Bu zenginlik; 3 ülkenin komşu yerel yönetimleri tarafından ortak etkinlikler ile ortaya konulmalıdır. Balkan Film Günleri, Balkan Kitap Günleri; Sportif ve folklorik yarışmalar gibi etkinlikler kent turizmine ve kültürüne katkı sunacaktır. Başta Edirne Kent Müzesi olmak üzere Edirne’deki müzeler daha işlevsel düzenlenmeli, daha iyi duyurulmalıdır.

“KIRKPINAR, KAKAVA, VE DİĞER FESTİVALLER”

Edirne’nin en önemli tanıtım unsurlarından biri olan Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali,  panayır havasından çıkarılarak daha otantik, daha nitelikli düzenlenmeli ve kurumsallaştırılmalıdır. Güreşlerin yapıldığı stadyum, Eski Edirne Saray alanı içinde inşa edilmiştir.  Ne yazık ki sit alanı ve taşkın alanı içerisinde kalmaktadır. Yerinin değiştirilerek, ulaşımın ve park sorununun çözüldüğü, yılın her günü ziyaretçilere açık olduğu ve her mevsim etkinliklerin yapılabileceği bir alana taşınmalıdır. Kırkpınar, Hıdrellez ve Kakava etkinlikleri uzun süreli festivallere dönüşmeli; Kabak festivali, Bando festivali gibi tarihi ve kültür geleneği olmayan etkinlikler bu festivaller içerisinde yer almalıdır. Fuar, kitap ve sinema günleri gibi ulusal/uluslararası etkinlikler sık sık düzenlenmelidir. Helva Geceleri gibi ritüel olmuş gelenekleri yaşatmalı, Belediye organizasyonları arasına alarak kurumsallaştırılmalıdır” dedi

“KENT YÖNETİMİNE HALKIN KATILIMI SAĞLANMALI”

Kent yönetimine halkın katılımı sağlanmalı, Kararlar kentlilerle tartışılarak alınmalı, Kente ilişkin harcamalarda, kent bütçesinin oluşturulmasında kentlinin öncelikleri ve önerileri dikkate alınmalıdır.  Bu konuda Şişli Belediyesinin yaptığı Katılımcı bütçe çalışmaları örnek alınabilir. Kent yönetimine kentlinin katılımının en önemli aracı Kent Konseyi ve Mahalle Meclisleridir. Kent Konseyi belediyenin temel bileşeni olmalıdır. Kent Konseyi yönlendiren değil; iş içinde olan, gönüllü çalışan özerk yapıdır. Belediye yönetimi Mahalle Meclisleri aracılığı ile kentliyle daha iyi iletişim kurabilir, projelerini daha rahat uygulamalıdır. Buralarda beyin fırtınası şeklinde toplantılar düzenlenmeli, Kent forumları yapılmalı, kentin tüm bileşenlerinin katılımı sağlanmalıdır. Halk ekmek üretim tesisleri kurularak halkın temel gereksinim maddesine kolay ve ucuza ulaşabilir bir politika uygulanmalıdır.

“YAŞLILAR VE SOSYAL YAŞAM MERKEZİ”

Bu mekânlar, yaşlı bireylerin sosyal etkileşimde bulunmalarını, aktivitelere katılmalarını, izolasyonu önlemeyi, toplumla bağlarını güçlendirmelerini, yaşam kalitesini artırmayı destekleyen yerlerdir.  Buralarda Sosyal Aktiviteler, Eğitim Programları, Sağlık Hizmetleri, Kültürel Etkinlikler, Gönüllülük Çalışmaları, Sosyal Destek Hizmetleri, Teknolojik Yardım etkinlikleri gerçekleştirilmelidir. Sosyal Yaşam Merkezlerinde Hobi ve Sanat Atölyeleri, Spor ve Rekreasyon, Kültürel Etkinlikler, Eğitim Seminerleri ve Konferanslar, Sağlık Konularında Bilgilendirici Seminerler, Teknoloji Kullanımı, Gönüllülük Faaliyetleri, Sosyal Oyunlar ve Turnuvalar: Sağlık Aktiviteleri, Özel Gün Kutlamaları, Yazı ve Anlatı Grupları Oluşturulmalıdır.

“ENGELLİLER”

Engelli bireylerin toplumsal yaşamın her kademesinde yer alabilmesi için erişilebilirlik standartlarının iyileştirilmesi ve yaşamı kolaylaştıracak bütüncül sosyal politikaların uygulanması temel bir gereksinimdir. Bu sosyal politikaları;  Erişilebilirlik ve Altyapı düzenlemeleri, Eğitim ve İstihdam, Toplumsal Katılım, Sağlık Hizmetleri, Hukuki Haklar ve Koruma desteği, Engelli Bireylerin Yerel yönetim organlarında daha fazla temsil edilmesi şeklinde özetleyebiliriz.

“KENT SAĞLIĞI”

Yerel Yönetimler halk sağlığını koruyucu tedbirler almalıdır. Yerel yönetimce yiyecek ve içecek imalatı ve satışı yapılan yerler daha sık ve doğru denetlenmelidir. Restoran ve oteller bağımsız bir komisyonca puanlanmalı. Bu puanlama internet ortamında yayınlanmalıdır. Özellikle nitelik ve hizmet yönünden yetersiz kalmış, turizme katkısı yetersiz kalan işletmelerin iyileştirilmesi için destek verilmelidir. Kentin değişik yerlerinde denetimsiz satılan gıda maddelerinin önüne geçilmelidir. Seyyar satıcıların trafiğin ve yaya ulaşımının yoğun olduğu yerlerden uzak tutulması gerekmektedir. Kâğıt/plastik toplayıcılarının konteynerden çöp toplarken çevreyi kirletmelerinin önüne geçilmelidir.

“İMAR PLANLARI”

Yaşanabilir bir Edirne için; planlama temel araç olarak görülmelidir. Kişiye rant odaklı parçacı planlama anlayışı yerine katılımcı, şeffaf, bütüncül planlama anlayışı hayata geçirilmelidir. Yani mevzi imar plan tadilatları ile plan bütünlüğü bozulmamalıdır. Tarihi kent silüetini bozan yapılaşmadan tamamen kaçınılmalıdır. İnşaat işi ile uğraşan müteahhitlerin Encümen ve imar komisyon üyeliklerinden uzak tutulması prensip olmalıdır.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Kentsel dönüşüm adı altında yürütülecek çalışmalar, kentin kimliğine, kültürüne dokusuna uygun olarak kentli ile birlikte planlanmalı, mağduriyetler yaratılmamalıdır. Protokolle TOKİ’ye devri gerçekleşen 25 Kasım Stadyumu alanı çok amaçlı yeşil alan olarak düzenlenmeli, planlanan spor tesisleri bir an önce Edirne’ye kazandırılmasıdır”

“YEŞİL ALANLAR”

Yeşil alanlarımız gerek yoğun kentleşme, gerekse nüfus artışı nedeniyle yetersiz kalmıştır. Var olan yeşil alanların-parkların amaç dışı kullanımın durdurulmasıyla yasa ve yönetmeliğe uygun, kentin geleceğini düşünerek düzenlenmesi sağlanmalıdır. Amacı dışında kullanılan alanlarda işletmeciler tahliye edilmelidir.

“ULAŞIM”

Ulaşım belediyenin en temel görevidir. Ulaştırma planları insan odaklı olmalıdır. Belediye ulaşımdan tamamen çekilemez ya da kendi işini başkasına devredemez. Belediyemiz; otobüslerle, taşıma kooperatifinin fiyatlarını da dengeleyecek şekilde ucuz ve nitelikli taşımacılık yapmalıdır. Ulaşım kentsel sorunun parçası olarak tüm yönetim düzeyleri ve ilgili tüm aktörlerin katılımı ile ele alınmalıdır. İl Trafik Komisyonu ve Belediye Ulaşım Komisyonunda Kent Konseyinin temsilcileri de yer almalıdır.

“EL SANATLARI”

Geleneksel el sanatlarımıza sahip çıkılmalıdır. Ağaç işlemeciliği, lake kap ve kutu yapımcılığı, çiçek ressamlığı, kitap kapakçılığı, mezar taşçılığı, mis sabun, edirnekâri sanatı, el işlemeleri gibi Edirne’ye özgü yerel el sanatlarını geliştirici kurslar çoğaltılarak üretim artışına ve ticaretine olanak sağlanabilir. Yemekleriyle ünlü Edirne, ulusal ve evrensel ölçekli yarışmalar düzenlenebilir.

“SOKAK HAYVANLARI”

İlgili mevzuat gereği sokak hayvanları için beslenme ve su odakları kurulmalı,  gönüllülerle birlikte çalışılmalıdır. Kent içindeki hayvanların artmasına neden olan köylerden getirilen hayvanların da planlı bir şekilde rehabilitesi ve kente yığılmanın önlenmesi için Belediye, Valilik, köy muhtarları ve Hayvan hakları örgütleri ile birlikte çalışmalıdır. En önemlisi tam donanımlı bir hayvan hastanesi kurulmalıdır.  Hatta kurulacak evcil hayvan kreşi/hoteli ile evcil hayvanlar sahiplerine hizmet verilerek buradan elde edilecek ücretler barınak giderlerinde kullanılabilir”diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.