DOLAR 32,5726 0.26%
EURO 35,0006 0.06%
ALTIN 2.460,321,00
BIST 9.895,401,84%
BITCOIN 21012871,15%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Et zammı Ramazan sonrası

Et zammı Ramazan sonrası

ABONE OL
23 Mart 2022 16:13
Et zammı Ramazan sonrası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Et ve Süt Kurumu’nun kırmızı ete yaptığı yüzde 48’lik artışın Edirne’deki kasapları etkilemediğini söyleyen Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, Ramazan ve sonrasında et fiyatlarında yükselişler gerçekleşeceğini söyledi.

Et ve Süt Kurumu’nun yüzde 48’lik artışı kamuoyunda yankı uyandırmış, artan et fiyatları ile vatandaşlar paniğe kapılmıştı. Yüzde 48’lik zammın büyükşehirlerdeki Et ve Süt Kurumu marketlerindeki satış fiyatını etkilediğini söyleyen Başkan İsmail Taşkın, bulunulan süreçte hayvan besleme maliyetinden dolayı üreticinin kesimi arttırdığını, Ramazan ve sonrasında kırmızı ette artışlar yaşanacağını kaydetti

“ET VE SÜT KURUMU’NUN YÜZDE 48’LİK ZAMMI EDİRNE KASAPLARINA YANSIMIYOR”

Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, “Et ve Süt Kurumu’nun Edirne’de kesimi yapılmamaktadır. Tabi Et Süt Kurumu’nun bu fiyatları satış fiyatıdır, üreticiden alış fiyatı değildir. Kendi reyonlarındaki fiyatları. Üretici anlamında fiyat belirlemesi istikrar için iyi olur ama her gün kesim fiyatlarının arttığı bir dönemde kimse önünü göremediğinden dolayı düşünmüyorlar herhalde. Zaten kesim fiyatlarının artması, yem maliyetlerinin artması, süt fiyatının düşük olup dişi hayvanların beslenme maliyetinden dolayı et olmayacağı için et fiyatları yükselmekte. Hayvan varlığının sıkıntılı olmasından dolayı et fiyatları yükseliyor. Et ve Süt Kurumu’nun yüzde 48’lik artışı bizim kasapları etkilemiyor. Çünkü üreticiden alınan fiyat belli satış belli. Et Süt Kurumu’nun satış yerleri büyük şehirlerde var. Ya da toptan alacak kişilerle alakalı” dedi.

“KIRMIZI ET RAMAZAN’DAN SONRA ARTIŞA GEÇECEK”

Ramazan’la beraber kırmızı et fiyatlarında yükseliş olacağını, buna besleme maliyetlerinin etkili olduğunu anlatan İsmail Taşkın “Et fiyatları Ramazan dolayısıyla yükselecek, besleme maliyetinin yüksekliğinden dolayı, besi ahırlarının boş olmasından dolayı yükselecek. Kimse besilik hayvan istemiyor. Neden? Besleme maliyeti yüksek olduğundan dolayı hazır olmuş danayı kesmek daha mantıklı. Olmuş büyük danada da sıkıntılar var. İthalat fiyatları yüksek dolar kurundan dolayı. Şu an bu fiyat olur dersek diyemeyiz. Bu artış durmayacak, nereye kadar gider, nasıl olur bilemiyoruz” dedi.

“KESİM İŞLEMİ DURMAZ”

Kesim işlemini durdurmak için izlenecek yola rağmen hayvancılığın güçlenmesinin 3 yılı bulacağını aktaran Taşkın, “Yıllardan beri üretici zararına çalıştı. Bu zararı çıkaramadığı için ineğini, dişisini kestiriyor. Şu an süt fiyatına gelen 1 liralık zam gerçekten büyük destek. Ama et fiyatlarının yüksek olması, besleme maliyetlerinin yüksek olması, süte yapılan zam kesim işlemini durduramaz. Şöyle durdurur, inek kesimi 55 lira olsa durdurur. Kesim olmuş 75 lira, 80 lira olacak, nasıl durduracak. Yarın sabah bu iş böyle olur diyemeyiz. Ama artacak. Bugün önüne geçmek isteseler 3 yıl olur. Yani buzağı doğacak 9 ay, o dişi olacak o dişi olduktan sonra bekleyeceksin 20 ay tohumlama, 20 ay sonra doğursun diye 9 ay, 2 buçuk sene karşılıksız bakacaksın 3 seneye düzelir. Bunun sebebi geçmişte yapılan yanlış politika izleniminden dolayı. Üretici elindeki mala sahip çıksın” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.