Trakya Üniversitesinin öncülüğünde yürütülen çalışmalarla yeniden hayat bulan Edirne Kırmızısı (Türk Kırmızısı), Türkiye Futbol Federasyonunun 2026-2027 sezonu resmi futbol topuyla yeşil sahalara taşındı
Yüzyıllar öncesinden günümüze uzanan hikayesiyle Avrupa saraylarının gözdesi olan ve casusluk hikayelerine konu olan tarihi renk, yeni sezonda Türkiye’nin dört bir yanında futbolseverlerle buluşacak.
Adidas’ın Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında 2026-2027 sezonu için tasarladığı resmi futbol topunda Edirne Kırmızısı’na yer verildi. Yeni sezonda TFF çatısı altında oynanacak tüm lig ve kupa karşılaşmalarında kullanılacak topun tasarımında Edirne Kırmızısı, turkuaz tonlarıyla buluşuyor. Anadolu’nun geleneksel miraslarından ebru sanatından ilham alan tasarımda, ebrunun akışkan desenleri öne çıkıyor.
Sezon açılışında Galatasaray ile Çorum FK arasında oynanacak karşılaşmayla ilk kez sahaya çıkan top, yüzyıllar önce Edirne’den Avrupa’ya yayılan efsanevi rengi bu kez futbol sahalarına taşındı.
“EDİRNE KIRMIZISI’NI GELECEK NESİLLERE AKTARMAYI ÖNEMSİYORUZ”
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Edirne Kırmızısı’nın TFF resmi futbol topunda kullanılmasının, kentin kültürel değerlerinin tanıtılması açısından önemli olduğunu söyledi.
Edirne Kırmızısı’nı korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Edirne Gülü ve Edirne Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde çalışmalar yürüttüklerini belirten Hatipler, “Yüzyıllar önce Edirne’den Avrupa’ya yayılan Edirne Kırmızısı’nın bugün Türk futbolunun resmî topunda yer alması bizler için büyük bir mutluluk. Bu gelişmeyi Edirne’nin kültürel değerlerinin tanıtılması ve geleceğe taşınması açısından kıymetli buluyoruz.” dedi.
Zamanla doğduğu topraklarda unutulmaya yüz tutan Edirne Kırmızısı, Trakya Üniversitesinin öncülüğündeki çalışmalarla yeniden hayat buldu. Rubia tinctorum bitkisinin yetiştirilmesiyle elde edilen tarihî renk, bugün kravat ve fular başta olmak üzere çeşitli tekstil ürünlerinde kullanılıyor.
Haber Merkezi
GÜNCEL
15 Ağustos 2026GÜNCEL
15 Ağustos 2026GÜNCEL
15 Ağustos 2026GÜNCEL
15 Ağustos 2026GÜNCEL
15 Ağustos 2026GÜNCEL
15 Ağustos 2026MARMARA BÖLGESİ
15 Ağustos 2026Zorunlu çerezler dışındaki hiçbir çerez ve üçüncü taraf hizmeti, siz onay vermeden çalışmaz. İstatistik (Google Analytics) ve bildirim (OneSignal) hizmetleri yalnızca onayınızla yüklenir.
Sitenin çalışması ve güvenliği için gereklidir. Kapatılamaz.
Tercihlerinizi hatırlar ve gömülü içeriğin çalışmasını sağlar.
Ziyaret istatistiklerini ölçmemizi sağlar. Alıcı: Google Analytics (Google Ireland Ltd.).
Tarayıcı bildirimlerine abone olmanız için kullanılır. Alıcı: OneSignal (ABD).