DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2059884-0,63%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Enerjiye yüzde 30 zam gelebilir!

Enerjiye yüzde 30 zam gelebilir!

ABONE OL
30 Mayıs 2022 09:50
Enerjiye yüzde 30 zam gelebilir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’nin düzenlediği Güneş Enerji Sistemleri (GES) ve Enerji Verimliliği seminerinde konuşan İstanbul Enerji AŞ Enerji Yönetimi Şefi Savaş Alkan, enerji maliyetlerinin son 1 yılda yüzde 228 arttığını ve maliyetlerin yüzde 50’sinin devlet tarafından süspanse edildiğini belirterek, temmuz ayında enerjiye yüzde 30 zam gelebileceğini söyledi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’nin ev sahipliğinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen İstanbul Enerji AŞ tarafından katılımcılara Güneş Enerji Sistemleri (GES) ve Enerji Verimliliğine yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.

Seminerde İstanbul Enerji AŞ GES Proje Şefi Ahmet Uçak ve İstanbul Enerji AŞ Enerji Yönetimi Şefi Savaş Alkan katılımcılara GES ve Enerji Verimliliğine yönelik önemli bilgiler verdi.

 “BAKANLIK TARAFINDAN YETKİLENDİRİLMİŞ BİR ŞİRKET”

İstanbul Enerji AŞ GES Proje Şefi Ahmet Uçak, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş şirket olduklarını belirterek, “Şirketimiz bakanlık tarafından yetkilendirilmiş enerji birimi danışmanlık şirketi. Burada profesyonel kadromuzla sanayi, bina ve hizmetler alanında yetkilendirilmiş bir şirket. Tamamen enerji etütleri, enerji çözümleri, projeleri, danışmanlığı hizmetleri veriyoruz” dedi.

“TEMMUZDA ZAMMA HAZIRLANIN”

Enerji maliyetlerinin artacağını belirterek güneş enerjisine geçme konusunun altını çizen İstanbul Enerji AŞ Enerji Yönetimi Şefi Savaş Alkan, “Enerji maliyetleri yükseliyor. Son 5 yılda yüzde 740 arttı. Son 1 yıla baktığını zaman yüzde 228 arttı. Bu iyi senaryo. Biz Avrupa’dan ucuza kullanıyoruz açıkçası. Temmuz’da zamma hazırlanın. Yüzde 30 zam bekliyoruz açıkçası biz. Devlet enerji maliyetlerini süspanse ediyor. Şu an bakan beyin açıkladığına göre yüzde 50 süspansiyon var. Dolayısıyla enerji maliyetleri artacak. Bununla ilgili öngörmek, bununla ilgili aksiyon almak lazım. Fabrikaların, evlerin çatılarını güneş enerjisi, bakım istemeyen, temiz enerji ile dönüşümü başlatmamız lazım açıkçası.  Enerjide dışa bağımlılığı azaltıyoruz. Enerjide ciddi oranda dışa bağımlıyız. Enerji verimliliği yaparsak bir miktar dışa bağımlılığı azaltırız. Enerji maliyetlerinin etkisini azaltacağız işletmemizde, ülkesel, ulusal bazda. Enerji kullanımında çevresel kaynakları ve çevre kirliliğini azaltacağız. Olası karbon cezasının hafifletilmesi ve bertaraf edilmesi. Sürdürülebilir gelecek sağlanması, gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmak enerji verimliliği yaparak” dedi.

“BAKANLIK 5 MİLYON LİRAYA KADAR OLAN PROJELERDE YÜZDE 30 HİBE DESTEĞİ

Firmaların enerji konusunda hibe desteği için kendileri gibi şirketlerin aracılığıyla başvurabileceğini ve bunun detaylarını anlatan Alkan “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın enerji teşvikleri var. Bir takım başvuru şartları var. 5 milyon TL’ye kadar olan projelerde yüzde 30 hibe desteği sağlıyor bakanlık. 1 buçuk milyon liraya kadar bir destek alabiliyorsunuz. Aynı yıl içinde 5 projeye başvurabiliyorsunuz. 7 buçuk milyon liraya kadar destek alabilirsiniz. Başvuruyu yapan firmanın Enerji danışmanlık şirketi olmak zorunda. Biz burada bina ve sanayide bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Enerji Birim Danışmanlık şirketiyiz. Firmalar direk başvuramıyor, bu şirketler aracılığıyla başvurmak zorunda hibeyi alabilmesi için” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.