DOLAR 32,3884 0.21%
EURO 35,0912 -0.03%
ALTIN 2.324,890,25
BIST 9.103,540,26%
BITCOIN 2280263-0,52%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekliler zor durumda

Emekliler zor durumda

ABONE OL
27 Aralık 2022 11:09
Emekliler zor durumda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi Başkanı Sait Dayıoğlu ve üyelerle bir araya gelen CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, emekli ve hak sahiplerinin aylıkları, insan onuruna yaraşır, uluslararası standartlara uygun yaşam koşulları haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi tarafından sendika binalarında gerçekleştirilen aylık olağan toplantıda emekli aylıklarına yapılacak zamlar ve emeklilerin yaşadığı sıkıntılar konusunda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Toplantıda TÜİK’in gerçeklikten uzak enflasyon oranlarını açıklayacağı ve bu enflasyon oranına göre aylıklarına yapılacak zamla yine emeklilerin sefaleti itileceğini belirten DİSK Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, iktidarın emekli sendikaları ile müzakere masasına oturması gerektiğini belirtti. Toplantıya katılarak emeklilerin sorunlarını dinleyen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara getirilecek yaş şartı için “Emeklilikte yaşa takılan zaten yaşa takıldığı için emekli olamadı. Niye bir daha yaşa takılsın bu insanlar. Bizim görüşümüze göre yanlış” diye sözlerine yer verdi.

“EMEKLİLERİN VE EMEKÇLERİN SEFALETE İTİLECEĞİ AŞİKARDIR”

DİSK Emekli-Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu “03 Ocak 2023 tarihinde TUİK “resmi enflasyon oranını” açıklayacak. Bizler biliyoruz ki; TÜİK yine gerçeklerden çok uzak enflasyon rakamları açıklayacak ve buna bağlı olarak aynı oranda emeklilerin aylıkları artırılacaktır. Zira. TÜİK 11 aylık enflasyon oranını 84,39 açıklarken, uluslararası bağımsız Akademik kuruluş olan ENAK bu oranı 125.43 olarak açıklamıştır. Devletin diğer kurumu olan Maliye Bakanlığının 2023 yılı yeniden değerleme oranını 122,9 olarak açıklaması TÜİK’in açıkladığı oranın gerçekçi olmadığı gibi. ENAK’ın açıkladığı oranı teyit ettiği görülmektedir. Ülkemizde 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 7786 lira ve yoksulluk sınırı 25364 lira iken emekli aylıklarına enflasyon oranına göre yapılacak artışlar ile emekliler ve emekçilerin sefalete itileceği aşikardır. Geçtiğimiz Temmuz ayında emekli aylıklarına yapılan yüzde 42,35 oranındaki zam daha cebimize girmeden temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zamlarla mislisi ile geri alındı. 2002 yılına ortalama emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken bugün ise yüzde 54 eksiği olduğunu görmekteyiz. Bu haliyle emekli aylıklarına yüzde 100 zam yapılsa bile yine en düşük emekli aylığı açlık sınırının altında kalmaya devam edecektir. Biz emekliler en zor koşullarda yaşam mücadelesi verirken, bizleri enflasyona ezdiren siyasi iradeye boğun eğmeyeceğiz. Emek mücadelesinden emekli olmayacağız, susmayacağız, taleplerimiz karşılanıncaya dek haykırmaya devam edeceğiz, her geçen gün sesimiz daha da gür çıkmaya devam edecek.

“İKTİDAR EMEKLİ SENDİKALARI İLE MÜZAKERE MASASINA OTURMALI”

Dayıoğlu “Bizlere reva görülecek insanlık dışı zamlar karşısında yılgınlığa kapılmayacağız, meşru ve demokratik hak mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. DİSK Emekli-Sen’e gönül vermiş olan bizler nefes aldıkça insan onuruna yaraşır bir yaşam mücadelesi vermeye devam edeceğiz ve kazanacağız. Emekçilerin ve emeklilerin vebaline giren TUİK yetkililerine haklarımızı helal etmiyoruz.14 milyon emekli adına TUİK yetkililerini bir kez daha uyarıyoruz ve Ülke gerçeklerine uygun enflasyon oranlarını açıklamaya davet ediyoruz. Onlar sesimizi duymak istemeseler de biz taleplerimizi buradan bir kez daha yineliyoruz. Emekli ve hak sahiplerinin emekli aylıkları insan onuruna yaraşır, uluslararası standartlara uygun yaşam koşulları haline getirilmeli. Asgari ücret uluslararası standart ve normlara uygun hale getirilmeli. Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretle eşitlenmeli. İntibak yasası acilen hayata geçirilerek, farklı zamanlarda aynı koşullarda emekli olanların emekli aylıkları arasındaki uçurum ortadan kaldırılmalı. 5510 Sayılı yasa ile ortadan kaldırılan Milli hasıladan pay alma yeniden gündeme getirilmeli ve emekli olabilme koşulları eski haline getirilmeli. 4447 ve 5510 sayılı yasa ile mağdur edilen Emeklilikte yaşa takılanların sorunları acilen çözümlenmeli ve mağduriyetleri giderilmeli.  Emeklilerin örgütlenmesi ve sendikal faaliyetlerinin önündeki yasal engeller kaldırılmalı, bu anlamda gerekli yasal düzenlemeler yapılarak, emeklilere toplu sözleşmeli sendikal hakları tanınmalı. Emekli aylıklarının artırılmasında, İktidar emekli sendikaları ile müzakere masasına oturmalı. Sağlıkta katkı payı kaldırılmalı, başta emekliler olmak üzere sağlık hizmetleri devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı, tedavi amaçlı bütün ilaçlar reçete kapsamına alınmalı. Emeklilere İl ve İlçelerde Sosyal tesisler tahsis edilmeli, dini bayramlarda yılda iki kez verilen bayram ikramiyeleri en az asgari ücret tutarında olmalı, Çalışan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destekleme Primi adı altında yapılan yüzde 32 oranındaki kesinti kaldırılmalı, Emekli ve hak sahipleri için ; ulaşım, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim araçlarında indirim yapılmalı. Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz. Yaşasın Emekli-Sen. Yaşasın Disk” diyerek noktaladı.

“YAŞ SINIRI İLE EYT’DE YAŞA TAKILANLAR NİYE BİR DAHA YAŞA TAKILSIN?

EYT konusunu değerlendiren CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Emeklilikte yaşa takılanlar bizim hesaplarımıza göre 7 buçuk milyon kişi. 7 buçuk milyon kişiyi ilgilendiren bir konu, hükümet tarafından daha doğrusu Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı mutfağa girerek videolar çektiği için bundan sonra EYT konusu gündeme gelecek dedi. Toplumda bir heyecan yarattı. Hükümette gündeminde yokken gündemine aldı EYT konusunu.  Biz bunu çözeceğiz dedi ve tarih verdi. Yıl bitmeden hatta aralık ayı içerisinde gündeme gelecek dedi. Aralık ayı geldi tam da bütçe görüşmeleri başladı. Bakan geldi, biz bunu yıl sonuna kadar getireceğiz dediler. Sonra bir 99 döneminde depremden dolayı etkilenenlerin bilgilerine ulaşılamıyor dendi. Kurumlarla görüşülüyor dendi ama halk somut bir şey bekliyor ve de bir şey atıldı ortaya. Bir yaş sınırı, yani emeklilikte yaşa takılan zaten yaşa takıldığı için emekli olamadı. Bir daha bir yaş sınırının getirilmesi, sosyal devlet ilkelerine aykırı. Yani kamuoyunda konuşulan konu 48-50 yaş sınırı. Kadınlarda 48, erkeklerde 50 olsun niye olsun? Niye bir daha yaşa takılsın, bizim görüşümüze göre yanlış. Dolayısıyla son çalışma nedir, bizim önümüze gelmedi. Yani Cumhuriyet Halk Partisi’nin görüşü çok açık ve nettir. Kim nasıl başladıysa. Yani işe ne zaman girdiyse o gün girdiği koşullar neyse. Yani 20 yıl çalışan kadın 25 yıl çalışan erkek mi, 5 bin prim günü ödemesi gerekip de emekli olması gereken mi? 7 bin 200 gün prim ödemesi olması gereken mi? Polisse yıpranma payı gazeteci ise yıpranma payı olan buna takılmayacak yasalara tabi olanlar bizim için önemlidir. Kaldı ki bir de staj konusu var. Bize göre staj, riske girilip de çalışılan işverenin sen burada şu saatler arasında staj yapacaksın diye seni işe aldığı ve çalıştırdığı bir dönemdir. İktidar mensupları da bunu eğitim olarak görüyorlar. Biz bunu staj olarak görüyoruz. Borçlanma konuları var. Borçlanmada hak verilmiş. Şimdi o haklarda alınmak isteniyor. Askerlik borçlanması, doğum borçlanması. Bunlar da olmaması gerekli. Yani bir ülke şeffaf olmalı sözünde durmalı. Yasalarla vatandaşına hangi hakları tanıyorsa o hakları sonuna kadar kullanılmalı. Oturur hükümet uzlaşarak bir çizgi çeker. Bundan sonra, çalışma hayatına yeni başlayacaklar için TÜİK’ten veri alır, üniversitelerden veri alır. Ülkede ortalama ömür uzamıştır der. Bundan sonra işe başlayacaklara farklı bir çizgi çekebilir. Ama bundan önce girmiş, emekli olma hayali beklerken yaşı da orta yaşları geçmiş işverenin de işi bozulmuş da bu arkadaş nasıl emekli olsun, nasıl emeklilik hakkını alsın? Dolayısıyla biz de buna karşıyız” diye ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.