DOLAR 47,95360,07%
EURO 56,17150,31%
ALTIN 6.897,41-1,02
BIST %
BITCOIN 343418811.5%
Edirne
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Eğitim-İş’ten MEB’in genelgesine tepki

Eğitim-İş’ten MEB’in genelgesine tepki

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2026/70 sayılı “2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler” Genelgesi’ne tepki gösterdi. Zobar, genelgenin öğretmenlerin üzerindeki denetim ve bürokratik yükü artırdığını savunarak, bazı maddeleri yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

ABONE OL
20 Ağustos 2026 15:47
Eğitim-İş’ten MEB’in genelgesine tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2026/70 sayılı genelgeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Genelgenin eğitim sisteminin kronik sorunlarına çözüm getirmek yerine öğretmenler üzerindeki denetimi artırdığını savunan Zobar; önlük uygulaması, norm kadro fazlası öğretmenlerin atamaları, farklı alanlarda görevlendirme, MEB-İMES uygulaması, gelişim raporları ve fiziksel uygunluk ölçümlerine tepki gösterdi.

“GENELGE ÖĞRETMENİ DAHA FAZLA DENETLEYEN ANLAYIŞIN ÜRÜNÜ”

Genelgenin öğretmenlerin ekonomik ve özlük sorunları, öğretmen açığı, kalabalık sınıflar, ücretli öğretmenlik ve okulların personel eksiklikleri gibi temel sorunlara çözüm getirmediğini belirten Zobar, eğitim süreçlerinin merkezi talimatlarla yürütülemeyeceğini söyledi.

Zobar, “Eğitim, emir-komuta zinciri içerisinde yürütülecek mekanik bir faaliyet değildir. Öğretmen de Bakanlığın her yeni politikasını sorgulamadan uygulamakla yükümlü bir talimat memuru değildir” dedi.

“GENELGE, KANUN VE YÖNETMELİĞİN ÜZERİNDE DEĞİLDİR”

Genelgedeki bazı hükümlerin üst hukuk normlarında bulunmayan yeni yükümlülükler getirdiğini savunan Zobar, genelgelerin kanun ve yönetmeliklerin sınırlarını genişletemeyeceğini ifade etti.

Zobar, “Üst hukuk normlarında olmayan bir yükümlülük genelgeyle yaratılamaz; yönetmelikle tanınan hak ve güvenceler genelgeyle ortadan kaldırılamaz” ifadelerini kullandı.

ÖNLÜK UYGULAMASINA TEPKİ

Genelgenin öğretmenlere önlük giyme zorunluluğu getirdiğini savunan Zobar, uygulamanın hukuki dayanağının bulunmadığını söyledi.

Yönetmelikte açıkça yer almayan bir kıyafet yükümlülüğünün genelgeyle getirilemeyeceğini belirten Zobar, “Öğretmenin itibarı önlükle değil; bilgisiyle, emeğiyle, mesleki birikimiyle, ekonomik ve sosyal haklarıyla ve yetiştirdiği öğrencilerle ölçülür” dedi.

NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN ATAMALARINA İTİRAZ

Norm kadro fazlası öğretmenlerin “herhangi bir takvime bağlı olmaksızın” ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına atanmasına ilişkin düzenlemeyi de eleştiren Zobar, norm fazlası olmanın öğretmenin kusuru olmadığını vurguladı.

Atamalarda ihtiyaç listesi, tercih, hizmet puanı, mazeret, tebligat ve itiraz haklarının korunması gerektiğini belirten Zobar, öğretmenlerin eğitim-öğretim yılı boyunca belirsizlik içinde bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Öğretmenlerin farklı alanlarda görevlendirilmesine yönelik düzenlemeye de tepki gösteren Zobar, “Bugün bir okuldan başka bir okula, yarın bir ilçeden diğerine, ardından bir branştan başka bir branşa aktarılabilecek personel anlayışını reddediyoruz” dedi.

MEB-İMES VE VERİ GİRİŞ YÜKÜNE TEPKİ

MEB-İMES uygulamasının zorunlu tutulmasının öğretmenlere yeni bir yük getirdiğini savunan Zobar, teknolojinin öğretmenlerin işini kolaylaştırmak için kullanılması gerektiğini belirtti.

Gelişim raporlarının e-Okul sistemine düzenli olarak girilmesinin de özellikle kalabalık sınıflarda öğretmenlerin bürokratik yükünü artıracağını ifade eden Zobar, bu durumun öğretmenlerin ders hazırlığına ve öğrencilerle bireysel ilgilenmesine ayırdığı zamanı azaltacağını söyledi.

FİZİKSEL UYGUNLUK ÖLÇÜMLERİ İÇİN UZMAN PERSONEL TALEBİ

Öğrencilerin fiziksel uygunluk ölçümlerinin yılda iki kez yapılmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Zobar, bu ölçümlerin sağlıkla ilişkili kişisel veriler içerdiğine dikkat çekti.

Ölçümlerin uygun koşullarda ve uzman personel tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Zobar, öğretmenlerin asli görevleri dışındaki bürokratik işlerle yükünün artırılmaması gerektiğini kaydetti.

“BAZI HÜKÜMLERİ YARGIYA TAŞIYACAĞIZ”

Eğitim-İş olarak Bakanlıktan önlük zorunluluğunun kaldırılması, norm kadro fazlası öğretmenlerin atamalarında hak güvencelerinin korunması, farklı alanlarda görevlendirme düzenlemesinin geri çekilmesi, MEB-İMES dayatmasından vazgeçilmesi ve öğretmenlerin bürokratik yüklerinin azaltılması gibi taleplerde bulunduklarını açıklayan Zobar, genelgenin bazı maddelerini yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Zobar, “Başta öğretmenlere önlük dayatması getiren 23. madde ile norm kadro fazlası öğretmenlerin atanmasını ve farklı alanlarda görevlendirilmesini öngören 43. madde olmak üzere, hukuka aykırı olduğunu değerlendirdiğimiz hükümleri yargıya taşıyacağız. Genelge, yönetmeliğin üzerinde değildir. Bakanlık, hukukun üzerinde değildir” ifadelerini kullandı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP