Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Türk Tarih Kurumu iş birliği ile Edirne Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen “Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye” konulu sempozyum, Devecihan Kültür Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek etkinlik, Osmanlı kültürü ve mimarisine dair önemli konuları ele alacak ve toplam dört oturumda gerçekleştirilecek. Sempozyumun ana başlıkları “Osmanlı Kimliği”, “Sinan Yapıları” ve “Selimiye Külliyesi’nin 450. Yılı” olarak belirlendi.
Sempozyumun açılışına Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen ve çok sayıda akademisyen ve katılımcı katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından kurumların tanıtım filmlerinin gösterimi ile açılış gerçekleşti.
TÜRK MASALLARI YABANCI DİLLERE ÇEVRİLİYOR
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan konuşmasında, Türk kültürünün tanıtımına yönelik önemli projelere değindi. Eraslan, “Masal Masal Türkiye” isimli projeyle, Türk masallarının Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça ve Farsça gibi dillere çevrildiğini ve yakında Japonca ve İspanyolca çevirilerinin tamamlanacağını belirtti. Eraslan, bu masallara cep telefonu uygulamaları üzerinden ulaşılabileceğini ve böylelikle Türk masallarının dünya çocuklarıyla buluşacağını ifade etti.
TÜRK BÜYÜKLERİNİN HAYATLARI ULUSLARARASI ALANA TAŞINIYOR
Eraslan ayrıca, Türk devlet ve düşünce önderlerinin hayat hikayelerinin 10 dile çevrilerek dünya literatürüne kazandırıldığını belirtilerek, “Cumhuriyet tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyan diğer bir projemize daha dikkat çekmek istiyorum: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı olarak Türk devlet ve düşünce hayatına yön veren büyüklerimizin hayatlarını 10 dile çevirme projesini hayata geçirdik. Türkçe metinler alanında temayüz etmiş bilim insanları tarafından kaleme alınmakta ve çevreler uluslararası çevre standartlarıyla yapılmaktadır. Bu bağlamda 2021 yılında Yunus Emre’yi Cahit Artı Aydın Sayılı’yı en son 2023 yılında da Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına özgü olması hasebiyle Mustafa Kemal Atatürk’le bunun yanında Fatih Sultan Mehmet’i de çalışmalarımız arasına dahil ettik. Bu çalışmalar 10 dile çevrilmiş olup Dışişleri Bakanlığımızla yaptığımız bir protokolle hedef ülkelere ulaştırılmaktadır” dedi.
“OSMANLI KİMLİĞİNİ, EDİRNE VE SELİMİYE’Yİ DAHA İYİ TANIMIŞ OLACAĞIZ”
Eraslan, “Bugün de önemli bir başlıkla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Edirne’yi Osmanlı kimliğini ve Selimiye’yi konuşacağız. Ve bunu konuşurken gerçekten sahanın en önde gelen bilim insanlarını bugün Edirne valiliğimizin ev sahipliğinde bir getirmiş olacağız. Ve kıymetli bilim insanlarının perspektifinden, Osmanlı kimliğini, Edirne’yi ve Selimiye’yi eminim çok daha iyi tanımış olacağız. Ben programın başarılı geçmesini temenni ediyorum bundan hiçbir kuşkum yok. Bu vesileyle programa ev sahipliği yapan şehir olarak ev sahipliği yapan Edirne Valiliğine süreçte bizimle iş birliğinde bulunan İl Kültür Turizm Müdürlüğümüze programın paydaşı olarak ciddi katkılar veren Türk Tarih Kurumumuza ve bu programı teşrif etmekle programa asıl anlamını kazandıran siz değerli bilim insanlarına tekrar teşekkür ederim” dedi.
“SELİMİYE CAMİ İNŞAASININ 450.YIL DÖNÜMÜ”
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen de konuşmasında, Edirne’nin Osmanlı tarihindeki önemine ve Selimiye Camii’nin kültürel mirasına vurgu yaptı. Özgen, “Birlikte düzenlemiş olduğumuz bu sempozyum, iki önemli konuyu ele alan oldukça anlamlı bir programdır. Öncelikle, Edirne’miz bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci başkenti olarak fethedildiği 1361 yılından itibaren yaklaşık bir asır boyunca devletimize başkentlik yapmıştır. Osmanlı medeniyeti burada şekillenmiş, birçok kültürel ve mimari gelişim bu topraklarda filizlenmiştir. Edirne’nin Osmanlı tarihindeki bu başkentlik dönemi, Osmanlı Devleti’nin bir cihan imparatorluğuna dönüşümünde önemli bir evreyi teşkil etmektedir. Edirne’de Osmanlı kimliğinin bilimsel bir etkinlikte siz değerli uzman akademisyen hocalarımız tarafından ele alınması, bu programı oldukça değerli kılmaktadır. Sempozyumumuzun ikinci başlığı olarak, günümüzde Türk-İslam mimarisinin zirve noktalarından biri olan Selimiye Camii’nin inşasının 450. yıl dönümüne ulaşmış bulunuyoruz. Mimar Sinan’ın bu şaheseri, şüphesiz ki Osmanlı sanatının en nadide örneklerinden biridir. Öte yandan UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye’nin sadece Türkler için değil, dünya kültürü ve mimarlığı açısından eşsiz yeri de hepimizin malumudur. Dolayısıyla, bu anlamlı yıl dönümünde Selimiye’nin mimarlık, teknik ve sanat tarihi açısından incelenmesi, sempozyumumuzun diğer önemli bir konusu olarak karşınızdadır” diyerek noktaladı.
Konuşmaların ardından müzik dinletisi gerçekleşti.
Yarında devam edecek olan Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye isimli sempozyum, müzik dinletileri ve çeşitli etkinliklerle devam edecek.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
09 Aralık 2024GÜNCEL
09 Aralık 2024GÜNCEL
09 Aralık 2024GÜNCEL
09 Aralık 2024TRAKYA BÖLGESİ
09 Aralık 2024TRAKYA BÖLGESİ
09 Aralık 2024GÜNCEL
09 Aralık 2024