DOLAR 32,4522 -0.12%
EURO 34,8264 -0.53%
ALTIN 2.442,390,27
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2076348-1,06%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne Turizm Master Planı konuşuldu

Edirne Turizm Master Planı konuşuldu

ABONE OL
12 Ocak 2022 11:41
Edirne Turizm Master Planı konuşuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Turizm Master Planı oluşturulması amacıyla çalıştay düzenlendi. Vali Ekrem Canalp başkanlığında gerçekleştirilen çalıştayda kentin turizm gelirinin artırılmasına yönelik plan ve programlar ele alındı.

Edirne Turizm Master Planı güncelleme çalışmaları kentte bir tesiste çalıştay düzenlendi. Edirne’de birçok kurumdan ve Sivil Toplum Örgütü’nden katılım sağlanırken programın açılış konuşmalarını Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, TGA Destinasyon Grup Müdürü Mehmet Aydın Demir açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

“MASTER PLANI YÖN HARİTASI”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Altun, “Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin,  “Trakya Bölgesi Turizm Master Planı bundan yaklaşık 13 yıl önce Trakya’nın bir bütün olarak ele alınarak hem kendi içinde hem il bazında hem de ilçe bazında farklılaştırılarak ve ayrıştırılarak bir bütüncül bakışla yapılması için yapılan çalışmaların tamamını ifade etmektedir. Bu plan Trakya bölgesinde turizmin gelişmesine temel hazırlamak ve yön haritası çizmek amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu plan çalışmaları bölgemizde ve İstanbul’dan teknik ekiple beraber 2011-2013 yılları arasında tam 2 buçuk yıl süren Boğaziçi Üniversitesi turizm işletmeciliğinin de desteği ile bölgemizdeki üniversitelerdeki hocaların da desteği ile hazırlanmış ve yürütülmüştür. Bölgenin sahip olduğu potansiyeli planlı ve programlı şekilde kullanmak ve turizm anlamında bölge insanına katkı yapan bir sektör haline getirmek için hazırlanan master plan atılımcı kitleleri çerçevesinde bilimsel metotlar kullanılarak profesyonel ekiplerle beraber oluşturulmuştur” dedi.

“PRESTİJ”

Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Destinasyon ve Tema Müdürü Mehmet Aydın Demir, “Tanıtımın çok önemli bir kavram olduğunu dile getirerek, “Bir ülkeyi ya da bir ili tanıtmak demek sadece gelen turist sayısını tanıtmak değildir. Turizm olsun olmasın  sadece turizmciyi değil, bir sanayiciyi tüccar ya da iş adamlarını da ilgilendirir. Bir iş adamı ilinin dışına çıktığında prestiji geldiği ilin ya da geldiği ülkenin prestiji kadardır” dedi.

“52 MİLYON TURİST AĞIRLADIK”

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, “Türk Turizmi dünyadaki en büyük turizm endüstrilerinden birisidir. Ülke olarak çoğu zaman dünyadaki sıralamamız 4-6 arasında geçiyor ağırladığımız turist sayısı bakımından ama onlardan elde ettiğimiz gelir açısından da 13-14. Sıralardayız. Aslında bu durum turist başına gelirimizin çok gerilerde olduğunu gösteriyor. Rekabet içinde olduğumuz Fransa, İspanya, Yunanistan gibi ülkelere nazaran bizi ziyaret eden yabancı turistlerden ve turizmden gelir oluşturamadığımızı anlıyoruz. Gelir odaklılık birinci sıraya yükseldi. Türk turizmi 2019 yılında tüm zamanların rekorunu kırdı. 52 milyon turist ağırladık” dedi.

“ATMA RECEP DİN KARDEŞİYİZ DİYENLER 10 MİLYON NE ZAMAN OLACAK DİYOR”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan pandemi sonrası gelecek dönemdeki turizm ihtiyaçları ve planlamasıyla ilgili bugün itibariyle start verildiğini belirterek, “Bir hedef koyduk Edirne’nin Turizm potansiyeli orta vadede 5 milyon uzun vadede 10 milyona çıkaracağız. Deli diyenler oldu, kafayı yemiş diyenler oldu, atma bu kadar diyenler oldu, atma Recep din kardeşiyiz diyenler oldu. Ama sonuç itibariyle 2019 sonunda Edirne’ye gelen turist sayısı 5 buçuk milyona çıktı. Şimdi o atma diyenler 10 milyon ne zaman olacak demeye başladı. Demek k olabiliyor, demek ki gerçekleşebiliyor. Ne gerekiyor planlı, planlı, planlı bir çalışma gerekiyor. Onun ötesi Tamamen size kalmış. Kentte yaşayan dolaylı ya da doğrudan herkesi etkiliyor. Bugün Valiliğimiz başta olmak üzere Edirne’de birçok proje var. Önümüzdeki yıl mesela Meriç Nehri’nde Orta Avrupa’nın en büyük kürek yarışları yapılacak. Biraz ileride piramatik kauçuk yastıklarla burası göl haline gelecek, yanında Arşimet tribünleriyle elektrik üretilecek. Bunları kent insanın konforu için ama aynı zaman da daha çok turist, daha çok paralı, cebi dolu turisti, para harcayan turisti çekmek için yapıyoruz. Edirne’yi müzeler kenti yapmak istiyoruz. Valilik 13 müzenin bir kısmını bitirdi. Belediye olarak 4 müze planladık. Yakın zamanda açacağız. Türkiye’nin en büyük oyuncak müzesini açacağız. Bin 300 parça eserden oluşan, 120 yıllık oyuncaklardan oluşan. Eski Tren İstasyonu Şehit Ressam Hasan Rıza için müze yapacağız. Göç müzesi yapacağız. Kırkpınar’ın da bir müzesini yapacağız. Edirne’ye  Valilikle beraber yıllardır özlem olan sportif amaçlı havaalanı yapacağız” dedi

“TURİZM MASTER PLANIMIZ YOKTU”

Edirne Valisi Ekrem Canalp de bugüne kadar kentin Turizm Master Planı olmadığını belirterek, “Trakya’nın bütüncül olarak var olan Turizm Master planının dışında Edirne olarak da, il olarakta kendi Turizm Master Planımızı yapmaktı. Bakanımızın 10 gün önceki ziyaretleri bizim için tetikleyici olmuştur. 10 günlük süre içinde bu çalıştayı yapıp 10 gün sonrasında Turizm Master Planımızı taslak olarak da ortaya koyabilecek çalışmanın içinde olacağız. Edirne Balkanlar’ın başkentidir. Balkanlar’ın başkenti demek aynı zamanda sağlık turizmi açısından potansiyel olarak Türkiye’nin dünyaya açılan kapısıdır. Balkanlar’a bakan penceresi, Avrupa’ya açılan kapısıdır, aynı zamanda çekim merkezidir. Bütün Balkan coğrafyası içinde odak noktadır dedik ve Sağlık Bakanlığı bunu gördü ve kabul etti. Sağlık turizmi gibi Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de öncelikli olarak yatırım yapacak 8 ilden birisi olarak Edirne’yi kapsam içerisine aldı. Edirne olarak çok iddialı bir girişimde bulunduk. Bakanımızın karşısında da dedik ki, Türkiye’de bir yılda açılmış olan müze sayısı 14’tür biz 12 müzeyi Edirne’de açacağız. Bakanımızdan da özür borcumuz var. 12 müze dedik ama 12’yi tutturamayacağız 17 müze açacağız çünkü şükürler olsun. Otel problemimizi de konaklama problemimizi de problem olarak görmek zorundayız. Turizm demek nitelikli konaklama demektir. Bu konuda da yeni çalışmalar yapmak zorundayız. Kadınların rolü, genel olarak ekonomik rolü ama bizim gibi kültür turizmi ile ön plana çıkmak isteyen iller açısından da kritik bir önemi var. Kadınların üretmiş olduğu el emeği ürünler turistik şekilde olabiliyor. Bazende gastronomik ürünler şekilde olabiliyor. Bunların sayısı 150’yi geçti” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.