DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2072755-1,25%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eğitim İş’ten ‘Andımız’ kararı: Her gün okuyacağız

Eğitim İş’ten ‘Andımız’ kararı: Her gün okuyacağız

ABONE OL
25 Mart 2021 12:48
Eğitim İş’ten ‘Andımız’ kararı: Her gün okuyacağız
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşik Kamu İş’e bağlı Eğitim İş Sendikası her sabah okullarda öğrencilerle birlikte “Andımız”ı okuma kararı aldı. Eğitim İş Genel Merkezi’nin aldığı kararı açıklayan Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, “Eğitim İş genel merkezinin aldığı karar doğrultusunda ilkokul ders kitaplarında da yer alan Andımız’ı, bütün yurtta Eğitim İş’e üye eğitim emekçilerinin mesai harcadığı her ilkokul sınıfında okutacağız” dedi.

Eğitim İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı boyunca her sabah okullarda öğrencilerle birlikte ‘Andımız’ı okuma kararı aldıklarını açıkladı. Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, Eğitim İş Genel Merkezi’nin aldığı kararı açıkladı.

“BİZ EĞİTİM İŞ’LİLERİ DURDURAMAYACAKTIR”

Daha önce okullarda Danıştay kararı ile öğrenci andının okutulmama kararının bozulmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın yine de bu karar uymadığını söyleyerek, Eğitim İş Sendikası’nın mücadeleyi bırakmadığını aktaran Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar “Her iki lafından birisi “milli” olan AKP’nin, milli duyguları pekiştirmesi, ulus olmanın değerini hatırlatması için okullarda okutulan Öğrenci Andı’nı siyasallaştırdığı yargı aracılığıyla kaldırması, Başöğretmen Atatürk’ün izinde olan biz Eğitim İş’lileri durduramayacaktır. Eğitim İş sendikası genel merkezi; tarihinden, öğretmenlik mesleğinin özünden, ilkelerinden ve en önemlisi Cumhuriyet’in değerlerinden aldığı güçle bir karar almıştır. Bilindiği üzere MEB’in 2013’te bir yönetmelik değişikliğiyle okullardan Öğrenci Andı’nı kaldırmasının ardından sendika olarak başlattığımız hukuk mücadelesi, 8 yıllık bir hukuki sürecin ve birbirini takip eden hukuksuzlukların ardından ne yazık ki Türk Ulusu aleyhine sonuçlanmıştır. Sendikamızın açtığı dava sonucunda Danıştay 8.Dairesi 2018’de, tam da sendikamızın gerekçelerini sıralayarak Andımız’ın okutulmama kararını bozmuş, ancak bu karar MEB tarafından uygulanmamıştır. Temyize götürülse de bozulana dek bir Danıştay kararına uyma zorunluluğu olduğu halde, MEB Andımız’ı yine okutmamış ve sendikamız bu yolla yasayı çiğneyen MEB yöneticileri hakkında da dava açmıştır. Ne acıdır ki yaşanan hukuki süreç, son olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Andımız’ın kaldırılmasını onaylayan kararıyla son bulmuştur” dedi.

“ANDIMIZ EĞİTİM İŞ’E ÜYE EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN OLDUĞU HER İLKOKUL SINIFINDA OKUTACAĞIZ”

Sendikanın aldığı karar göre artık ilkokul sınıflarında her ders öncesi öğrenci andının okutulacağını açıklayan Başkan Nedim Zobar “Birkaç gün önce alınan ve daha davacı taraf olan Eğitim İş’e bile ulaştırılmadan havuz medyada müjde gibi sergilenen bu kararın bizim nezdimizde yasal, ancak meşru olmadığını ilan etmiştik. Eğitim İş olarak daha ilk gün “Andımız’ı siyasallaşmış yargıya kurban etmeyeceğiz” demiştik. İşte bugün bu sözümüzün gereğini yapacağımızı açıklıyoruz. Eğitim İş genel merkezinin aldığı karar doğrultusunda ilkokul ders kitaplarında da yer alan Andımız’ı, bütün yurtta Eğitim İş’e üye eğitim emekçilerinin mesai harcadığı her ilkokul sınıfında okutacağız. Andımız’ı da, Cumhuriyet’in değerlerini de, ilkelerini de kurucularını da hatırlatacak, aşılayacak, öğreteceğiz!  Atatürk’ün her zaman güvendiği Türk gencinin, O’nun “açtığı yolda, gösterdiği hedefe, hiç durmadan yürüyeceğine” emin olacak, bu yürüyüşe eşlik edeceğiz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

KARAR SENDİKANIN KARAR DEFTERİNE İŞLENDİ

Eğitim İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu tarafından alınan karar sendika karar defterine de işlendi. Alınan karar şöyle:

“İlkokullarda her gün ilk dersten önce okunmakta olan Öğrenci Andı’na ilişkin yönetmelik maddesi idare tarafından 8 Ekim 2013 tarihinde kaldırılmıştı. Sendika olarak, düzenlemenin iptali için Danıştay nezdinde dava açmıştık. Danıştay 8. Dairesi 2018 yılında lehimize karar vermişti. Danıştay 8. Dairesi’nin kararına rağmen MEB yönetmelikte düzenlemeye gitmediği gibi Öğrenci Andı’nın okunmasına yönelik de bir adım atmamıştır. 1933 yılından beri okullarımızda okutulmakta olan Öğrenci Andı’nın üyelerimiz tarafından 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı boyunca her gün ilk derse başlama öncesinde, kaldırılan düzenlemede olduğu şekliyle öğrencilerle birlikte okunmasına karar verildi.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.