DOLAR 32,4555 -0.12%
EURO 34,7662 -0.64%
ALTIN 2.439,510,15
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2078138-0,93%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ev kiraları cep yakıyor!

Ev kiraları cep yakıyor!

ABONE OL
26 Temmuz 2022 10:22
Ev kiraları cep yakıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, kentte kiralık ev fiyatlarının çok yükseldiğini belirterek, kiralık 1+ 1 dairelerin 2,5 ila 3 bin lira, 3+ 1’lerin ise 4 ila 4 bin 500 lira arası değiştiğini söyledi. Çeker, ayrıca, yüksek kiraya çözüm olarak öğrencilerin kontratı sıfırlamadan eski kira üzerinden birbirlerine ev devrederek uygun fiyatlı kiralarda kalabildiklerini ifade etti.

Edirne’de kiralık daire bulmanın zor olduğunu dile getiren Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, memur ve öğrencilerin başkaları ile anlaşarak yüksek kira bedeli yaşamaması için eski sözleşme üzerinden evi başkasına devrettiğini ve boşa kiralık daire bu yüzden çıkmadığını ifade etti.

Aşırı derecede yükselen kiralık daireler kent genelinde vatandaşında canını sıkmaya başladı. Boş olan dairelerin ise fiyatlarından bahseden Başkan Serhat Çeker, 1+ 1 dairelerin 2,5-3 bin lira, 3+ 1’lerin ise 4-4 bin 500 lira arası değiştiği, Edirne’de fiyatların çok yükseldiğini belirtti.

“ÖĞRENCİLER KONTRATI SIFIRLAMADAN ESKİ KİRA ÜZERİNDEN BİRBİRİNE DEVREDİYOR”

Edirne’de kiraların çok yükseldiğini, öğrencilerinde çözüm olarak birbirlerine ev devrederek uygun fiyatlı kiralarda kalabildiklerini kaydeden Çeker, “Edirne’de baktığımız zaman etrafta yapılan konutlar çok fazla derecede var. Edirne’de bir konut fazlalığı varmış gibi görüyoruz. Bu kadar konutlara kimler yerleşecek? Kimler gelecek? Edirne’nin nüfusu belli, artış oranını belli. Ama tabii ki şimdi kiralıklara baktığımızda çok rahat olması lazım. Bu kadar konut var, bu kadar şey var. Yani sıkıntı olmaması gerekir gibi düşünürüz ama şöyle bir durum var. Öğrenciler tabii ki Haziran’dan sonra boşaltmaya başladılar dedik. Elimize kiralıklar var. Ama kiralıklar geri gelmiyor da devam edenler var. Birçoğu da devam ettiriyorlar. Aralarında ya anlaşma yapıyorlar kontratı daha bitmemiş. Ondan sonra o ona devirler, o ona devirler. İşte eski kiradan devam etsin. Şimdi mal sahiplerine bakıyoruz. Mal sahipleri öyle bir rakamlar söylüyorlar ki tabii basına bakıyorlar, televizyonlara bakıyorlar. Etrafa bakıyorlar. Eskiden bir artı birleri 1 buçuğa kadar, bin 250 lira, 1 buçuk arasında veriyorduk. Şimdi 1+1’lere bakıyoruz, 3 bin liraya kadar çıktığı düşünün yani fiyatlar. 3 bin liraya kadar 1+1 var. Bir tane 3+1 mesela geldi örneğin. 3+1 kaça vereceğiz mesela mal sahibine sormak zorundayız. Kaça vereceğiz? ‘5 diyelim de bir şeyler yaparız’ Edirne bu rakamları kaldırılacak şehir değil. Öğrencilerin de benim bu sefer de ne oluyor? 3+1 daireye 3-4 öğrenci sıkışıyor. Aralarında anlaşıyorlar. Mal sahibi de bunu sıkıntı etmiyor. Ben paramı alayım hesabı oluyor” dedi.

“1 +1 2 BİN 500 LİRA, 3+1 4 BİN LİRA”

Çeker “Yani şu anda tabii ki kısıtlı bir kiralığımız var. Elimizdeki olan kiralıklar da şu anda örnek vereyim, 1+1 evin var, fiyatı 2 buçuk.  3+1’imiz var ona da 4 bin lira, 4 buçuk diyoruz fiyatlara. Fiyatlar aldı başını gitti.  Şimdi üniversitede yerleşmeler başladı. Öğrencilerde gelecek. Tabii mal sahipleri de bu olayı da biraz da biliyor. Ama baktığımızda hakikaten millet bir geçim sıkıntısı var. Yani kiralarımızı Edirne’mizde şu anda bayağı bir yükseldi. Çok yüksek. Kiralık ev de yok. İşte bu ev olayı da geri gelmeyen, öğrencilerden kaynaklanan veya memurlardan da kaynaklanan o gideceği zaman o kendisi buluyor, kendisi yerleştiriliyor. Mal sahibi de bakıyor daha kontratı devam ediyor. Öbürü kontratının devam ettiriyor. Aralarında bir şekilde anlaşıyorlar” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.