DOLAR 32,5809 0.12%
EURO 35,0319 0.42%
ALTIN 2.421,18-0,07
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2093545-3,45%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Edirne’den dünyaya seslendiler

Edirne’den dünyaya seslendiler

ABONE OL
9 Mart 2022 11:20
Edirne’den dünyaya seslendiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Ocakları Edirne Şube Başkanı Yakup Öz, Rusya’nın Ukrayna topraklarına yaptığı işgale değinerek, “Serhat Şehri Edirne’mizden dünyaya seslenmek istiyoruz. Savaş her an tüm dünyaya sıçrayabilir. 21’inci yüzyılda bir dünya savaşına müsaade etmemeliyiz. Bugün Ukrayna’ya saldıran yarın başka ülkelere de saldırabilir” dedi.

Türk Ocakları Edirne Şube Başkanı Yakup Öz, Ukrayna’daki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Kırım Tatar Türkleri ile birlikte Saraçlar Caddesinde basın açıklaması düzenledi.

İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir ve Milli Yol Partisi Edirne İl Başkanı Arif Köroğlu’nun da destek verdiği açıklamada konuşan Türk Ocakları Edirne Şube Başkanı Yakup Öz, “Serhat Şehri Edirne’mizden dünyaya seslenmek istiyoruz. Savaş her an tüm dünyaya sıçrayabilir. Bugün Ukrayna’ya saldıran yarın başka ülkelere de saldırabilir. Devletimizin ve diğer ülkelerin bu savaşı durdurmalarını istiyoruz” dedi.

“SADECE UKRAYNA’YA DEĞİL KIRIM TATAR TÜRKLERİ’NE DE YAPILAN SALDIRIDIR”

Rusya’nın, Ukrayna’yı işgalini kınadıklarını belirten Öz, “Özellikle Ukrayna halkına ve sivillere yönelik saldırıların gerçekleşmesi bir savaş suçudur. Kırım Tatar Türklerinin güvenliği bizim en hassas olduğumuz noktadır. Bu konudaki gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Bölgenin 1774’ten itibaren gelişen süreçte Türk hakimiyetinden çıkması ve 19. Yüzyıl boyunca yaşanan Rus saldırıları ile Kırım, Kafkasya ve Balkanlar’da, milyonlarca insan yerinden ve yurdundan olmuş yine milyonlarcası da katliamlar ve göç yollarında hayatını kaybetmiştir. Bütün dünyanın gözlerinin önünde Rusya Ukrayna’yı parça parça yutmaktadır. İnsanlık tarihine bir utanç sayfası daha eklenmiş oldu. Maalesef Rusya aylardan bu yana kuşatmış olduğu Ukrayna’ya barbarca girdi ve t şehirlerini bir baştan diğerine bombardıman etmekte. Ancak Rusya Ukrayna’ya girmeyeceğini, meseleleri diplomatik girişimlerle çözeceğini, savaş istemediğini, savaşa kesinlikle taraf olmadığını Ukrayna’nın söyleye söyleye yaptı bu işgal girişimlerini. Rusya yeni bir cinayete, yeni bir katliama soyunmuştur. Rusya’nın yapmış olduğu bu işgalin uluslararası hukuk açısından da insanlık açısından da bir suç olduğu muhakkaktır. Rusya yapmış olduğu katliamı meşrulaştıramaz. Rusya’nın katliamını kınıyor, derhal Ukrayna topraklarını terk etmesini talep ediyoruz. Muhakkak bütün bunların hepsi bir deftere kaydediliyor. Zamanı geldiğinde birileri için yüz kızartıcı suç olarak önlerine muhakkak konulacaktır” dedi.

“EDİRNE’DEN DÜNYAYA SESLENİYORUZ”

Ukrayna’ya bugün saldıranın yarın başka bir ülkeye saldıracağını, Karadeniz’in, Ukrayna’nın, Türkiye’nin güvenliğini istediklerini dile getiren Öz, “Serhat Şehri Edirne’mizden dünyaya seslenmek istiyoruz. Savaş her an tüm dünyaya sıçrayabilir. 21’inci yüzyılda bir dünya savaşına müsaade etmemeliyiz. Bugün Ukrayna’ya saldıran yarın başka ülkelere de saldırabilir. Devletimizin ve diğer ülkelerin bu savaşı durdurmalarını istiyoruz. Bu saldırı öyle zannedildiği gibi kolay olmayacak, Ukrayna zannedildiği gibi kolay çökmeyecek, bu coğrafyaya demokrasinin, hukukun gelmesini istiyoruz. Bu coğrafya Haydut devletlerin, mafya devletlerin pazu gösterdiği yer olmasın. Karadeniz’in, Ukrayna’nın, Türkiye’nin güvenliğini istiyoruz. Putin liderliğindeki Rusya, komşu devletlere karşı dostane sayılamayacak emellerini açıkça ortaya koymuştur. Bu durum ve Ukrayna’nın direnişi, Rusya’ya gücünün Sınırlarını gösterdi. Geri adım atması halinde imajı büyük ölçüde sarsılacak olan Putin’in Ukrayna’nın Karadeniz’le irtibatını kesecek şekilde toprak kazanımlarını, elde ettikten sonra ciddi anlamda barış müzakerelerine oturabileceği, halihazırdaki görüşmelerin netice vermeyeceği, çatışma sonlandıktan sonra da elde ettiği toprakları terk etmeyeceği ifade olmadığı için toprakları NATO tarafından edilmektedir. Ukrayna NATO üyesi savunulmayacak ve sonuçta toprak kazanmış ama Batılı ülkeler ile ilişkileri zedelenmiş bir Rusya ve fillerin savaşında ezilmiş ama kalan topraklarında bağımsız bir Ukrayna olacak” dedi.

“TEMEMNNİMİZ KARDEŞLERİMİZ BU SAVAŞTAN ZARAR GÖRMEMELİDİR”

Kırım Tatar Türklerine kucak açtıklarını belirten Öz, “Bu savaşın başta Kırım Türkleri olmak üzere Rusya Federasyonu bünyesindeki Türk toplulukları ve Türk devletleri açısından da önemli sonuçlar doğuracağı açıktır. Türk milleti olarak son günlerde ülkemize ve Şehrimize Ukrayna’dan gelen Kırım Tatar Türklerine kucak açtık. 2014’te Rus işgal ve ilhakına maruz kalan Kırım’dan ayrılmak zorunda kalan Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdül Cemil Kırımoğlu, Ukrayna’nın işgal girişimine karşı Türk milletinin verdiği desteğe teşekkür etmiştir. Temennimiz, kardeşlerimizin bu savaştan zarar görmemeleridir. Türk Ocakları olarak bu süreçte kardeşlerimizle dayanışmamızı güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. Ne mutlu Türk’üm diyene” dedi

“TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR EDİYORUM BİZİ BURADA ÇOK GÜZEL KARŞILADINIZŞ

Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de yaşarken yaşanan işgal sebebiyle Türkiye’ye sığınan Kırım Tatar Türkü Hanife Kurtseyitova, “Her zaman Türk milleti yanımızda oldu. Çok teşekkür ediyorum. Biz Kırım Tatar halkı olarak bu 8 yıl içerisinde ikinci işgali gördük. 8 yıl önce Kırım’dan çıktık, o zaman tüm dünya bu işgali koruyup sustu. Tüm dünya bir şey söylemedi. Şimdi ikinci işgali yaşıyoruz ama eminiz, hiçbir şüphemiz yok ki, Ukrayna halkı zafer kazanacak. Türkiye devletine teşekkür etmek istiyorum çünkü bizi burada çok güzel karşıladınız. Bir şey için daha teşekkür etmek istiyorum o da yaptığınız gerçek haberler. Ukraynalılar bunu görüyor, sizin desteğinizi gerçek haberlerinizi görüyor. Bu zor günler de geçecek ama tarihte kim yanımızda oldu, destek verdi bu unutulmayacak” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.