PARÇALI AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
Edirne’de el sanatları ve antika alanında faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler, el sanaatkarları ve zanaatkarlarına yönelik 5 günlük bir eğitim verildi.
Trakya Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği (TRAKDOSK) ve Bulgaristan’ın Haskova Bölgesel Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Derneği ortaklığında, “Haskovo ve Edirne Arasındaki Sınır Ötesi Turizm Potansiyelinin Arttırılması” isimli proje hayata geçirildi. Proje kapsamında el sanatları ve antika alanında faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler, el sanaatkarları ve zanaatkarlarına yönelik eğitim verildi.
Eğitime katılanlar, Edirne ve Haskovo Bölgesi El Sanatları ve Zanaatlarının incelenmesi, el sanatları ve zanaatları pazarları konusunda Türkiye’de ve Dünya’da iyi örneklerin incelenmesi, el sanatlarının yaygınlaştırılmasında tarihsel, arkeolojik ve kültürel mirasın önemi, kültürel mirasın korunması, mesleki gelişim, yaratıcılık, inovasyon, vergilendirme, pazarlama, satış, freelance çalışma, sosyal medya kullanımı, web sayfası kurulumu, telif hakları gibi birçok konuda eğitim aldılar. Konusunda uzman 2 eğitmen tarafından gerçekleştirilen eğitimlerde, farklı kurumların uzmanları da kendi alanlarında sunum yaptı.
Eğitim çalışmasına davet edilen Edirne Vergi Dairesi Başkanı Ergül Aslan ve Edirne Vergi Dairesi Müdürü Mutlu Keskin Şamiloğlu, Edirne Müze Müdürlüğü’nden Arkeolog Gözde Koçan, UNESCO uzmanı Yaşagül Ekinci, Trakya Üniversitesi alan uzmanları ve turizmciler de kaynak kişi olarak el sanatı ustaları, zanaatkârlar ve esnafa eğitim programına paralel olarak bilgi ve deneyimlerini aktardılar. İnteraktif ortamda sunumları ilgi ile izleyen katılımcılar, eğitmenler ve sunum yapan diğer konuklara soru sormak suretiyle de bilgilerini pekiştirdiler. Eğitim kapsamında Edirne Müzesi’ne ‘Edirne için yaratıcı bir el sanatı ürünü tasarlama’ konulu bir ziyaret de gerçekleştirildi.
Eğitime katılan Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri adına konuşan Sevim Karaman; “TRAKDOSK tarafından yürütülen ve sınır ötesi turizm potansiyelinin arttrılmasına yönelik bu projede EKK Kadın Meclisi el sanatları üretim grubundan beş kadın arkadaşımız katılım sağladı. Beş günlük dolu dolu bu çalışmada kadın meclisi grubunun yaptığı çalışmalara inanılmaz destek sağlıyacak bilgiler verildi. Bizlere farklı bir bakış açısı kazandıran bu projeye dahil edildiğimiz için başta IPA Programına ve TRAKDOSK’da emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.
Eğitime başvuru yolu ile katılan 16 katılımcıdan biri olan Kültür Bakanlığı Minyatür Talika Sanatçısı Özcan Abacı ise “Bu eğitime bölgemizde faaliyet gösteren el sanatları sanatçı ve üreticileri olarak katıldık. Eğitim programı bizim ihtiyaçlarımız doğrultusunda hazırlanmış, özellikle vergilendirme, telif hakları, pazarlama teknikleri ve diğer konular bizlere çok faydalı oldu. Proje ekibini ve çalışmalarda emeği geçenleri kutluyorum” dedi.
El sanatları alanında evde yada esnaf olarak faaliyet gösteren sanaatkâr, antikacı ve zanaatkârların bu eğitimler ile ciddi bir farkındalık kazandığını açıklayan TRAKDOSK Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Akdağ da şunları söyledi; “Kovid-19 sürecinden projemiz çok etkilendi ve birçok faaliyeti ertelemek durumunda kaldık. Yine de 15-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz Edirne El Sanatları Fuarı ve bölge esnafına, üreticisine yönelik bu 5 günlük eğitimi başarılı olarak bitirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çok nitelikli ve programa yakışır faaliyetler oldular. Faaliyetlere katılan hedef grupların verdiği geri bildirimler projenin başarılı olduğu yönünde. Bu açıdan program yetkililerini, proje ekibimizi ve bu faaliyetlerde bize yardımcı olan firmaları kutlarım. Projemizin son etkinliği olan “Sınır Ötesi Bölgede El Sanatları ve Antika İşletmelerinin Geleceği” konulu konferansı da gerçekleştirerek projemizi tamamlayacağız.”
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
11 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025