DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2077968-1,31%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Erbaş, Edirne’de konuştu

Erbaş, Edirne’de konuştu

ABONE OL
1 Ekim 2021 16:14
Erbaş, Edirne’de konuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, yazılı ve sosyal medya organlarında zaman zaman Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili asılsız, iftira dolu, art niyetli olduğu aşikar haberlere ve paylaşımlara şahit olduklarını belirterek, “Bu milletin değerlerine yabancı çevrelerce üretilen yanlış bilgi ve mesnetsiz yorumlar üzerinden bir algı yönetimi ve itibar suikastı yapılmaya çalışıldığını da maalesef görüyoruz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın açılışı bu yıl Selimiye Camii’nde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından yapıldı.

VALİ CANALP’E ZİYARET

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası açılış programı öncesi Edirne Valiliğini ziyaret etti. Valilik girişinde Edirne Valisi Ekrem Canalp tarafından karşılanan Erbaş, burada valilik şeref defterini imzaladı. Daha sonra valilik makamında görüşmenin ardından Erbaş, Selimiye Camii’ne geçti.

Selimiye Camii’nin avlusunda düzenlenen, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, medeniyetimizin önemli şehirlerinden, her köşesi ecdat yadigarı eserlerle dolu Edirne’de olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

“BU YIL Kİ TEMA “CAMİ, DİN GÖREVLİLERİ VE VEFA”

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın bu yıl ki temasının zor zamanlarda vefakâr çalışmalarıyla toplumumuzun takdirini kazanan din görevlilerimize ithâfen “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” olarak belirlediklerini ifade eden Erbaş, “Bu hafta, söz konusu tema çerçevesinde gerçekleştireceğimiz programlarla vefa konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalışacağız. Yapacağımız faaliyetlerin hayırlara vesile ve istifadeye medar olmasını Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum” dedi.

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DAİMA MİLLETİMİZİN YANINDA YER ALMIŞTIR”

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, millet ve medeniyet tarihimizin en köklü kurumlarından olduğuna dikkat çekerek, “Anayasal olarak toplumu din konusunda aydınlatmakla görevli bir teşkilattır. Kurulduğu günden beri dinimizin temel kaynakları olan Kur’an ve sünnetin referansında bilgi ve hizmet üreten Başkanlığımızın her zaman birinci derecede önceliği, insanımızı, dinimiz İslam’ın tevhit, vahdet, güven, samimiyet, hukuk, adalet ve güzel ahlak gibi değerleriyle buluşturmak olmuştur. En zor şartlarda bile İslam akaidine muhalif hiçbir görüşe ve anlayışa prim vermemiştir. Bunlardan her zaman uzak durmuştur. Başkanlığımız, bir taraftan milletimizin birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma duygularını güçlendirmek için azami gayret gösterirken diğer taraftan da fitne ve tefrika odaklarıyla yılmadan her zaman mücadele etmiştir. Özellikle yakın geçmişte yaşadığımız 15 Temmuz ihanetine karşı milletimizin direnişine büyük katkı sunmuş ve akabinde inanç ve medeniyet değerlerimizi istismar eden FETÖ, DEAŞ, PKK gibi örgütlere, sapkın anlayışlara ve zararlı alışkanlara karşı milletimizi ve bilhassa gençlerimizi bilinçlendirmek için adeta bir seferberlik ruhuyla çalışmalar yapmıştır. Aynı şekilde bu güzide kurum ve onun çok değerli mensupları, yangın, sel, deprem ve salgın hastalık gibi doğal felaketlerin meydana geldiği zor zamanlarda da daima milletimizin yanında yer almış, hizmetinde bulunmuştur” dedi.

“BİR ALGI YÖNETİMİ VE İTİBAR SUİKASTI YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Görsel, yazılı ve sosyal medya organlarında zaman zaman Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili asılsız, iftira dolu, art niyetli olduğu aşikar haberlere ve paylaşımlara şahit olduklarına dikkat çeken Erbaş, “Bu milletin değerlerine yabancı çevrelerce üretilen yanlış bilgi ve mesnetsiz yorumlar üzerinden bir algı yönetimi ve itibar suikastı yapılmaya çalışıldığını da maalesef görüyoruz. Bilinmelidir ki bu gibi durumlar, milletimizin geleceğine yönelik yapacağımız hizmetlerden bizleri asla alıkoyamayacaktır. Çünkü biz hizmetlerimizi imanî bir mükellefiyetle yapıyoruz. Anayasal bir görev olarak yapıyoruz. İnsanî bir sorumluluk duygusuyla yapıyoruz. Bu noktada açıkça ifade edeyim ki, din hakkında konuşup yazan herkese önemli bir sorumluluklar düşmektedir. Yazılı, görsel ve sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna hitap eden herkes, hakikate bağlı kalmak zorundadır. Dinî değerlerin ve dine ait hükümlerin, tahlile ve teyide muhtaç bilgilerle gelişigüzel tartışmalara konu edilmesi, hiç kimseye fayda sağlamayacaktır. Bilakis, bu hususta sorumsuzca ve fütursuzca yapılan açıklamalar, nesillerimizin bilincinde onulmaz yaralara, telafisi mümkün olmayan toplumsal sorunlara yol açacaktır. Dolayısıyla dini argüman ve söylemlerle kendisini hakikatin merkezinde gibi gösteren fakat usul, esas ve hakikatten yoksun bir şekilde kaynağı belirsiz bilgiler paylaşarak zihinleri bulandıran tavırların Müslüman bilinci ve ciddiyetiyle asla bağdaşmadığını vurgulamak istiyorum” dedi.

CAMİLER, EDEP, AHLAK, İLİM VE İRFANIN AŞILANDIĞI BİRER YAYGIN EĞİTİM MERKEZLERİDİR”

İslam’ın, bütün insanlığın huzur ve selametini isteyen ve müntesiplerini bu uğurda çalışmaya sevk eden bir inanç, düşünce ve hayat nizamı olduğunu belirten Erbaş, “Kuşkusuz bu nizamın merkezinde de medeniyetimizin beşiği olan camiler yer almaktadır. Camiler, aynı zamanda edep, ahlak, ilim ve irfanın aşılandığı birer yaygın eğitim merkezleridir. Sevgi, saygı ve kardeşlik ekseninde ibadetin yapıldığı muhabbet membalarıdır” dedi.

“HİZMETLERİMİZİ CAMİ MERKEZLİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Mabede vefanın bir gereği olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, irşat ve rehberlik hizmetlerini cami merkezli sürdürmeye devam edeceğini belirten Erbaş, “Camilerimizin günümüz insanının ihtiyaçlarına cevap verebilecek fonksiyona sahip olması için büyük bir gayret sarf etmekteyiz. Bizler, 7’den 70’e bütün Müslümanların camilerimizde rahat ve huzur içerisinde ibadetlerini yapabilmelerini, sosyal ve kültürel faaliyetlerini buralarda rahatlıkla gerçekleştirebilmelerini arzu ediyoruz” dedi.

“HOCALARIMIZ 3 BÜYÜK HATADAN UZAT DURMALI”

Din görevlisinin, görev mahallinde camiye gelen ya da gelmeyen herkesin hocası olduğunu belirten Erkal, “Dolayısıyla o, hiç kimseye karşı ön yargılı davranamaz, söz ve davranışlarında kırıcı ve yıkıcı olamaz. Gördüğü yanlışları uygun bir metot ve yapıcı bir üslupla düzeltmeye çalışır. Hocalarımız, kendisini itibarsızlaştıran ve din hizmetlerini aksatan üç büyük hatadan mutlaka uzak durmalıdır. Birincisi, söylem ve eylemlerinde tutarsızlık; ikincisi, temel dini ilimlerde yetersizlik; üçüncüsü ise toplumsal sorunlara karşı duyarsızlıktır” dedi.

VALİ CANALP, “CAMİLERİN BAHÇELERİNE ÇOCUK OYUN GURUPLARI KURDUK”

Vali Ekrem Canalp de yaptığı konuşmada camilerin hem kadın hem de çocuklar açısından ulaşılabilir alanlar olması gerektiğini belirterek, “Edirne Valiliği olarak 750 tane çocuk oyun parkı inşa ettik. Merkez ve ilçelerde dahil ne kadar müsait olan cami varsa onların bahçelerinde çocuk oyun gruplarından kurduk. Okullara, spor tesislerinin yanına, sitelere, köylere kurduk. 1 ile başlayan sayı en son 750 oldu. Camileri çocuklara ulaşılabilir yapmak değil, camileri çocuklara cazibe merkezi haline getirebilecek benzer aktivitelere ihtiyacımız var” dedi.

BAŞ MÜFTÜ ALİŞ, “SELİMİYE CAMİİ ALTINDA TOPLANDIĞIMIZ İÇİN ŞÜKREDİYORUM”

Bulgaristan Cumhuriyeti Müslümanları Baş Müftüsü Dr. Mustafa Hacı Aliş de Selimiye Cami’nin altında toplandıkları için şükrettiklerini belirterek, “Birkaç gün önce Sofya sokaklarında gezerken, sabah namazına camiye gittiğimizde gördük ki camiden başka hiçbir mabed açık değil. Demek ki Allah’a ibadet ve kulluk etmek ancak İslam’da vardır. Diğer mabetler suskundur, kapalıdır, karanlık içerisindedir. Dinimiz yaşıyor ve yaşamaya devam edecek” dedi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın açılışının 92 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış Edirne’de olmasının haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve din görevlileri tarafından, Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında yapılan yarışmalarda dereceye giren din görevlilerine ödül ve hediyelerini takdim etti.

HAFIZLIK İCAZET TÖRENİ DÜZENLENDİ

Ardından Selimiye Camii’nin içine geçen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Hafızlık kursunu tamamlayan 48 öğrenci için düzenlenen icazet törenine katıldı. Erbaş ve törene katılan din görevlileri tarafından icazet belgeleri verilen öğrenciler altınla ödüllendirildi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş daha sonra Cuma namazı öncesi vefat eden din görevlileri, cami yapımına destek olan hayır sahipleri ve cami cemaatinin ruhlarına ithafen okunan “Vefa Mevlidi”ne katıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.