DOLAR 32,5907 0.22%
EURO 34,7900 0.35%
ALTIN 2.411,90-0,85
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21593800,40%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Genç nüfus köylerde kalmalı”

“Genç nüfus köylerde kalmalı”

ABONE OL
27 Eylül 2021 10:54
“Genç nüfus köylerde kalmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Köylerden uzak durarak şehirde yaşamak isteyen genç nüfusun televizyon programlarından etkilendiğini söyleyen Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, projeler geliştirilip köylerdeki sosyal hayatın yükseltilerek genç nüfusun köylerde kalması gerektiğini belirtti.

Daha ileriki yaşların köy hayatına yönelimleri olduğu gibi gençlerinde bu çerçevede köye yönelmesi gerektiğini savunan Öztürk gençlere seslenerek, “Gençler Çorlu’da, Çerkezköy’de asgari ücrete çalışacağına köyünde gitsin üretim yapsın. Daha çok para kazanır, çok daha güzel bir hayatı olur” dedi.

“KÖYDEKİ HAYATI GENÇLER İÇİN SOSYAL ANLAMDA YAŞANILABİLİR HALE GETİRMEK GEREK”

Televizyon programlarından etkilenen genç neslin köylerde yaşamamasına dikkat çekerek köy hayatında sosyal projelerle gençleri köyde tutulabileceğini belirten Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, “Genç nüfus köyde kalmak istemiyor. Bakıyor köydeki hayat daha meşakkatli. Niye? Uğraşısı fazla. Hayvancılık yapıyorsan hayvancılık işi zor bir meslek. 365 gün devam eden bir meslek. Kızlarımız maalesef ki köyde kalmak istemiyor, şehirde olmak istiyor. Köye evlenmek istemiyor, şehirde yaşamak istiyor. Bunu etkileyen faktörlerden bir tanesi televizyon programları. Bununla ilgili farklı projeler geliştirilip, köydeki hayatın biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Köydeki hayatı belki de sosyal anlamda yaşanılabilir hale getirmek gerekiyor. O sayede insanlar belki köy hayatını tercih edebilir diye düşünüyorum. Yoksa gençlerimizde köyde kalmak isteyen maalesef ki çok az var. Diğer taraftan şu da olabilir. Şehirde yaşar köyde üretim yapar, o modellerde geliştirilebilir. O da ölçekle oluyor. Ölçeği büyülttüğünde, köye üretim yapmaya gidip şehre döner hale geliyorsun. O modeller üzerinde de kafa yormak gerekiyor” dedi

“GENÇLER, KÖYÜNDE ÜRETİM YAPSIN, DAHA ÇOK KAZANIR”

Yaşı ilerleyen bireyler kadar gençlerinde köy hayatına yönelmesi gerektiğini söyleyerek gençlerin köylerde daha çok para kazanacağını dile getiren Öztürk “Köy kökenli olup, köyle bağı olup, bizim gibi tarıma yakın olan şehirlerde köy hayatına dönüşü ben çok fazla gözlemlemiyorum. Daha fazla İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde yaşayan insanlar belirli bir yaşın üzerinde olanlar bu köy hayatına doğru yönelimleri var. Ne kadar kalıcı olacak. Belirli bir yaş üzerinde gittiğinde bence o hayatı devam ettirebilir. Emeklidir vs ama diğer taraftan ben köy hayatını yaşayayım, tarımsal üretime döneyim gibi. Bana kalsa gençler Çorlu’da, Çerkezköy’de asgari ücrete çalışacağına köyünde gitsin üretim yapsın. Çok daha para kazanır, çok daha güzel bir hayatı olur. Ama televizyondan etkileniyor, aileden alınan kararlardan etkileniyorlar. Köydeki sosyal hayatı biraz yukarı çıkarmak gerekiyor. Belki park açmak gerekiyor, gençlere mekanlar açmak gerekiyor. Oradaki sosyal hayatın kalitesini yukarı doğru çıkarttığımızda köylerde kalmayı da sağlamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.