DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20710280,81%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Enez, her yönü ile ele alınacak

Enez, her yönü ile ele alınacak

ABONE OL
14 Ağustos 2023 10:54
Enez, her yönü ile ele alınacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Edirne’nin Enez İlçesi’nde 7-9 Eylül tarihleri arasında Enez Kaymakamlığı, Enez Belediyesi ve Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulu işbirliğinde “Enez Sempozyumu” gerçekleştirilecek.

Enez Sempozyumu’nun temel amacının; asırlarca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Enez ve çevresiyle ilgili her türlü sosyal, kültürel, ekonomik, coğrafi ve çevresel konuların bilimsel bir ortamda tartışılarak, kayıt altına alınmasını ve sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlamak olurken, ulaşılacak bilgi birikimi, kitap bölümü olarak yayımlanacak. Bu sayede Enez hakkında yapılacak her türlü araştırma çalışmalarında başvurulacak temel bir bilimsel kaynak eser oluşturulmuş olacak.

BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Günümüzde Enez olarak anılan bu kadim belde, Eskiçağda Ainos-Aynos, Türklerin hakimiyetine geçtikten sonra İnöz, İnös ve Enes olarak adlandırılmıştır. Ege denizinin kuzey sahilinde ve Meriç Nehri’nin denize döküldüğü sahada bulunan Enez, Türkiye-Yunanistan sınırının yanı başında yer almaktadır. Homeros’un İlyada destanında bahsettiği Enez, bazı Antik dönem yazarlarına göre ilk önce Aiolialılar ve daha sonra ise Mytilene (Midilli) ve Kymeliler tarafından bir koloni olarak kurulmuştur. Pers Kralı Darius’un İskit seferinden sonra Pers İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına giren Enez, Salamis savaşından sonra Attik-Delos Deniz Birliği’ne dahil olmuştur. Kral Barışı ile bağımsızlığa kavuşmuşsa da sonrasında Makedonya hakimiyetine girmiştir. Makedonya hakimiyeti sırasında ve Helenistik çağda Enez gerek ticarî ve gerekse kültür sahasında oldukça yüksek bir seviyede bulunmuştur. Helenistik çağda Mısır hakimiyetinde kalan Enez, M.Ö. 190 yılında Romalılar sayesinde tekrar bağımsızlığına kavuşmuş, Genç Antik çağda ise küçük Rodop bölgesinin başşehri olmuştur.

Bizanslılar zamanında Semadirek ve İmroz adalarını da içine alan bir prensliğin müstahkem merkezi konumunda olan Enez, Bizanslıların son devrinde Cenovalı Gattelusi ve Doria ailelerinin yönetiminde kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet zamanında, 1456 yılında; Has Yunus Bey tarafından denizden ve karadan kuşatılmak suretiyle Osmanlılar tarafından fethedilmiş, günümüze kadar da Türk toprağı olarak varlığını devam ettirmiştir. Eskiçağ’dan 19. yüzyıla kadar bütün Doğu Trakya’nın en önemli limanının bulunduğu Enez, tarihî ve doğal güzellikleriyle ülkemizin önemli bir turizm beldesidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.