DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20747881,43%
Edirne
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Gaz bulundu, FSRU Limanı’na gerek yok”

“Gaz bulundu, FSRU Limanı’na gerek yok”

ABONE OL
24 Kasım 2021 23:33
“Gaz bulundu, FSRU Limanı’na gerek yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarının ikinci oturumu dün gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında düzenlenen oturumda, gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.

Oturuma konuk olarak katılan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ülke ve kent gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

Gaytancıoğlu, Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de bulduğu 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervini hatırlatarak, “Doğalgaz bulundu ülkemizde. Bulanlara teşekkür ediyoruz. Doğalgaz bulunduysa FSRU Doğalgaz Limanı’na gerek yok.  Demek ki dışarıdan bizim doğalgaz almamıza gerek yok. Kendi doğalgazımızı kullanalım” dedi.

Gaytancıoğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’de nerede orman vasfını kaybetmiş arazi varsa hepsini yandaşlara parsellediğini öne sürerek, pandemi dönemin de Uzunköprü’de 2 bin 200 dekar orman vasfını kaybetmiş arazinin satışa çıktığını söyledi.

Herkesin pandemi sürecinde evinde otururken bazı arkadaşların Çevre Bakanlığı’nda oturduklarını vurgulayan Gaytancıoğlu şunları söyledi.

“ÇEVRE BAKANLIĞI’NDA OTURMUŞLAR, HARİTALARDAN İŞARETLEMİŞLER”

“Oturmuşlar Çevre Bakanlığı’nda Türkiye’de nerede orman vasfını kaybetmiş arazi varsa yandaşlarına parsellemişler haritalarla da işaretlemişler.01-30 Nisan tarihleri arasında E-Devlet üzerinden Uzunköprü örneğini veriyorum, 2 bin 200 dekar orman vasfını kaybetmiş arazi satışa, ihaleye çıkmış. Alanlar var, belgeleri de var bizde. Birçok şirket teklif vermiş. Yani herkes evde, bakkallarla, fırınlar açık sadece. Kimse sokağa çıkmıyor, ama Çevre Bakanlığı yandaşlarını düşünmüş her birine parselle haritada işaretlemişler. Sonra teklifler verilmiş. Usulen de muhtarlara da yazı gelmiş. Yazılarda bizde var. 07 Ağustos tarihli. Bir haftada süre vermişler. Sizde buralara teklif verin demişler. Bu sadece orman vasfını kaybetmiş arazilerle ilgili” dedi.

“DOĞALGAZ BULUNDU, FSRU DOĞALGAZ LİMANI’NA GEREK YOK”

Saros’da büyük bir yağmanın olduğunu öne süren Gaytancıoğlu, “Geçen hafta güzel bir müjde verildi. Doğalgaz bulundu ülkemizde. Bulanlara teşekkür ediyoruz. Doğalgaz bulunduysa FSRU Doğalgaz Limanı’na gerek yok”dedi.

Gaytancıoğlu, “Yine Saros’ da büyük bir yağma var. Büyük bir saldırı var. Yine pandemi döneminde FSRU Doğalgaz Limanı’na hız verildi. Yargıdan olur çıkmamasına rağmen 6 Mayıs tarihinde yine kimse sokağa çıkmazken birileri sokağa çıkıp toplantılar yapıyor. Yargı kararına karşı gelerek buranın yapımına onay verilir. İhaleye çıkıyor. Geçen hafta güzel bir müjde verildi. Doğalgaz bulundu ülkemizde. Bulanlara teşekkür ediyoruz. Doğalgaz bulunduysa FSRU Doğalgaz Limanı’na gerek yok. Demek ki dışarıdan bizim doğalgaz almamıza gerek yok. Kendi doğalgazımızı kullanalım. Çevreyi de talan etmeyelim, 10 bin ağacı kesmeyelim, 35 km de boru döşemeyelim, çevreyi de bozmayalım” dedi.

“TRAKYA BİRLİK, ÖN ALIM FİYATINI ARTTIRMALI”

Kuraklığın bölgemizi, Türkiye’yi ve Dünya’yı çok kötü bir şekilde etkilediğini belirten Gaytancıoğlu, “Bölgemizle birlikte tüm dünyayı etkileyen olaylardan biride kuraklık. Çok ciddi bir kuraklık var. Süloğlu ve Lalapaşa çok ciddi anlamda etkilendi. 40-50 kilo ayçiçeği biçiyorlar. İstediğimiz bir fiyat belki oluştu ama şimdi borsadaki fiyatta yükseldi. Ben buradan Trakya Birliği tekrar göreve çağırıyorum. Bir fiyat açıklandı. İstediğimiz düzeyde fakat borsa biraz daha yukarı çıktı şimdi Trakya Birlik ön alım fiyatını biraz daha arttırması lazım. Çünkü Dünya’da da bu kuraklık var Türkiye ciddi anlamda etkilendi. 3,5 lira olan yüzde 44 yağlı ayçiçeğinin Trakya Birlik tarafından 3,434, 4 liraları geçmesi lazım. Çünkü dolar ciddi anlamda arttı ve bizde dışa bağımlıyız” dedi.

“TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ’NİN FAİZLERİ ÇOK YÜKSEK, YAPILANDIRMA DÜŞÜNMÜYORLAR MI?”

Aynı şekilde çiftçiler. Bizi her gören, yakalayan, Tarım Kredi Kooperatiflerinin faizi çok yüksek, yapılandırma düşünmüyorlar mı? Ya da ahırlara giriyoruz. Süt fiyatları ne olacak? Ulusal Süt Konseyi var ama bir yaptırım gücü yok. Yaptırım gücü devlette, Tarım Bakanlığı’nda. Bizde şunu söylüyoruz. Sanayicide zor durumda, ama hiç olmadı devlet burada baba görevini yapmalı. Seçimlerden önce 25 kuruşa çıkabiliyorsa süt teşvik pirimi, sonra 10 kuruşa düşürebiliyorlarsa en azından bunu 50-60 kuruşlara çıkarsınlar. Bütçe var. İstendiği zaman bütçe bulunabilir.

“EDİRNELİLERİMİZ, KOVID-19 TEDBİRLERİNE EKSİKSİZ UYUYOR”

Gaytancıoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede başarılı bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Edirne’de kurallara uyulduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, “Edirne’de ki halkımızın ben COVID-19 tedbirlerine çok uyduğunu görüyorum. Herkes maskesini takıyor, sosyal mesafeye dikkat ediyor. Genciyle, yaşlısıyla buna uyuyor. Bu tüm Dünya’yı etkileyen bir salgın. Herkes ona göre önlemlerini alıyor. Sağlık Bakanlığımız bu işe iyi başladı. Peki iyi bir şekilde götürüyor mu? Tabi ki burada biraz sıkıntılar var. Ama hasta sayısı fazla, nüfusumuz fazla. Bereket ki Türkiye Cumhuriyeti kurulurken köye kadar inmiş, Sağlık Ocakları ciddi anlamda çalışmış. Herkesi tespit ediyorlar hangi apartmanda, hangi sokakta nerede varsa. İnsanlar ciddi anlamda kayıt altında. Bu süreci iyi götürüyoruz. İnşallah bunun aşısı da bulunur ve bundan kurtuluruz” dedi.

“TÜRKİYE PANDEMİ ÖNCESİNDEDE SORUNLARI FAZLA OLAN BİR ÜLKEYDİ”

Türkiye pandemi öncesinde de zaten sorunları fazla olan bir ülkeydi. Ciddi bir işsizlik vardı. Ekonomik sıkıntılar vardı. İçeride ve dışarıda bir takım sorunlarla karşı karşıyaydı. Pandemiyle birlikte bu sorunlar ağırlaştı. İnsanlarımız iki ay sokağa çıkamadılar. Bu süre içerisinde bir çok esnafımız iş yerini açamadı. Ekonomik sıkıntılar ciddi anlamda baş gösterdi. Gıdanın ne kadar önemli olduğunu sadece biz değil bütün Dünya anladı. Ama nedense hükümetimiz ekonomik anlamda çok ciddi önlemler alamadı. Nedeni de paranın yetersizliği, ekonomik sıkıntıların baş göstermesi, ödemeler dengesindeki sıkıntılar, cari açığın fazla olması. İşsiz sayıları arttı. Bizde beklerdik ki meclis açıldığında bunları konuşalım. Sandık ki esnaflarla ilgili sorunları tartışacağız. Çiftçilerin borçlarını yapılandıracağız, işsizlere iş değil ama en azından daha rahat koşullarda yaşamasını sağlayacağız. Bazı batılı ülkelerdeki gibi batılı ülkeleri örnek almıyoruz. Ancak siz evden çıkmayın dediler. Önlemlerinizi alın dediler. Parayı düşünmeyin dediler. Biz belki bana yapamayız ama en azından bu sorunları tartışırız, çiftçimizin borç yükünü yapılandırırız. Esnafımız iş yerlerini açmıyorsa ona birtakım destekler veririz. Sıfır faizli krediler veririz yerine bunlar verilmedi. 25’er bin lira birçok esnafa verildi. Ama şimdi onların ödemeleri geliyor. Yani 10. ayda taksitleri ödeyecekler. Esnaflarımızı dolaşıyoruz, işyerlerini dolaşıyoruz, eski işler yok. Yani borçları ödemekte zorlanacaklar. Dolayısıyla ülkemizi büyük sıkıntılar bekliyor”dedi.

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.