DOLAR 32,3737 0.16%
EURO 34,9798 -0.27%
ALTIN 2.324,280,22
BIST 9.140,040,66%
BITCOIN 22727680,00%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Esnaf, Ayasofya’da helva dağıtmak istiyor

Esnaf, Ayasofya’da helva dağıtmak istiyor

ABONE OL
3 Kasım 2021 18:27
Esnaf, Ayasofya’da helva dağıtmak istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar ve kentin şekerlemecilerinden Arif Meriç önümüzdeki Cuma günü Ayasofya’da kılınacak Cuma Namazı çıkışı cemaate, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u 1453 yılında fethetmiş olması sebebiyle, 1453 kilo deva-i misk helvası dağıtmak için davet beklediklerini söyledi.

Dinar ve Meriç şimdiden hazırlamış oldukları deva-i misk helvasından Selimiye Meydanında halka ikram etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunarak Fatih Sultan Mehmet’inde deva-misk helvası sevdiğini ve Edirne’de İstanbul’un fethini planladığını anlatan Dinar, “Sevinçliyiz, gururluyuz, heyecanlıyız. Ama çok heyecanlıyız çünkü Cuma günü sayın Cumhur Başkanımızın himayelerinde Ayasofya Cami’nde ilk Cuma Namazı kılınacak ve ibadete açılacak. Bu vesileyle biz Edirne’li esnaflarla burada doğmuş, burada büyümüş, İstanbul’un fethine buradan hareket etmiş, cihan padişahı, kendilerine ‘siz ne ile anılmak isterseniz’ diye sorulduğunda bana Edirneli Mehmet deyin, diyen cihan padişahı, Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethedip, Ayasofya Cami’ni bizlere armağan eden Edirne’li Mehmet’in kentinden, bizlerde o ilk gün, ilk heyecanda, Cuma dağılımında cemaate, Edirne’nin tatlarından deva-i misk helvası dağıtmak istiyoruz.

“DAVET BEKLİYORUZ”

Bu vesileyle buraya toplandık, paketlemelerini yapacağız. Rakam 1453 kilo yani Fatih’in İstanbul’u fethi. Biz paketlemeye başladık. Diyanet İşleri Başkanlığımız, eğer orada fiziki şartlar sağlanırsa, bizi davet ederlerse çok seviniriz. Bugün hazırladıklarımızdan halkımıza da anlatmak için dağıtıma başladık burada. Ama Cuma gününü iple çekiyoruz. İnşallah daveti alırız, bizlerde orada ikramımızı yaparız.” şeklinde konuştu.

1453 kg deva-i misk helvasını Ayasofya’daki Cuma namazı çıkışında cemaate ikram etmek istediklerinin altınız çizen Meriç ise, “Dünya tarihinde yine müthiş büyük bir hakikat yaşanıyor. Bilhassa biz Edirneliler olarak kalbimiz ve hayalimiz o kadar muhteşem bir şekilde hareketlendi ki düşününüz ki, şu mübarek Selimiye’nin arkası Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerinin doğduğu yer. Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerinin okuduğu yer az ileride, Saatli Medresesi. Biz de Edirneli olarak dedik ki; 1453 kg, Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerinin Edirne’de yediği bir şifalı helvası var. Onun adı da deva-i misk’tir. Bizlerde Allah nasip kısmet ederse, 1453 kg deva-i misk’i kardeşim Bahri Bey ile beraber Ayasofya’da dağıtmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.