DOLAR 32,5196 0.09%
EURO 34,8952 -0.24%
ALTIN 2.452,700,69
BIST 9.884,611,73%
BITCOIN 20871460,47%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fındıklı, “Bulgar gitti, esnafın fişi çekildi”

Fındıklı, “Bulgar gitti, esnafın fişi çekildi”

ABONE OL
19 Ocak 2023 09:48
Fındıklı, “Bulgar gitti, esnafın fişi çekildi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, Bulgarların Edirne’den çekilmesiyle esnafın fişinin çekildiğini, vakıf kiralarına yapılan yüzde 72.31 zam sonrası da dükkan devirlerinin tekrar gün yüzüne çıktığını belirtti.

Fahiş fiyatlarla mal satılması ile Bulgar vatandaşların alışveriş için Kırklareli’ne kaydığını söyleyen Fındıklı, Mart ayı ile birlikte Bulgarlar dönene kadar olan süreçte esnafın akıllanması gerektiğini kaydetti. Vakıf kiralarına gelen 72.42 oranındaki zamla devren kiralık yazılarının camlara asıldığını işaret eden Fındıklı, artık yüzde 5-10 zam oranlarının görülemeyeceğini, küçük esnafın yerine yakında Bulgar avcısı fırsatçıların yer alacağının altını çizdi.

“BULGAR GİTTİ ESNAFIN FİŞİ ÇEKİLDİ”

Bulunulan süreçte Bulgarların fahiş fiyat etiketlerinden dolayı Kırklareli’ne geçtiğini, esnafın bu tavrından vazgeçerek Mart Ayı’na kadar akıllanması gerektiğini dile getiren Edirne Bedesten Çarşısı Başkanı Hakan Fındıklı “Bulgaristan vatandaşlarının Edirne’de azalması, Edirne’deki ticareti de Bedesten’deki ticareti de olumsuz etkiledi. Yani kısacası Bulgar gitti. Esnafın fişi çekildi. Herkes aylak çarşıda oturuyor. Ne zaman Bulgar gelir o zaman iş yaparız. İnşallah Mart’la beraber Bulgar turizmi tekrar gelir. Ve bu fahiş fiyatla onlara mal satmaya uğraşan esnaf da biraz akıllanır. Edirne tekrar eski günlerine döner, yoksa Edirne’deki alışveriş Kırklareli’ne kaydı, daha da kaymaya devam edecek. Yapılması gereken en önemli şey fiyat etiketlerini muhakkak ürünlerin üzerinde bulunması ve bunlara fahiş fiyatla mal satmaktan vazgeçilmesi. Bütün esnaftan ricamız ellerini vicdanlarına koysunlar. Fiyatlarını onlara göre belirlesinler” dedi.

“YÜZDE 72.31’LİK ZAM DÜKKANLARA DEVREN KİRALIK YAZISI ASTIRDI”

Vakıf kiralarına yapılan son zamla beraber esnafın psikolojik olarak yıkıldığını, devren kiralık yazılarının tekrar camlara asıldığını, bu zamlarla küçük esnafın kaybedilerek yerlerine fırsatçı Bulgar müşteri peşinde koşan kişilerin geleceğini işaret eden Hakan Fındıklı “Kira zamları sonrası sıkıntı daha da büyüdü. Yani bunu kiralar açıklanmadan önce de söylemiştik yüzde 72.31 oranındaki zam psikolojik olarak bile ağır geldi. Yüzde yüze yakın bir zam olarak bakıyor herkes buna. Yüzde 72 demek yüzde yüze bir şey kalmadı ile aynı. Bu süreçte devir dükkan sayıları arttı çarşılarımızda gezerken de görürsünüz devren kiralık yazılarını. Ama bu sene yüzde 72 ile burada oturan esnaf bir yıl sonra ne yapacağını düşünüyor. Çünkü bu ülkede bu enflasyon dönemi en az 5 yıl daha devam edecek. Bu bir türlü düşmüyor. Artık yüzde 10, yüzde 5 kira artışlarını görmemiz pek mümkün olmadığı için, 2024-2025 esnaf için kira açısından daha karanlık. Kiralar daha da yukarıya gidecek ve bu esnaf sürekli değişecek. Yani artık yeni yüzler görülmeye başlayacak çarşılarda. Çünkü eski bizim küçük esnaf dediğimiz esnaflar değişecek. Buraya günübirlik, işte şu anda gördüğümüz gibi sağda solda Bulgar geliyor diye dükkan açan fırsatçılar gelecekler ve dükkan açacaklar. Bu dükkanları bizim esnafımızın elinden alıp, onlar da 6 ay bir sene duracaklar, onlar da merakını, hevesini alıp başını gidecekler burada. Edirne’de ticaret hayatı bu kiralarlar birlikte 2 sene daha devam etmez” diye sözlerine son verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.