DOLAR 32,5816 0.28%
EURO 34,9971 0.05%
ALTIN 2.455,080,79
BIST 9.760,030,45%
BITCOIN 20944120,64%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Gel Konuşalım” Projesi tanıtıldı

“Gel Konuşalım” Projesi tanıtıldı

ABONE OL
26 Ocak 2022 11:41
“Gel Konuşalım” Projesi tanıtıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği himayesinde Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından, Balkan ülkeleri başta olmak üzere, yabancı ülkelerde yaşayan soydaşların Türkçe öğrenmesine kolaylık sağlayacak mobil ve masaüstü uygulaması kullanıma sunuldu.

Edirne Valiliği himayesinde Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından yürütülen Balkan ülkeleri başta olmak üzere soydaş ve akraba toplulukları vatandaşları ile Türkçe öğrenmek isteyenlere yönelik geliştirilen “Gel Konuşalım Projesi” tanıtımı yapıldı.

Devecihan Kültür Merkezinde yapılan proje tanıtımında konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, projenin yurt dışında yaşayan ve Türkçe öğrenme ihtiyacı hisseden çocuklar ve ailelerin birinci hedef kitlesini oluşturduğunu belirterek, “Biz Türkçe’yi onlara sıfırdan aynen bir yabancıya Türkçe öğretir gibi öğretmeyi hedefliyoruz. Ümit ediyorum ki Türkçe öğretmek isteyen gurbetçilerimizden yoğun şekilde bu programı çocuklarının telefonuna indirme imkanına kavuşacaklar” dedi.

 “ACI GERÇEKLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”

Gurbetçi sezonunda bazı çocukların Türkçe anlayamamasına, konuşamamasına üzüldüğünü ve bunun soydaşlarda temel bir sorun haline geldiğini aktaran Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Bundan 2 yıl önce Balkanlar’daki evlatlarımızın Türkçe öğrenmeyle ilgili sıkıntıları gündeme geldiğinde bu projenin ilk düğmesini teşkil eden kursumuzun İbrahim Bey’le beraber başlattık. Daha sonra yaklaşık 1 buçuk yıl kadar önce Kapıkule’de Edirne’ye gelen gurbetçilerimizde yaşamış olduğumuz diyalog ise bu projenin bugünkü haline dönüşmesi ile ilgili tetikleyici olmuştur. Gurbetçilerimizi karşılarken hoş geldin diyerek meşhur ürünlerden onlara ikram ederken bazen acı bir gerçekle yüz yüze kaldık. Yaşı 60’larda olan gurbetçilerimizle Türkçe konuştuğumuz zaman hiçbir sıkıntı yaşamadık. 30’lu yaşlarda gurbetçilerimizle genel olarak yabancı kelimeler olsa da rahatça iletişim kurabiliyorsunuz. Ama bir grup var ki minik çocuklarımız. Onlarla da çok rahat Türkçe konuşabiliyorsunuz ama o çocuklar içinde bazı çocuklarımızla Türkçe konuşmaya çalıştığımızda acı bir gerçekle karşı karşıya kaldık. Bazı minik çocuklarımız biz Türkçe konuştuğumuz zaman ne konuştuğumuzu anlayabiliyordu bize Türkçe karşılık verebiliyordu. Bazı çocuklarımızda konuştuğumuzda aslında içimizdeki göz yaşları sel olup akıyordu. Çünkü bu çocuklarımız değil Türkçe’ye karşılık vermek konuştuğumuz kelimeleri bile anlayamadıkları ortaya çıktı. Bu bizim nerede olursa olsun gurbetçi ailelerimizin en temel sorunlarından birisi. Çocuklarımız okula gidiyorlar okulda Türkçe konuşma imkanı bulamıyorlar. Eve gelip dışarı çıktığında arkadaşları le Türkçe konuşma imkanı bulamıyorlar. Türkçe öğrenme ihtiyacı hissedip çocuklarına Türkçe öğretmeyle ilgili sıkıntı yaşayan aileler ve evlatlarımız. En temel kitlemiz onlar” dedi.

“TÜRKÇE’Yİ SIFIRDAN ÖĞRETİR GİBİ ÖĞRETMEK İSTİYORUZ”

Gurbetçilerin çocuklarının Türkçe öğrenme isteğini bu uygulamayla karşılayabileceğini dile getiren Vali Canalp, “Biz Türkçe’yi onlara sıfırdan aynen bir yabancıya Türkçe öğretir gibi öğretmeyi hedefliyoruz. Ama aynı zamanda bunların dışında Türkçe öğrenmek isteyen kişiler yetişkin olsalar dahi onlara Türkçe öğretebilecek bir uygulamayı da daha sonradan bu projeyi zenginleştirmek suretiyle projenin ikinci bir unsuru olarak eklemiş olduk. Tüm uygulamalarda kendi seviyelerine uygun ve bunu cep telefonu ya da internet üzerinde hoşça vakit geçirebileceği aktivite şekline getirebilmeye çalıştık. Eğer böyle bir proje yapılacaksa Türkçe öğretilecekse bunu elbette bizler yapmalıydık. Bu projeye ön ayak olmamızın, gönül vermemizin sebebi budur” dedi.

“80 ÖĞRENCİYLE KURSUMUZU BAŞARIYLA TAMAMLADIK”

Edirne Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Tarancı da Vali Canalp’in talimatı Bulgaristan’daki Türk öğrencilere yönelik Türkçe eğitim programı kapsamında 80 öğrencinin kursu başarıyla bitirdiğini belirterek, “Gel Konuşalım Projesi” ile de Türkçe’nin daha fazla  kişinin öğrenmesine katkı sunacağını söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.