DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2069710-1,73%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emlakçılar ekspertiz zorunluluğu istemiyor

Emlakçılar ekspertiz zorunluluğu istemiyor

ABONE OL
14 Aralık 2022 11:41
Emlakçılar ekspertiz zorunluluğu istemiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, gayrimenkul satışları için tekrar gündeme gelen tapu da ekspertiz zorunluluğuna değinerek, düzenlemenin askıya alınmasını istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı 2023 yılı programında gayrimenkul alacakları ilgilendiren planlama yayınlandı. Buna göre gayrimenkulün satış bedelini ekspertiz belirleyecek. Bu zorunluluğun tapudaki işlem sürecini de uzatacağını söyleyen Çeker, alıcı ile satıcının anlaşması sonrası ekspertize gerek olmadığı gibi isteyenin zaten ekspertiz yaptırabildiğini ve emlakçılar olarak tapuda ekspertiz zorunluluğunu istemediklerini dile getirdi.

“İSTEYEN ZATEN EKSPERTİZ YAPTIRABİLİYOR EMLAKÇILAR OLARAK BU ZORUNLULUĞUNU İSTEMİYORUZ”

Tarafların anlaşması ile ekspertize gerek olmadığını, kafasında soru işareti olan vatandaşların istediğinde ekspertize gidebileceğini söyleyerek emlakçılar olarak bu zorunluluğun askıya alınması gerektiğini kaydeden Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker “hemen hemen bir aydan beri bakıyoruz, Her sene olduğu gibi gene bu ekspertiz raporuyla ilgili yani tapularda satışlarda artık ekspertiz raporu olmadan satış işlemleri başlamayacak. Yani her türlü tapuda yapılacak olan satışlarla ilgili ekspertiz raporu istenecek. Yani tapuda istenen belirli evraklar vardı. Bu evraklara ek olarak bir de ekspertiz raporu istenecek. Bunu gündeme getirmeye çalışıyorlar. Tabii ki zaten insanlarımızın şu anda geçim darlığı var, sıkıntısı var yani bence bu gene bir taraflara bir şeyler kazandırmaktır. Çünkü bir malın alımında alan da veren de razı birbirleriyle anlaşmışlar, fiyat anlaşmasını yapmışlar. Yani bunun daha ne ekspertizi olacak. Zaten kredi kullanılırken banka diyor ki ben para veriyorum, benden kredi talep ediyor. Acaba bu yer bu değerde ediyor mu? Diyerek ekspertiz parası istiyor. 600 TL bin TL neyse o parayı aldıktan sonra gidiyor. Ekspertizleri yaptırıyor, ekspertizleri yaptırdıktan sonra malın ne edeceğini, ne şekilde olacağını görmüş oluyor. Bankada ona göre kredisini veriyor. Bunu zaten kredi kullananlar için yapılıyor. Yani bir kredi kullanmayan, elinde nakit parasıyla olana bu şekilde git ekspertiz raporu getir olmaz. Zaten ya burada alanı satanı birbirleriyle fiyat anlaşması yapmışlar, aralarında bir sözleşmeyi yapmışlar ve tapuya gidiyorlar. Tapuda satışını yapacaklar. Yani parasal konuyu çözmüşler aralarında. Bir daha buna ne gereği var? Eğer kişi ‘ben bu yeri alacağım da değeri nedir?’ Gibi bir düşünce şey varsa gitsin özel şirketler var. Özel şirketlere bir ekspertiz değerlendirmesi kendi kafasındaki soru işaretini giderilmesiyle ilgili zaten böyle yapıyor. Ama bunu zorunlu hale getirmek hakikaten zor. Hem de ne olacak? Tapudaki sürecimizi de uzatacak. O yüzden bunların ilgili bu çalışmanın her sene yeni bir yıla girerken gündeme getiriliyor. Biz emlakçılar olarak bu zorunlu halde tutulmasını istemiyoruz. Çünkü bize ekstradan uğraş çıkıyor, maliyet çıkıyor, sıkıntı oluyor. Yani bununla ilgili zaten kişiler istediği zaman kendilerine ait olarak bir ekspertiz zaten yaptırıyorlar. Yani bunun tekrardan askıya alınmasını gündeme gelmemesini istiyoruz. Ve biz öncelikle ne istiyoruz? Bazı tapuda zorluklar var. Bu zorlukların yani yavaş yavaş kaldırarak daha basit bir ortama getirilmesini istiyoruz. Tapuda daha hızlı bir şekilde işlemlerin yapılmasını istiyoruz. Yani ağır gidiyor bazı işlemlerimiz personel eksikliğinden. Personel eksikliği var” diye konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.