DOLAR 32,4697 -0.07%
EURO 34,7415 -0.68%
ALTIN 2.437,270,06
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2062384-0,54%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Engelliler Haftası törenle kutlandı

Engelliler Haftası törenle kutlandı

ABONE OL
11 Mayıs 2022 09:59
Engelliler Haftası törenle kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

10-16 Mayıs Engelliler Haftası sebebiyle Edirne Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Anıta çelenk sunumun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Törene Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Edirne Şehir Gönülleri Vakfı Müdürü Hicran Bali, Edirne’deki engelliler alanında çalışma yürüten STK Temsilcileri, engelli bireyler ve aileleri katıldı.

“PANDEMİDE ENGELLİ BİREYLER İÇİN PLANLAMALARIN ULUSAL VE YEREL DÜZEYDE HAZIR OLMADIĞINI GÖRDÜK”

Törende Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına Dair Uluslararası Sözleşme’nin öneminden bahseden Edirne Engelli Meclisi Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, “Ülkemizde bu sözleşmenin imzalanmasından sonra yasal mevzuatta düzenlemeler ve engelli hakları konusunda farkındalık artmış olmasına rağmen, maalesef henüz olması gereken seviyede değildir. Özellikle yaşadığımız Covid 19 gibi olağanüstü durumlarda, engelli bireylerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli pek çok planlamanın ulusal ve yerel düzeyde hazır olmadığını yaşadığımız olumsuz deneyimler ortaya koymaktadır. Olağan ve olağan üstü durumlarda engelli bireylerin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve alınacak tedbirler ile yapılacak işlerin planlamasında bu alanda çalışan STK’lar ile iş birliği içinde çalışılmasının önemini bir kere daha vurgulamak istiyoruz” dedi” dedi.

 “SORUNLARA YENİ SORUNLAR EKLENEREK BÜYÜYOR”

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Üyesi Ecem Erkenciler de çözüm önerileri ile sundukları taleplerinin hala güncelliğini koruduğunu ancak sorunlarına yeni sorunlar eklenerek büyüdüğünü ifade ederek, “İlimizde engellilik alanında çalışmalar sürdüren Sivil Toplum Örgütleri olarak engelli haklarının ayrımcılık odağında gelişen bir insan hakları ve eşitlik meselesi olduğu farkındalığıyla ileri kazanımlar elde edebileceğimizin güvencesinin toplumsal duyarlılık ve kamuoyu desteği olduğu bilinci ile “Yardım Nesnesi Değil Hak Öznesi olma çabası içinde toplumun her kesiminin desteğini bekliyoruz” dedi

“SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK SALAMAKTAYIZ”

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu ise engelli bireylere ve ailelerine sağlanan yardımlara değinerek, “Uygun şartları taşıyan engelli adına ihtiyaçlarını karşılayan, bakımını sağlayan akrabası veya vasisine evde bakim ücreti yardımı yapılmaktadır. Bir engelli adına ödenen evde bakım ücreti 2354,45 TL’dir. 2021 yılında ilimizde 45 milyon 135 bin 98.25 TL, 2022 yılı Ocak. Şubat, Mart, Nisan, Mayıs aylarında toplam 27 milyon 495 bin 648,52 TL, evde bakım ücreti yardımı yapılmıştır” dedi.

“3 BİN 752 KİŞİYE ENGELLİ KİMLİK KARTI VERİLDİ”

Topçu, en az yüzde 40 ve üzeri engel oranına sahip olduğu engelli sağlık kurulu raporu ile saptanmış olan kişilere Müdürlük tarafından engelli kimlik kartı verildiğini belirterek, “İl Müdürlüğümüz olarak 3 bin 752 kişiye engelli kimlik kartı verilmiştir. Müdürlüğümüzce engelli vatandaşlarımız ve ağır engeli olan engelli bireylerin refakatçisi ücretsiz ulaşımdan faydalandırılmakta olup 2021 yılında 1 Milyon 256 bin 800 TL. ulaşım bedeli ödenmiştir” dedi.

Topçu ayrıca, engelli bireylere vergiden, ulaşıma, iletişimden su faturalarına kadar bir çok alanda indirim yapıldığını sözlerine ekledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.