DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2046781-2,47%
Edirne
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekliler sokağa indi

Emekliler sokağa indi

Disk Emekli Sen Edirne Şubesi üyeleri, sokağa inerek maaş zamlarını ve yaşam koşullarını protesto etti.

ABONE OL
2 Şubat 2024 17:31
Emekliler sokağa indi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Disk Emekli Sen Edirne Şubesi üyeleri, sokağa inerek maaş zamlarını ve yaşam koşullarını protesto etti. DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi Mali Sekreteri Ekrem Kaya, emekliliğin külfet değil, kazanılmış hak olduğunu belirterek “Hep bir ağızdan, insanca yaşamak istiyoruz diye haykırarak feryat ediyoruz” dedi.

Disk Emekli Sen Edirne Şubesi üyeleri Saraçlar Caddesi’nde bir araya gelerek, emeklilere yapılan maaş zammını protesto etti. DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi Mali Sekreteri Ekrem Kaya, “Hükümeti seçimlerin arifesinde 2024 yılı emeklilerin yılı olacak söylemiyle bizleri açlığa ve yoksulluğa mahkum etmeye devam ediyor” dedi.

“10 BİN LİRA İLE EV GEÇİNDİRMEYİ BAŞARAN EMEKLİLER BAŞVURSA GUİNNES REKORLAR KİTABINA GİRER”

Hükümetin 2024 yılının emekliler yılı olacağı söylemine değinerek emeklilere yapılan zam oranlarını değerlendiren DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi Mali Sekreteri Ekrem Kaya, “Emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz vaatleriyle kendilerini emekli dostu gösteren AKP Hükümeti seçimlerin arifesinde 2024 yılı emeklilerin yılı olacak söylemiyle bizleri açlığa ve yoksulluğa mahkum etmeye devam ediyor. İktidarın kontrolündeki TÜİK’in açıkladığı takla attırılmış ısmarlama enflasyon oranına göre biz emeklilere reva görülen yüzde 37,57 zam oranına Sn. Cumhurbaşkanı’nın lütfu ile 5 puan daha eklenerek yüzde 42.6 oranında zam yapılacağı açıklandı. Gelen tepkiler neticesinde yeniden bir ayarlama yapılarak bu sefer yüzde 49.25 zam yapılacağı açıklandı. Peki, bu zam oranı yeterli mi? Asla kabul etmiyoruz. Farklı kurumların (TÜİK, ENAG, ITO) ayrı ayrı farklı enflasyon oranları açıklamış olsa da çarşıda pazarda gerçek enflasyonun yüzde 300’lerin üstünde olduğunu biliyoruz. Her sabah yeni zamlarla ve yeni vergilerle tanıştığımıza hepimiz şahit oluyoruz. Peki aldığımız zamlar daha cebimize girmeden bizlerden kat kat fazlası ile geri alındığına göre, yapılacak zam oranının ne önemi var? Bir yandan açlık ve yoksulluk sınırının altındaki rakamlarla geçinmemizi tavsiye ederken, diğer yandan bizlere ekonomi dersi vermekten vaz geçmiyorlar. Bizlere ekonomi dersi vermek istiyorsanız, her ay gerçek enflasyon oranına göre maaş artışı yaparak insanca yaşamamıza olanak tanıyınız. Bu Ülkenin gerçek ekonomistleri olarak On bin lira ile bir ay geçinmeyi başaran emekliler müracaat edecek olsa Guinness rekorlar kitabına girmeye hak kazanır. 2002 yılında asgari ücretin yüzde 60 fazlası olan en düşük emekli aylığı bugün asgari ücretin yüzde 42 eksiğidir. Yani 2002 yılındaki orana göre bugün en düşük emekli aylığı 27 bin lira olacaktı. Bizi kıskanan batı ülkelerinde olduğu gibi 4 çalışan bir emekliyi finanse ediyor olsaydı yine en düşük emekli aylığı 27 bin 600 lira olacaktı. 2024 yılı emeklilerin yılı olacak açıklamalarıyla aklımızla alay ediyorlar. 2023 yılında fert başına düşen milli gelirin 13 bin 384 dolar olduğu açıklanıyor, o halde buna göre her birimize aylık ortalama 33 bin 460 lira düşmektedir” diye konuştu.

“KURT KIŞI GEÇİRİR YEDİĞİ AYAZI UNUTMA, EMEKLİLER 31 MART’TA SANDIKTA HESABI SORACAK”

Bize hakkımız olanı verin yılınız sizin olsun. Bizler de dünya emeklileri gibi mutlu ve onurlu bir emeklilik yaşamak istiyoruz. Avrupa emeklileri gibi ülke ülke seyahat etmek istiyoruz. Ne yazık ki bayramlarda eş dost akraba ziyaretlerimizi bile yapamıyoruz. Bu Ülkenin tüm zenginliklerini ve değerlerini üreten emekliler olarak sahte müjdelere ve vaatlere kanmıyoruz. Bizleri sığdırmaya çalıştığınız kalıplara sığmıyoruz. Bizlere dayattığınız yaşam koşullarına boyun etmiyoruz. Ne verdiğiniz emekli aylıklarını ne aylıklarımıza yaptığınız zam oranını, ne de dimi bayramlarda verdiğiniz ikramiye rakamlarını asla kabul etmiyoruz, alın hepsini başınıza çalın. Emeklilik külfet değil, kazanılmış haktır, hep bir ağızdan, insanca yaşamak istiyoruz diye haykırarak feryat ediyoruz. En düşük emekli aylığının on bin lira yapıldığı 2024 yılı; evet emeklilerin yılı olacak ama ölüm kalım yılı olacak. Kurt kışı çıkartır ama yediği ayazı asla unutmaz. 16 milyon emekli ailesini açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden siyasi iktidarın son yılı olacak. Seçim zamanı oy, seçimden sonra soy dediğiniz emekliler 31 Mart yerel seçimlerinde sizlerden sandıkta hesabını soracaktır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; Emekli, devletin aynadaki kendi görüntüsüdür” dedi.

“EMEKLİLER TALEPLERİNİ SIRALADI”

DİSK Emekli Sen Edirne Şube Sekreteri Ayşe Çotuk  da emekli ve hak sahiplerinin menfaatlerinin korunabilmesi için bütün emekli sendikalarının ve kuruluşlarının bir çatı altında toplanarak parçalı mücadelelerini ortak direnişe dönüştürmesi gerektiği gerçeğini vurgularken, “16 milyon emekli ailesi adına taleplerimizi bir kez daha yineliyorum. Emeklilerin sendikalaşmalarının önündeki yasal engeller kaldırılmalı. Toplu sözleşmeli Sendikal hakkımızı istiyoruz. Sorunlarımızın çözümünde görüşmelere katılmak ve söz ve karar sahibi olmak istiyoruz. Biz de dünya emeklileri gibi insan onuruna yaraşır ücret ve sosyal haklar istiyoruz. Muayene ve İlaç katkı payları kaldırılmalı, tüm ilaçlar reçete kapsamına alınmalı ve tüm sağlık hizmetleri devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı. Emeklilerin ve hak sahiplerinin ulaşım, barınma, elektrik, doğalgaz, su ve İletişim ihtiyaçları indirimli sağlanmalı. Farklı zamanlarda aynı koşullarla emekli olanların mağduriyetleri intibak yasası ile giderilmeli. En düşük emekli aylığının asgari ücretle eşitlenmesini ve asgari ücretin en az gerçek açlık sınırının üstünde olmasını istiyoruz. Dini bayramlarda yılda iki kez verilen bayram ikramiyelerinin en az asgari ücret kadar olmasını istiyoruz. Emekli olabilme koşulları eski haline getirilmeli, Emekli aylıkları altı ayda bir değil her ay gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak artırılmalı, sadece enflasyon oranları değil, milli hasiladan da pay verilmelidir. Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yapılan kesintiden vazgeçilmeli” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.