DOLAR 32,5577 0.04%
EURO 34,9394 0.19%
ALTIN 2.439,780,70
BIST 9.725,420,03%
BITCOIN 2059815-4,15%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Esnaf yük taşımaya sıfır araç bulamıyor

Esnaf yük taşımaya sıfır araç bulamıyor

ABONE OL
16 Kasım 2022 11:38
Esnaf yük taşımaya sıfır araç bulamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, piyasada sıfır ticari araç bulunamadığını, belirterek, sıfır araç bayileriyle ikinci el araç  galerilerin birbirleriyle anlaşmasından ötürü esnafın mağdur olduğunu kaydetti.

Bayilerle galeriler arasında bir çıkar ilişkisi olduğunu iddia eden EDESOB Başkanı Cingöz, sıfır araç bayilerinde bir yük taşıyan kamyon modelinin 2 milyon 850 bin lira, galeride ise 3 milyon 300 bin lira olduğunu dile getirdi.

Yaşanılan bu çıkar ilişkisinde ticaretle uğraşan esnafın mağdur olduğunu belirten EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, “Bayilerde sıfır araç yok. Şimdi satılık 150 tane internette sıfır ticari araç var. Galeriye satışı yapılmış aracın. Araç sıfır ama mevzuatta ikinci el olarak işlem görüyor. Esnaf Kredi Kefaleti kanalıyla kullanılacak olan kredilerde 1 buçuk milyon lira sıfır araca kredi var. Ama onu da sıfır araç kredisiyle alamıyor. Çünkü plaka çıkmış o araca. İkinci satışı olduğu için ikinci el olarak işlem görüyor” şeklinde esnafın yaşadığı mağduriyeti aktardı.

SIFIR ARAÇ BAYİLERİ, İKİNCİ EL GALERİLERLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE İDDİASI

Bayilerde sıfır araçların galerilere satıldığı ve galerilerin bayi fiyatının üstünde bir rakam belirlediğini kaydederek, ortada bir çıkar ilişkisi olduğunu iddia eden EDESOB Başkanı Cingöz, “Türkiye’de sıfır araç yok değil. Sıfır araç var. Orada başka bir şey var Araçlar kimde? Galerilerde. Bayilerle galeriler arasında bana göre başka bir ilişki var. Ben size açayım interneti, kaç tane sıfır araç var? Özellikle ticari araç hiç yok. Şimdi satılık hiç yoksa 150 tane internette sıfır ticari araç var. İyi de sıfır aracın ben bunu özellikle kamyon bazında söylüyorum. Sıfır araç şeyine göre ölçülerine göre değişken. Mesela örneğin bir tane yük taşıyan kamyonlardan 1853 modeli şu anki şeyi bayi fiyatı bayi fiyatı 2 milyon 850 bin lira. Peki galerilerde kaç para? 3 milyon 300 bin lira. Neden Bayilerde yok da galerilerde var? Bana göre bayilerle galeriler arasında bir çıkar ilişkisi var. Bir araçta hiç yoksa fiyat farkı 350 -400 bin lira. Yani bayideki fiyatla, galerideki fiyat arasında” şeklinde konuştu

“ESNAFLAR, BU SÜREÇTE SIFIR ARAÇ KREDİSİNDEN YARARLANAMIYOR”

Esnafların kendilerine sunulan sıfır araç kredisinden bayi ve galerilerin aralarındaki alışveriş sebebiyle yararlanamadıklarını, galerilerin elindeki sıfır araçların ikinci el olarak geçtiğinin altını çizerek esnafın mağdur olduğunu dile getiren Cingöz, “Bir de şimdi kredi kullanacak vatandaş. Galerideki o araç sıfır olarak geçmiyor. Neden? Galeriye satılışı yapılmış aracın. Araç sıfır ama mevzuatta ikinci el olarak işlem görüyor. Araç yok değil araç var. Binek araçlarda var mıdır yok mudur galerilerin elinde çok fazla binek araçlara bakmadım. Çünkü neden derseniz araç almayı düşündüğümüz yok. Bizim işimizde nakliyecilik olduğu için biz ticari araçlarla bakıyoruz. Esnaf şu an ticari araç bulamıyor, yok. Şimdi mesela yeni açıklanan hazine destekli Esnaf Kredi Kefaleti kanalıyla kullanılacak olan kredilerde 1 buçuk milyon lira sıfır araca kredi var. Ama sıfır araç bayide yok, galeride var.  Ama onu da sıfır araç kredisiyle alamıyor.  Plaka çıkmış o araca. İkinci satışı olduğu için ikinci el olarak işlem görüyor”diye noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.