DOLAR 32,6305 0.41%
EURO 34,7768 0.09%
ALTIN 2.510,651,07
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20173340,23%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekli Sen’den kapatma tepkisi   

Emekli Sen’den kapatma tepkisi   

ABONE OL
7 Kasım 2020 11:38
Emekli Sen’den kapatma tepkisi   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİSK’e bağlı Emekli Sen’in kapatılmasını sendika üyeleri protesto etti. DİSK Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sayit Dayıoğlu, sendikalarının kapatılmasının suçu olduğunu belirterek, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

DİSK Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sayit Dayıoğlu ve sendika üyeleri Saraçlar Caddesi’nde bir araya gelerek sendikalarının kapatılması ve emeklilerin sorunlarına yönelik basın açıklaması yaptı.

“13 MİLYON EMEKLİNİN SESİ BASTIRILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR”

13 milyon emeklinin sendikası olduklarını belirten Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, “Ne var ki, bugün bağımsızlığını çoktan yitirmiş bir yargı sisteminde, iktidarın istekleri doğrultusunda sendikamız türlü oyunlarla kapatılmaya, örgütlü mücadelemiz engellenmeye, 13 milyon emeklinin sesi bastırılmaya çalışılmaktadır. Sendikamızı kapatmaya cüret edenler bizlere sendika kuracak nitelikleri taşımadığımızı söylemektedir. Ancak bizler biliyoruz ki; 19. Yüzyıldan bu yana süren sendikal mücadele, haklar mücadelesi tarihinin köşe taşlarından biridir. Bugün sendikamızın kapatılması için sahnelenen bu oyun, haklar mücadelesi tarihine bir saldırıdır. Verilen bu karar, dünya tarihinde adeta üç asır öncesine bir geri dönüşün provası niteliğindedir” dedi.

“DEPREM YOKSULLARI ÖLDÜRÜR”

Kıdem ve ihbar tazminatı gibi sosyal güvenlik haklarının ellerinden alınması için torba paket çıkarıldığını söyleyen Dayıoğlu” Bugün, bu ülkede, İzmir’de, yoksul halkın içine tıkıldığı dayanıksız binaların çökmesiyle bir kez daha gözler önüne serilen şudur: Deprem yoksulları öldürür. Enkazdan çıkarılanlar zenginler değil; yoksullar, işçiler, emekçiler, emekliler, çocuklardır. Bir ülkede ekonomi ne kadar kötüyse deprem o kadar öldürücüdür. Bugün ülkenin tablosu şudur: Bir tarafta hakları için Ankara’ya yürütülmezken bugün İzmir’de yoksul halkı enkazdan kurtarmak için yola çıkan Somalı işçiler; diğer yanda patronlara teşvik, işçilere, emekçilere ve emeklilere yaşam boyu yıkım getirecek torba yasa diye bağıran; gözlerini para ve kan bürümüş muktedirler. Bir yanda yüz saatin sonunda enkazdan çıkarılan çocuklar; diğer yanda yaşama tutunan o çocukların geleceğini bugünden ipotek altına alan; karartan iktidar. Emekliliğin önüne bir engel daha çıkaranlar, kıdem ve ihbar tazminatı başta olmak üzere tüm sosyal güvenlik haklarımızın elimizden alınması için torba torba sömürü paketi çıkaranlar bilsinler: Haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz” dedi.

“MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇECEKLERİNİ SANIYORLAR, YANILIYORLAR”

Verecekleri mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Dayıoğlu “Biliyoruz ki; sendikal hareket ve insan hakları mücadelesi tarih boyunca birbirlerini etkileyerek ve büyüterek ilerlemiştir. Bugün bu tarihin aktörleri olan emekliler dünyanın her yerinde; Belçika’da, İtalya’da, Fransa’da bir araya gelmektedir; örgütlenmektedir. On yıllardan bu yana emekliler ulusal ve uluslararası düzeyde sendikalaşmaya devam etmektedir. DİSK Emekli-Sen; sendikaların tarih boyunca işçi sınıfı hareketi içinde ve insan hakları mücadelesinde önemli bir yer tuttuğunun bilincinde; sendika olarak tanınma mücadelesi vermekteydi. Kapatılma kararı sonrası bu mücadeleden vazgeçeceğimizi sananlar yanılıyor. Bizler; biz emekliler, bin yıllardır süren sömürü ve zulme direnme geleneğini bin yıllardır toprağı ekenlerden, ekmeği üretenlerden devraldık. Vazgeçmeyeceğiz. Biliyoruz ki; Avrupa Sosyal Şartı, Avrupa Konseyi Sosyal Haklar Avrupa Komitesi, İLO Sendika Özgürlüğü Komitesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı. Tüm bu hak mücadelesi tarihinin çıktısı kurumlar ve imzalanan anlaşmalar “herkesin çıkarlarını savunmak için sendikalar kurma ve sendikalara üye olma hakkı”nı kabul etmektedir ”dedi.

“SENDİKAMIZIN KAPATILMASI ANAYASAYI İHLAL SUÇUDUR”

Anayasanın 90.maddesini hatırlatan Dayıoğlu, sendikalarını kapatılmasının anayasa ihlali olduğunu belirterek, 13 milyon emeklinin sendikasını dört duvar ve bir kapıdan ibaret sananlar o kapıya kilit vurmak istemekte haklılar. Aldanıyorlar Emeklilerin olduğu her ev, her mahalle, her sokak, her alan sendikadır. Her bir   emeldi yurttaşımızın zihni ve fikri sendikadır. Ellerimizin ve yüreklerimizin bir araya geldiği her an sendikal mücadele yükselmektedir. Sendikal mücadelemiz yükselecektir. Vardık, varız, var olacağız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.