DOLAR 32,5625 0.03%
EURO 34,8662 -0.06%
ALTIN 2.431,120,07
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2105878-3,20%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne’ye 4 yeni müze

Edirne’ye 4 yeni müze

ABONE OL
8 Ocak 2022 11:36
Edirne’ye 4 yeni müze
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği tarafından tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi, Osmanlı Padişahları Müzesi, Padişah Çadırı Müzesi ve Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi olmak üzere 4 yeni müze oluşturuluyor. Müzelerin açılması ile birlikte kentte 11 olan müze sayısı 15’e yükselecek.

Edirne Valisi Ekrem Canalp’in katılımıyla Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda “Müzeler Lansmanı” gerçekleştirildi.

Tanıtımda tarihi kervansarayda Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi, Osmanlı Padişahları Müzesi, Padişah Çadırı Müzesi, Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi olarak 4 farklı müzeyi içinde bulundurarak şehrin kültür turizminin başkenti olması hedeflendiği ifade edildi.

Müzelerde Halil İnalcık ve İlber Ortaylı gibi ünlü tarihçilerin eserlerinden alınan fiziksel özellikleri ile ilgili bilgilerle birlikte tarihte kurulan 16 Türk devletinin kurucuları, 36 Osmanlı padişahı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de 3 ayrı dönemine ait 3 silikon heykeli yer alacak.

“12 ZİNCİRDEN OLUŞACAK MÜZELER ZİNCİRİNİN 4 HALKASI BURADA”

Edirne’de 12 zincirden oluşacak müzeler zincirinin 4 halkasını bu tarihi mekan içerisinde gerçekleştirdiklerini belirten Vali Canalp, “Bu 4 halkadan bir tanesi tarihte kurulmuş olan Türk Devletleri’ni anlatan halka olacak. Türk Devletlerini Edirne’ye gelmiş olan herkes müzeyi tarihi mekan içerisinde gezerek, bilgilerini tazeleyebilme imkanın sahip olacak. Özellikle çocuklar, gençler Türk Cumhuriyeti’nin tarihsel köklerinin nereye kadar gittiğini ve milletimizin 10 bin yıllık tarihi serüveni içerisinde bu günlere nasıl geldiğini canlı bir şekilde görme imkanına kavuşacaklar. Elbette Türkiye Cumhuriyeti’nden önce kurulmuş olan en büyük Türk Devleti olan Osmanlı İmparatorluğu’na da özel bir önem verdik. Bunun için padişahların tamamının silikon heykellerinden oluşan bir müzeyi gördüğünüz 5 padişah heykeli örneği gibi canlandırılacak ve bu tarihi mekanın içerisinde yer alacak olan müzeyi gezen herkesin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

“BALKANLAR’DAKİ OSMANLI ESERLERİNİN MİNYATÜRÜN GÖRME İMKANINA KAVUŞACAKLAR”

Balkanlar’daki Osmanlı eserlerinin minyatürü ile o tarihi hissi Ekmekçizade de yaşatacaklarını kaydeden Vali Canalp “Osmanlı padişahlar müzesi bittikten sonra imalatı bitirilen Otağı Hümayunumuz var. Ziyaretçilerimiz Osmanlı Padişahlarının hepsini gördükten sonra padişahların seferlerdeki bir nevi sarayı olan Otağı Hümayunu da görme imkanına kavuşacaklar. Müzelerden bir diğeri de Balkanlardaki Osmanlı eserlerinin minyatürlerini sergileyeceğimiz Balkanlar’daki Osmanlı Müzesi olacak. Türkiye’de bulunan herkes Balkanlar dediğimiz zaman ecdat yadigarları olan toprakları ziyaret etmek ister. Balkanlardaki ülkeleri ziyaret ettiğimiz zaman yine ecdat yadigarı eserleri gördüğümüz zaman hepimiz çok farklı duygular yaşıyoruz. Ama şu gerçek ki, bütün milletimizin her ferdi Balkanları gezmek, eserleri görme imkanına kavuşamıyorlar. Yapmak istediğimiz şey tam olarak şuydu, Edirne’ye gelen misafirlerimiz Balkanları gezemeseler bile bu tarihi mekan içerisinde Balkanlar’daki Osmanlı eserlerinin minyatürlerini görme imkanına kavuşmuş olsunlar. Bu muhteşem eserlerle ilgili kafalarındaki her bilgiyi de Balkanların başkenti olan Edirne’de görme imkanına kavuşsunlar” dedi.

“ESKİ PLEVNE OKULU GELENEKSEL TÜRK SANATLARI MÜZESİ OLACAK”

Eski Plevne Okulu’nun restorasyonunda bahseden Vali Canalp, “4 müzeyle birlikte burası bir müzeler kompleksi haline gelecek ama aynı zamanda Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nın karşısındaki tarihi okulu da restore ediyoruz. Tarihi okulumuzun restorasyon işlemleri şu an son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Bittiği zaman okulun içerisinde Geleneksel Türk Sanatları Müzesi’ni açacağız. Dolayısıyla buraya gelmiş olan misafirlerimiz karşı taraftaki tarihi okulda yapılan müzeyi de ziyaret edebilecekler” dedi.

“RESTORASYON SON AŞAMADA EDİRNE KÜLTÜRLERİN, MÜZELERİN BAŞKENTİ OLACAK”

Yapılan çalışmaların Edirne’ye pozitif yansıyacağını kaydeden Vali Canalp, “Biz Edirne’nin turizmine elbette çok harikulade bir boyut eklediğimizi düşünüyoruz. Bu durumun Edirne’ye pozitif yansımaları olacaktır. Ama bu, ekonomi, turizm ve ticaretten öte tarihe olan vefamızın bir gereğidir. Biz bu müzeleri yaparak tarihe olan vefamızı da ödemenin derin kıvancını yaşıyoruz. Yakın zaman içerisinde buradaki tüm müzeleri faaliyete geçirdiğimiz zaman, tam da iddia ettiğimiz gibi Balkanların başkenti olan Edirne kültürlerin, müzelerin de başkenti olacaktır. Şu anda kervansarayın restorasyonu son aşamada. Yakın zamanda burada bulunan dükkanlar da buranın dokusuna uygun düzenlenecek ve esnaflarımız faaliyetlerine başlayacaklar. Ekonomik olarak açılacak olan yeni dükkanlarda Edirne’nin meşhur ürünlerinin de satılabileceği bir alan haline dönüştürülecektir” dedi.

Vali Canalp konuşmasının ardından yapımı tamamlanan eserleri inleyerek Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk’ten bilgi aldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.