DOLAR 32,6018 0.34%
EURO 35,0081 0.09%
ALTIN 2.450,240,59
BIST 9.787,300,73%
BITCOIN 2094026-0,06%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Firmalar dükkan kiralama yarışında”

“Firmalar dükkan kiralama yarışında”

ABONE OL
15 Ağustos 2022 13:14
“Firmalar dükkan kiralama yarışında”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Resmi Gazetede yayınlanan kararla Bulgaristan vatandaşlarının kimlikleriyle Türkiye’ye giriş yapma izni sonrası Bulgaristan adeta Edirne’ye akın etti. Edirne’ye yakın şehirlerde ticaret yapan vatandaşlarda Edirne piyasasında yer bulabilmek için kente adeta çıkarma yaptı. Birçok büyük firma ise yoğunluğun oluştuğu noktalardan dükkan tutmak için istatistik tuttuğu öğrenildi. Büyük firmaların yarış halinde olduğunu, dükkan sahiplerinin de işi ranta çevirdiğini kaydeden Serhat Çeker çarşıda 50 bin lira altında kiralık dükkan kalmadığını sözlerine ekledi.

“FİRMALAR EDİRNE’DE DÜKKAN KİRALAMAK İÇİN YARIŞA GİRDİ”

Şu an Edirne’de ki dükkanları kiralamak için büyük firmalar arasında yarışa dönüştüğünü belirten Başkan Çeker, “Tabii ki şimdi Cumhurbaşkanı’nın gene açıklamasından sonra Bulgaristan vatandaşlarının Türkiye’ye girişlerinde pasaportla giriyorlardı. Belirli şehirlerde giriyorlardı. Bu pasaport olayını da kaldırdılar. Sadece kimliğini gösteren kapıdan rahat bir şekilde Türkiye’ye girebiliyor. Tabi Bulgaristan’a en yakın şehir Edirne’miz olunca yakın şehirlerden yapalım alışverişimizi diye düşünen Bulgaristan’dan gelenler bayağı bir akın etmeye başladı. İşte bu bir aydır, bir buçuk aydır fazlaca gelenlerimiz var. Bununla ilgili haberler çıkınca yakın illerden, çevre illerden özellikle İstanbul’dan, büyükşehirden, imalatçı firmalar aşırı derecede Edirne’mizde dükkan aramaya başladılar. Yani dükkan kiralamak istiyorlar. Yani bunun gibi iyi firmalar böyle kurumsal firmalar  Edirne’mizden iş yeri için böyle bir yarışır hale geldiler. Ama Edirne’mizde de işyerleri de kısıtlı. Alışveriş yerleri Edirne’mizin belirli bir noktalarında var. Saraçlar Caddesi, Çilingirler Caddesi gibi.  Gelen kişiler de tabii bu noktalara geliyor. Bu noktalardaki dükkanlarımızda metrekare olarak çok ufak metrekareler. Boş olan dükkanlar da tabii bunu fırsat bilen dükkan sahipleri müthiş derecede iki, üç katına çıkardı dükkan kiralarını. Böyle bir akım olunca. Böyle bir talep olunca yani 10 bin lira istediği yerde 30 bin lira istemeye başladı böyle.  50 bin liralara çıkmaya başladılar. Zaten dükkan sayısı da kısıtlı. Bırakın, bunu vermek isteyenlere bile dükkan da bulamıyoruz şu anda. Yani şu anda Edirne’mize iş yeri kiralamak için yarışır halde. kurumsal firmalar. Ve birçok yerlerde anlaşma yaptırmaya çalışıyoruz firmaları. Hepsi de güçlü firmalar, iyi firmalar. Edirne’mizde iş yeri açmak istiyorlar. Tabii bunu da Edirne’deki iş yeri sahiplerimiz de ranta çevirmeye başladılar. Fiyatları çok yüksek tutmaya başladılar. Hava parası bile vermeye başladılar” dedi.

“EKONOMİK AÇIDAN EDİRNE İÇİN İYİ”

Çeker, “Baktığımız zaman Edirne için bu olay iyi mi? Bizim memnuniyetimiz açısından iyi bir olay. Yani Edirne’mizde bu kadar akın edilmesi, bu kadar gelmesi Edirne’nin sürekli isminin duyulması falan ticari anlamda çok iyi. Bakıyoruz. Edirne’mize otoparklarda bile arabaların koyacak yer bulamıyoruz. Park edecek yerler bile bulamıyoruz. Edirne’mizde müthiş derecede şu anda. Bir yoğunluk var bu konuyla ilgili” dedi.

“40-50 BİN LİRADAN AŞAĞI YER YOK”

Çeker, “Şu an çarşı merkezde ilgi gördükleri yer 40-50 bin liradan aşağı kiralık yer yok. Hava parası olmadan. 50’ninüzerine bile çıkıyor. Mesela yeni verilen yerler var.  70 bin lira, 80 bin lira kirayla tutulan yerler var şu anda. Kiralayarak olanlar tabii ki kendilerine göre bir araştırma yapıyorlar. Yani pat diyerekten atlamıyorlar. Pat diyerek dükkanı tutmuyorlar. Mesela bir kurumsal firma var. Bir haftadır, iki haftadır, yani gösterdiğimiz yerleri kendi ekibine yolluyor. O caddeden günde kaç kişi geçiyor? O caddede ne kadar hareketlilik var? Dükkanlara bakıyor, yoğunluğa bakıyor, rapor tutuyor. Ve firmaya bildiriyor. Böyle bir çalışma yapıyorlar. Ve o çalışmaları ben, ben kendi gözümle gördüm. Firmalar böyle bir çalışma yaptırmışlar, göndermişler. Çalışan personeline git biz bu noktalarda yer tutacağız. İşte oradaki hareketlilik nasıl? Yani sirkülasyon var mı yok mu diyerekten böyle araştırma yapıyorlar” dedi.

“KIYIK CADDESİ’DE TİCARİ OLARAK HAREKETLENDİ”

Çarşı Merkezinde hareketli caddelerde yer bulamayan esnafların Kıyık’ta dükkan açtığını ve Bulgar vatandaşlarının şimdi o caddeyi keşfetmeye başladığını aktaran Çeker, “Tabii ki her gelen şimdi Edirne’mizin çilingirler ve Saraçlar Caddesi. Özellikle bu bölgelerden istiyorlar. Ama bu bölgelerde de dükkanlar çok kısıtlı. Ve bir de istedikleri metrekareler yüksek metrekareler, yani özellikle diyor ki yüz metrekare olsun benim dükkanım diyor. Yüzün üzerinde olsun diyor. Bugün bu cadde üzerinde baktığımız zaman çilingirlerde Saraçlarda böyle büyük metrekarelerde o kadar dükkan yok. Yani burada dükkanlar ufak metrekareler. Kıyık’a doğru çıkarken tabii orada da bir kapı yolu var. Oradan da Bulgaristan’dan gelenlerin bir yoğunluğu var. Hareketlilik de var.  Kıyık Caddesi’ne doğru Tophane Yokuşu deriz. Kıyık’a doğru dediğimiz yerlerde baktım. Sağlı sollu yeni yeni dükkanlar açmış. Yıllardan beri boş olan yerler tutulmaya başlandı. Konfeksiyonlar açılmaya başlandı. Yani ben tahmin ediyorum yılbaşını bulmaz artık oradaki dükkanların da birçoğu da harekete geçer” şeklinde noktaladı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.