DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2044082-2,68%
Edirne
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne’de 40 sera üreticilere teslim edildi

Edirne’de 40 sera üreticilere teslim edildi

ABONE OL
29 Mart 2024 17:25
Edirne’de 40 sera üreticilere teslim edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Örtü Altı Alanlarının Revizyonu Projesi ile Sera Kurulumu Projeleri kapsamında yapımı tamamlanan 40 seranın teslim töreni gerçekleştirildi.

İstasyon Mah. Küme Evler Doğuş Sera adresinde yapılan törende üreticilere seraları teslim edildi.

Törene Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Edirne Emniyet Müdürü Onur Karaburun, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Ali Büber ve üreticiler katıldı.

Tören saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Ardından sera projeleri tanıtım videosu izlendi. Daha sonra konuşmalara geçildi.

“BUGÜNLERE GELİŞİMİZDE EŞİM VE OĞLUMA DESTEKLERİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM”

İlk konuşmayı Doğuş Sera’nın sahibi ve aynı zamanda üretici olan Münire Güler yaptı.

Güler, yeni projelerle kentte üretimi artırmak istediğini söyleyerek, “1996 yılında başladığımız seracılık faaliyetlerimizi devlet desteğiyle projelendirerek yavaş yavaş büyüterek bugünlere getirdik. Bugün yaklaşık 6 dekar kapalı alan, 12 dekar açık alan olmak üzere yaptığımız üretimlerle kendi yetiştirdiğimiz ürünlerimizi yerel pazarlarda halkımızın beğenisine sunmaktayız. Bu bir aile işletmesi olarak bugünlere gelişimizdeki süreçte eşim ve oğluma desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu işin devamlılığını sağlayabilmek adına, kalitesini arttırabilmek adına, halkımıza daha iyi bir hizmet sunabilmek için oğlumuzu da Ziraat Mühendisliği’ne yönlendirerek pratik ve akademik bilgiyi birleştirerek bugünlere getirdik. Şimdi bu yeni projelerle üretimimizi bir adım daha ileriye taşıyarak kentimizdeki üretimi arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Onun ardından konuşan Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, kentin, kendi kendine yeten bir il olana kadar miktarı arttıracaklarını, hedeflerinin 100 bin metrekare olduğunu söyledi.

“TARLA ÜRÜNLERİMİZLE ÜLKEMİZ ÜRETİMİNDE SÖZ SAHİBİYİZ”

Tüketicilerin uygun fiyatlı, taze, kaliteli ürünlere ulaşmalarının amaçlandığını söyleyen Bayazıt, şöyle konuştu; “Tarımsal üretimi uygun bir coğrafyada yaşıyoruz.  Son derece verimli topraklarımız var. 345 bin 463 hektar işlenebilir tarım arazimiz bulunmakta ve bu tarım arazisinin her karışını işlemekteyiz. Bu arazilerin şu an için yüzde 43’ü sulanabilir durumda. Toplam sulanabilir alanımız 149 bin 540 hektar. Ülkemiz üretiminde söz sahibi olduğumuz önemli tarla ürünlerimiz bulunmakta. 2023 TÜİK verilerine göre çeltikte her zamanki gibi iller arasındaki sıralamada birinciyiz. Ayçiçeğinde birinci sıraya yükseldik. Kanola da üçüncü sıradayız. Buğday’da da yedinci sıradan dördüncü sıraya yükseldik. Şimdide örtü altı üretiminde yerinde üretim yerinde tüketim anlayışı içerisinde kendi kendine yeter bir il haline gelmeyi, üretimimizi, verimi, kaliteyi ve kapasitemizi arttırmayı, tüketici tarafında ise tüketicilerimizin uygun fiyatlı, taze, kaliteli ürünlere ulaşmalarını amaçladık.

“ÖRTÜ ALTI ÜRETİM ALANIMIZ, 46 BİNDEN, 69 BİNE ÇIKTI”

Bunu gerçekleştirmek içinde iki adet proje uyguladık. Bunlardan bir tanesi 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleştirdiğimiz örtü altı üretim alanlarının revizyonu projesiydi. Bu projeden 84 üreticimiz faydalandı. Toplamda 120 bin 597 metrekare sera naylonunu üreticilerimize dağıttık ve seralar yenilendi. Buradaki hedefimiz aslında atıl durumdaki seraların aktif hale geçirilmesiydi. Yine seralarımızın verimliliğini arttırmaktı. Bu projemizin bedeli 1,5 milyon TL idi. Bunun yüzde 50’si bakanlık katkısı, yüzde 25’i özel idare katkısı ve yüzde 25’ide üretici katkısıydı. Biz bu projeye başlamadan önce örtü altı üretim alanımız 46 bin 261 metrekareydi. Bu projeyle beraber örtü altı üretim alanımız 69 bin 267 metrekareye yükseldi.

“İLİMİZ KENDİ KENDİNE YETER BİR İL HALİNE KAVUŞACAK”

Bugün teslimini yaptığımız sera kurulumu projesinde 256 metrekarelik 40 adet seranın kurulumu tamamlandı ve bugün teslim ediyoruz. Bunun 24 tanesi merkez ilçemizde kuruldu, 16 tanesi de Keşan ilçemizde yer aldı. Bunların toplam kapladığı alan 10 bin 240 metrekare. Proje bedelimiz 7 milyon 520 bin TL. Yüzde 75’i özel idaremiz tarafından karşılandı. Böylelikle üretim alanımız 69 bin 267 metrekareden, 79 bin 507 metrekareye yükselmiş oldu. Amacımız kendi kendine yeter bir il haline gelene kadar bu miktarı arttırmak. Hedefimiz 100 bin metrekare” dedi.

Daha sonra konuşan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’da, Edirneli üreticilerin çok çalışkan olduğunu söyleyerek, Edirne’nin, Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden biri olduğunu söyledi.

“EDİRNE İNSANI ÇOK ÇALIŞKAN, ÜRETİCİLERİMİZDE ÇOK ÇALIŞKAN”

Nüfusun yarısını oluşturan kadınların ekonominin içinde olması gerektiğini vurgulayan Aksal, şöyle konuştu;

“Ben tüm üreticilerimizi tebrik ediyorum. Edirne bir tarih, bir kültür kenti. Ama her şeyin ötesinde Edirne bir tarım kenti verimli topraklarıyla. Biz hükümet olarak bu verimli topraklarımızı daha verimli hale getirmek için inanılmaz bir mücadele veriyoruz ve destekte bulunuyoruz. Tarım arazilerimizin yüzde 43’ü şuan için sulanıyor ama inşallah hedefimiz çok daha fazla alanı suyla buluşturmak. Hamzadere Barajımız tamamlanmak üzere, Çakmak Barajı takibi biliyorsunuz Trakya’nın GAP’ı. Çok büyük bir proje ama orada da yakında sulanabilir alanları açacağız.

“KADINLAR BU SERALARDA ANNE ŞEVKATİYLE ÜRÜNLERİ YETİŞTİRECEK”

Edirne insanı çok çalışkan, üreticilerimizde çok çalışkan. Fırsat verildiğinde bunu hayata geçiriyorlar. Bizim ürün çeşitliliğine gitmemiz gerekiyor. Kendi kendine yetmenin ötesinde Edirne’nin İstanbul gibi yanı başında olan büyük bir pazarı da besleme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum. Seracılık istihdam yönünden de çok önemli. Kadın istihdamını çok önemsiyoruz. Nüfusun yarısını oluşturan kadınları ekonominin içine katmazsanız ne Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine, nede bizim AK Parti olarak 2053 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Onun için kadınlarımızı mutlaka üretime katmamız lazım. Seralarda da kadınların bir anne şevkatiyle bu ürünleri yetiştirdiğini biliyoruz” dedi.

Son olarak konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer’de, kentte 80 dönüm alanda seracılık yapıldığını, bunun yeterli olmadığını söyledi.

Örtü altı alanların çoğaltılması gerektiğini vurgulayan Vali Sezer, bu konuda ne gerekiyorsa yapılacağını belirtti ve şöyle devam etti;

“ESKİDEN İSTANBUL’U, KARAAĞAÇ’IN BESLEDİĞİNİ ANLATIYORLAR”

“Türkiye’nin en büyük ihtiyacı olan konu bugün üretim. Her alanda üretimi teşvik etmemiz ülkemizin katma değer oluşturması açısından, katma değer ürünlerin ihracatı açısından çok önemli. Bu manada da üretim noktasında büyük destekler var. Karaağaç bölgesini anlatıyorlar. Eskiden İstanbul’u beslerdi diye. Kamyonlarla sebzeler her gün sabah yola çıkar ve İstanbul’da hallere gider diye. Şimdi pazarı gezdiğimin zaman pazarda genelde şundan bahsediliyor. Antalya’dan geliyor sebzeler diye. Bu bizim ilimiz açısından işin açıkçası üzüntü verici bir durum. Demek ki bir sebzecilik noktasında kaybımız var ve bu kaybı da bizim telafi etmemiz gerekiyor. Bunu da modern teknolojilerle yapmamız lazım.

“SERALAR KONUSUNDA ALMAMIZ GEREKEN ÇOK YOL VAR”

Edirne için 80 dekar alan çok az. Gerçekten de bugün Antalya’da ve birçok ilde baktığımız zaman sadece bir üreticinin 100 dekar alanda üretim yaptığını görüyoruz. Çorlu’yu ziyaret ettik orda da 100 dekar alanda üretim yapanlar var. Bizim bu noktada almamız gereken çok yol var. Bugün 40 seranın dağıtımını yaptık. Mevcut olan seralarında örtülerinin yenilenmesi işini yaptık. Ama bu senede programımıza şunu koyduk. 30 tane sera ama 30 tanede yine Uzunköprü’de atıl durumda olan seralar var. Onları da üretime kazandıralım diye 60 tane serayı inşallah çiftçilerimizle buluşturacağız. Burası tarım şehri. Bütün kaynaklarımızı tarıma yönlendirsek bile belki bu bile az gelir. Bu konuda da çiftçilerimiz hangi desteği istiyorlarsa o noktada biz destek olmaya hazırız.

“ÜRETİM İŞİ GÜZEL BİR İŞ”

Gençlerimiz tarımla buluşsunlar. Herkes kamuda iş istiyor baktığınız zaman. Belediyelerde işçi olarak çalışmak istiyor, özel idarede işçi olarak çalışmak istiyor ama işte bakın hanımefendi çocuğunu ziraat mühendisi yapmış ve burada aile işletmesi kurmuş. Eminim ki hem kendi işini yapıyor hem de kamudan kazancından daha fazlasını kazanıyordur. Güzel bir iş üretim işi her şeyden önce” dedi.

Konuşmaların ardından kurulumu tamamlanan seraların açılışı yapılarak, seralar gezildi, sebze ürünleri pazarı ziyaret edildi, fide dikimi gerçekleştirildi ve sebze hasadı yapıldı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.