DOLAR 32,3326 0.25%
EURO 35,0475 -0.23%
ALTIN 2.282,820,25
BIST 8.985,822,03%
BITCOIN 22801091,00%
Edirne
18°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Edirne’nin kara günü

Edirne’nin kara günü

ABONE OL
16 Ekim 2021 01:13
Edirne’nin kara günü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şükrü Paşa komutasında Edirne’yi kahramanca savunan ve düşmanı Türk topraklarından söküp atan Balkan Şehitlerini bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz…

Edirne’nin ‘kara günü’ olarak bilinen 26 Mart Balkan Şehitleri için bugün koronavirüs tedbirleri kapsamında Valilik tarafından tören düzenlenecek.  Balkan Şehitliğinde gerçekleştirilecek olan törende Edirne’yi kahramanca savunan Balkan Şehitlerimizi bir kez daha şükran ve minnetle anacağız.

EDİRNE’NİN KARA GÜNÜ

Edirne 11 gün boyunca Bulgar topları ile görülmemiş bir şekilde dövülmüştür. Şehre düşen Bine yakın top Selimiye Camii yakınlarına kadar ulaşarak can ve mal kayıplarına sebep olur. Şehrin içinde bulunduğu zor koşulları zaman zaman İstanbul’a ileten Şükrü Paşa’ya, Nisan sonuna kadar direnmesi söylenmiştir.

Edirne’nin ancak birkaç gün direnebilme şansı vardır. 26 Mart 1912 sabahı Edirne’nin Doğu hattı düşerken, Şükrü Paşa Bulgar tarafına elçiler gönderir. Ateşkes şartlarını bildirir. Gün daha öğlen olmadan, ilk Bulgar Sırp birlikleri Hristiyan halklarının alkışları içerisinde şehre girmeye başlar. Ardından Bulgar tarafından Ferdinand, Edirne’ye gelir.

Edirne’yi müdafaasıyla kendine hayran bıraktıran Şükrü Paşa ile tanışır ve Paşa’ya kılıcını teslim eder. Osmanlı Devleti Balkan Savaşları sonunda tüm Makedonya’yı, Batı Trakya’yı, Gökçeada ve Bozcaada dışındaki adaları kaybetmiştir. Balkan Savaşları’nı yaşamış olanların anılarına baktığımızda aşağı yukarı aynı şeyleri söylerler. “Çok zahmet çektik, süpürge tohumundan ekmek yedik, peynir suyuna pilav pişirdik, hastalıklar yüzünden insanlar perişan oldu. Hayvanlar açlık yüzünden birbirlerinin kuyruklarını kemirdiler.”

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.