DOLAR 32,5920 0.23%
EURO 34,8342 0.47%
ALTIN 2.414,78-0,73
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21566570,17%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Erken, “9-10 lira arası kırmızı çizgimiz”

Erken, “9-10 lira arası kırmızı çizgimiz”

ABONE OL
8 Ekim 2022 10:57
Erken, “9-10 lira arası kırmızı çizgimiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süt fiyatlarıyla ilgili yapılan toplantılarda bir sonuç çıkmaması üzerine Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TAR-KOOP) Genel Başkanı Ahmet Erken, artık süt ve yem fiyatlarını konuşamayacaklarını birçok sektör paydaşının kepenk kapatacağını belirtti.

7 buçuk lira olan çiğ süt fiyatının üreticiye kazanç sağlamaması ile anaç hayvanların kesildiğine dikkat çeken Erken, “Hayvanlarımız kesime gidiyor. Bizim yapmış olduğumuz maliyet belirlemeleri sonucunda çiğ inek sütünün, soğutulmuş inek sütünün 9 lira, 10 lira arası üretici fiyatı kırmızı çizgimizdir” dedi.

“ÜRETİCİ HAK ETTİĞİ FİYATI BULAMAZ İSE FABRİKALAR VE SEKTÖR PAYDAŞLARI KEPENK KAPATACAK”

Süt fiyatlarının üreticilere kazandıracağı bir ücrete dönüşmediği takdirde sektör paydaşlarının ve fabrikaların kapanacağını söyleyen Başkan Ahmet Erken “Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği olarak 4-5 Eylül’de bakanlıklarda yapılan süt fiyatlarıyla ilgili toplantıların sonucunda herhangi bir fiyat çıkmamasından dolayı böyle bir basın açıklaması yapmayı uygun gördük. Bildiğiniz üzere günümüzde süt fiyatları ve yem fiyatlarını konuşuyoruz. Ama geldiğimiz noktada artık süt fiyatını da konuşamayacağız. Yem fiyatını da konuşamayacağız. Çünkü neden derseniz, durmadan devamlı anaç sığırlarımız kesiliyor ve kesilmeye de devam edecek bu şekilde. Çünkü biz bu sektörde her ne kadar konulara vakıf olsak da diğer sektörlerin de bu sektörden, bu sektörün paydaşları olan arkadaşların da en az üreticiler kadar katkı sunması gerekir. Çünkü bir süre sonra yem fabrikaları da kapanacak arkadaşlar. Yem fiyatından da bahsetmeyeceğiz. Bir süre sonra veteriner hekimler 81 ilde binlerce bu sektörden ekmek yiyen aile geçindiren veteriner arkadaşlarımız var. Temizlik ve hijyen maddesi satan sektör paydaşlarımız da bu işten ekmek ve para kazanmaktadır bir süre sonra bunlar da mekanlarını kapatacaktır. Çünkü hepimiz etle tırnak gibiyiz. Mutlaka bizim, üreticilerimizin üretmiş olduğu sütün fiyatı hak ettiğini bulmaz ise bu saydığım sektörler de bir süre sonra kan kaybetmeye devam edecek” dedi.

“SÜT VEREN ANAÇ SIĞIR HÜNDE 60-80 TON SU İÇMEKTE”

Anaç sığırların tükettiği suyun hesaplandığında çiğ inek sütün fiyatının 7 buçuk lira kalmasının anlamsız olduğunu kaydeden Erken, “Malum bildiğiniz gibi artık köylerde eskiden hayvanlarımızı köyün kenarında çeşmeler yapılıyordu. Buralarda suluyorduk. Ama geldiğimiz noktada bir şehir şebekesine veya köy şebekesine bağlı olan bir işletmenin anaç sığırın 15 ila 30 kilo arasında süt veren ineğin günde 60 ile 80 ton arasında su içtiğine göre bir işletmede eğer 10 anaç hayvanımız varsa ayda kaç ton su içtiğini bilmemiz gerektiğine inanıyorum. Çünkü bir kilogram tonu 15 ila 25 lira arasında belirlenmektedir. Bugün hala daha inek sütünü 7 buçuk liralarda bahsediyoruz” dedi.

“ÇİĞ İNEK SÜTÜNÜN 9-10 LİRA ARASI ÜRETİCİ FİYATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Çiğ inek sütünün 9 ile 10 lira arasında olması gerektiğini sert bir dille işaret eden, Erken “Yapılan bu toplantı sonucunda bizim üretmiş olduğumuz inek sütün maliyetlerini defalarca çıkarıyoruz. 2021 yılından beri bugüne kadar olan süt fiyatlarının çizelgesi de elimdedir. Daha neyden bahsediyoruz? Ne maddeden bahsediyoruz? Hayvanlarımız kesime gidiyor. Bizim yapmış olduğumuz maliyet belirlemeleri sonucunda çiğ inek sütünün, soğutulmuş inek sütünün 9 lira, 10 lira arası üretici fiyatı kırmızı çizgimizdir” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.