DOLAR 32,5608 0.21%
EURO 34,9413 -0.12%
ALTIN 2.437,230,06
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2092995-0,27%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne ‘korona kırmızısı’nı istemiyor

Edirne ‘korona kırmızısı’nı istemiyor

ABONE OL
16 Ekim 2021 01:17
Edirne ‘korona kırmızısı’nı istemiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin Sağlık Bakanlığının açıkladığı haritada çok yüksek riskli iller arasında bulunması nedeniyle Edirnelilere tedbirlere uymaları konusunda çağrıda bulunarak, “Evet biz kırmızıyı severiz, kırmızısı olsun 5 lira fazla olsun deriz, Edirne kırmızı bizim aşkımızdır ama Kovid kırmızısını hiç sevmiyoruz. Şimdi el birliğiyle bu Kovid kırmızısından kurtulma zamanı” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında Edirne’nin çok riskli iller arasında bulunması nedeniyle açıklamada bulundu.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir değerlendirme sürecine girdiğini hatırlatan Gürkan, “Artık kentler 100 bindeki ortalama vaka sayına göre 4 renk ile ayrılarak o kentteki faaliyetlerin hangilerinin kapalı hangilerinin açık, hangi sınırlamaların kaldırılacağı hangilerinin devam edeceğini belirliyor. Yöntem olarak tartışılacak bir tarafı yok. Doğru bir yöntemdir. Burada o kentte yaşayan vatandaşların kendilerine disipline etmesi de amaçlanıyor bu açısından da doğru bir yöntemdir” dedi.

“EDİRNE AÇISINDAN ÜZÜCÜ BİR DURUM”

Edirne’nin, geçtiğimiz yaz aylarında günlerce ve aylarca sıfır vakadan Türkiye’nin en düşük vakalı illerinden biri iken son birkaç aydır çeşitli nedenlerle en yüksek vakalı illerden biri haline geldiğini belirten Başkan Gürkan, “Bu tabiki Edirne adına üzücü. Pandeminin en başından beri yani 8 mart 2020 yılından bu yana sahada olan belediye ekipleri, il özel idaresi ekipleri, valilik ekipleri ve sağlık ekipleri ve diğer kurumların ekipleri büyük bir özveri ile pandemi ile mücadele etti ve etmeye de devam ediyor. 6 gün sonra bir yılı dolduracağız, ekiplerimiz bir gün dahi sahayı terk etmedi. Hep sahadaydılar inanılmaz bir mücadele ve efor sarf edildi. Tüm imkanlarımızı, başka proje ve planlarımızı durdurarak hem maddi hem de insan gücü anlamında bu işe kullandık. Çünkü insan sağlığının her şeyden önemli olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Ancak bugün geldiğimiz noktada son vaka haritasının açıklanmasıyla Edirne ve Edirneliler olarak da hayal kırıklığına uğradığımızı ifade etmek isterim. Bir önceki haftalık haritada ilimiz yüksek riskli iller kategorisinde iken son açıklanan haritada çok yüksek riskli iller kategorisine maalesef girdi. Bu Edirne açısından da gerçekten üzücü bir durum.

YEREL ESNAFA DESTEK ÇAĞRISI

Mavi, sarı hatta turuncu olan illerde restoran ve kafeler açıldığını belirten Gürkan, “Bu insanlar 1 yıldır dükkanlarını açamıyorlardı. Biz Edirneliler biraz gayretle, turuncu da kalabilseydik bugün Edirne’de de restoranlar, kafeler, halı sahalar, kıraathaneler açılacaktı ve o insanlarda evlerine ekmek götürmeye başlaya bileceklerdi. Sınırlı sayıda müşteride alabilseler bu imkanı onlara vermiş olacaktık. Değerli Edirneliler sizlerden ricamız, isteğimiz illerde, ilçelerde ve köylerde yaşayan bütün hemşehrilerimden lütfen temizlik, maske ve mesafe kuralına uyalım ve kısa sürede şehrimizi tekrar turuncudan sarıya, sarıdan maviye dönüştürmeyi başaralım. Bu bizim elimizde bunu yapabiliriz. Biz bu ülkenin en bilinçli ve eğitimli bölgelerin birinde yaşayan insanlarız. Bu kendimizin, yakınlarımızın, ailemizin ve arkadaşlarımızın sağlığını korumak hem de kentimizdeki, köyümüzdeki esnafında biran önce ekmek parasına kavuşmasının yolunu açacaktır bize. Lütfen bugünden itibaren temizlik, maske ve mesafe kurallarına azami derecede dikkat edelim. Yerel esnafımız çok zorda. Alışverişimizi yerel esnaftan yapmaya özen gösterelim. Burada kimseyi ayrıştırdığımız yok. Ama ulusal marketler ve toptancılar veya değerleri onlar zaten bir şekilde sorunlarını çözüyorlar. Ama yerel esnafın size ihtiyacı var. Lütfen bu desteği esnafımıza çok görmeyelim. Mümkün olduğunca onlardan alışveriş yaparak bu zor süreci hep birlikte aşalım” dedi.

“EDİRNE KIRMIZISI BİZİM AŞKIMIZ AMA KOVİD KIRMIZISI DEĞİL”

Edirne Belediyesi’nin ilk günden bu yana hem kiracılarının hem oralarda çalışanların ve pandemi nedeniyle işyerleri kapalı olanların yanında olmaya devam ettiklerini belirten Gükan, “Pandemiden bu yana iki kez belediye kiracılarımızdan ve işyeri tamamen kapananlardan kiralarını almadık. İşyeri kısmen açık olanlardan kiralarını yüzde 25’e kadar düşürdük. Yüzde 75’inden sarfınazar ettik bu kiralardan. Yine işyerleri kapalı olan ve bu yüzden çalışamayan işçilerden, emekçilerden tüm kentte hepsine gerek maddi gerekse gıda, yiyecek, giyim desteği verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bundan da hiçbir şikayetimiz yok. Pandemi bitene kadar de bu destekleri vermeye devam edeceğiz. Ama halkımızın da ne olur hem kurallara uyarak biran önce şu kırmızıdan kurtulmayı evet biz kırmızıyı severiz , kırmızı olsun 5 lira fazla olsun deriz, Edirne kırmızısı bizim aşkımızdır ama kovid kırmızısını hiç sevmiyoruz. Lütfen el birliği ile bu kovid kırmızısından bir an önce kurtulmamızı sağlayalım. Esnafımızda derin bir nefes alsın” dedi.

İLK NORMALDE DOĞAL PAZAR AÇILACAK

Edirne’nin çok yüksek riskli bölgeden kurtulmasının ardından uzun süredir pandemi nedeniyle kapalı olan doğal pazarın yanına antika pazarı da ekleyecek açacaklarını belirten Gürkan, “Üretici doğal pazarını normale döndüğümüz de açacağız. Kadınlarımız bugünden Dr. Ertuğrul Tanrıkulu’na başvurularını yapabilirler. Birtakım kriterlerimiz var. Ertuğrul bey onları inceleyecek ve onlara pazara katılım belgesi vereceğiz. Tabiki kendi ürettiklerini satmak endüstriyel ürün olmamak kaydıyla. Normalleşmenin ilk haftasından itibaren doğal pazarı açacağız. Bu anlamda kadınlarımıza da bir 8 Mart hediyesi olsun diyoruz. Cumartesi pazarını hafta sonu kısıtlaması olduğu için Cuma günleri kuruluyordu. Artık bu pazarımız da bu hafta itibariyle cumartesi günü kurulacak” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.