DOLAR 32,2830 -0.22%
EURO 34,8577 -0.11%
ALTIN 2.396,030,12
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20586770,65%
Edirne
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Erkenciler, “Haklar eşittir”

Erkenciler, “Haklar eşittir”

ABONE OL
10 Mayıs 2023 09:45
Erkenciler, “Haklar eşittir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Aynı havayı soluyor aynı yeryüzünde yaşıyoruz aynı ihtiyaçlara sahibiz. Yemek, içmek, barınmak, eğitim, sağlık hizmetleri, iş sahibi olmak gibi haklar eşittir” dedi.

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler, 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası nedeniyle açıklamada bulundu.

“AYNI HAVAYI SOLUYOR AYNI YERYÜZÜNDE YAŞIYORUZ”

Erkenciler, Engelliler Haftası’nın hayatın her alanına dahil olmak sorunların çözüme kavuşturulması, farkındalık yaratmak adına yapılan mücadelede seslerin daha yüksek çıktığı bir hafta olduğunu belirterek, “Sadece bir günde ya da bir haftada birlikte yaşamıyoruz. Yılın 365 günü, ayın 4, haftası, günün 24 saati beraber yaşadığımızı unutmayalım. Aynı havayı soluyor aynı yeryüzünde yaşıyoruz aynı ihtiyaçlara sahibiz. Yemek, içmek, barınmak, eğitim, sağlık hizmetleri, iş sahibi olmak gibi haklar eşittir” dedi.

“HEP BİRLİKTE EŞİT BİREYLER OLARAK ENGELLENMEDEN YAŞAYABİLİRLER”

Engellilerin haklarının bireylerin, kurumların insaf, vicdan, sevgi ve inisiyatifine bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Erkenciler, “Çözümlere ve yaptırımlara odaklanmalıyız. Çıkarılan yasaların eksiksiz olarak uygulanması, yaptırımların yerine getirilmesi gereklidir. Toplum ve sosyal devlet bu bilinçte olduğu sürece hep birlikte eşit bireyler olarak engellenmeden yaşayabilirler” dedi.

“DEPREM SONRASI ENGELLİLERİN YAŞAM ŞARTLARININ DAHA DA ZORLAŞTIĞI”

Erkenciler, engelli bireylerin yaşadığı zorlukların hem ailede hem de sosyal çevresinde kendini göstermekte olduğuna işaret ederek, “Engelli bireylerin ailelerine bağımlı ve bakıma muhtaç bireyler olduğu fikrini değiştirmeliyiz. Çoğu zaman yaşadığı sorunlar kendi engellerinden değil toplumun bakış açısından, ön yargılarından, yokmuşlar gibi düzenlenen çevre koşullarından, kanunlardaki yetersizlikten kaynaklanmaktadır. Fırsat eşitliğinden yeterince yararlanamamaları engelli olarak damgalanmalarına yol açmaktadır. Eğer gelişmiş toplum ve devlet olmak kararındaysak bunu engellilerimizi de yaşama katarak sağlayabiliriz. Engelliler için yapılanlar iyilik değil, inisiyatif değildir. Eşitliği sağlamak üzere tanınan haklardır. Ülkemizde yaşadığımız deprem sonrası engellilerin ve engelli olarak yaşamlarına devam edecek bireylerin daha çok etkilendiğini yaşam şartlarının daha da zorlaştığını hep beraber gördük” dedi.

“DEVLET KATKISI VE ÖDENME SÜRELERİ ENGELLİ LEHİNE TEKRAR DÜZENLENMELİ

Medikal ortez, protez, tıbbı cihaz tekerlekli ve akülü sandalye alımlarında, yaşamına devam edebilmesi için gerekli malzemeye erişimlerinde devlet katkısı ve ödenme süreleri engelli lehine tekrar düzenlenmesi gerektiğini belirten Erkenciler, “Zorunlu kullanması gerekli tıbbı malzemelerin aşırı pahalı olması engellilere ve ailelerine ödeme yükü getirmektedir. Bu yük aileler ve kişiler üzerinden kaldırılmalıdır.  Yasam kalitesi ve memnuniyeti artmış engelli bireylerin umutları ve mücadeleleri bitmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.