DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2049595-1,83%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Getirilen kısıtlamalar kısıtlama değil!”

“Getirilen kısıtlamalar kısıtlama değil!”

ABONE OL
16 Nisan 2021 10:47
“Getirilen kısıtlamalar kısıtlama değil!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, vaka sayılarının temel artış sebebinin şehirler arası hareketlilik olduğunu öne sürerek, “Getirilen kısıtlamalar kısıtlama değil. Salgının yükselişini önlemeye yetmeyecektir” dedi.

Sağlık emekçileri Türk Tabipler Birliği (TTB) çağrısıyla yurt genelinde “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” talebiyle açıklama düzenledi. Edirne’de de Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklamalarda bulundu.

“EDİRNE’DEKİ TOPLAM OLGU SAYISI 5 KATINDAN FAZLASINA ULAŞTI”

Günlük olgu sayılarının 63 bine vardığını belirten Altun, Kontrollü normalleşme öncesi, 28 Şubat tarihinde ülkemizdeki toplam olgu sayısı 2.701.588 iken 14 Nisan tarihi itibariyle yüzde 49 artışla 4.025.557’ye ulaştı. Edirne’deki toplam olgu sayısı 5 katından fazlasına ulaştı. Gerçeği yansıtmaktan çok uzak olan resmi rakamlara göre bile 6165 yurttaşımızı daha bu süreçte kaybettik. Bunlar birer rakam değil, can” dedi.

“SÖYLENMEYENİ SÖYLEMEYE, GÖRÜNMEYENİ GÖRÜNÜR KILMAYA ÇALIŞTIK”

“Her zaman olduğu gibi, bir yıldır mesleğimizin ve meslek örgütümüzün üzerimize yüklediği sorumlulukla söylenmeyeni söylemeye, görünmeyeni görünür kılmaya çalıştık” diyen Altın, “Salgının ilk gününden itibaren resmi verilerin bizlerle paylaşılmasını, salgının yönetiminde katkı sunmayı talep ettik, taleplerimize yanıt gelmedi. Medya aracılığıyla uyardık, yapılması gerekenleri söyledik ama duyulmadık. Bugün buradayız, çünkü duymama görmeme şansınız yok, bugün buradayız çünkü ölümleri görmeye tahammülümüz kalmadı, meslektaşlarımızın tükendiğine tanıklık etmeye tahammülümüz kalmadı!” dedi.

“PANDEMİ ÜÇÜNCÜ VE EN BÜYÜK PİKİNİ YAPTI”

Başarısız salgın yönetimi neticesinde kontrol altına alınamayan COVID-19 pandemisinin üçüncü ve en büyük pikini yaptığını belirten Altun, “Günlük vaka sayıları 63 bine dayandı, can kayıpları gerçek rakamların ancak üçte birini yansıtan resmi rakamlarda bile 279’a ulaştı. Hastanelerimiz COVID-19 hastalarıyla doldu, yeni açılan servisler dahi ihtiyacı karşılamaya yetmiyor, yoğun bakımlarda yer bulunamıyor. Her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükeniyoruz. Bu tablodan sadece COVID-19 hastaları değil, COVID-19 dışı hastalarımız da mağdur oluyor, ertelenemez sağlık sorunları için gereken hizmete ulaşamıyorlar” dedi.

“Bu kabusu hep birlikte durduralım” diyen Altun, atılması gereken acil adımları ise şöyle sıraladı;

-Mevcut sağlık politikalarının başarısız olduğu artık kabul edilmeli; sağlığa bütüncül bakan toplum ve sağlık örgütlerinin katılımıyla dayanışma içerisinde yeni bir sağlık sistemi kurulmalıdır.

-Pandemi ile mücadele, derhal geniş katılımlı yerel pandemi kurullarına devredilmelidir. Bu kurullara yerel yönetimler, sağlık emek ve meslek örgütleri ve toplum dahil edilmelidir.

-Bilimsel kriterlere uygun filyasyon çalışmalarına hızla başlanıp salgının ilk kaynağına ulaşılmalı, bireyler hastalanmadan veya hastaneye gelmeden gerekli adımlar atılmalıdır.

-Çalışanlar sosyal ve ekonomik hiçbir kayba uğratılmadan; AVM, fabrika, lokanta, atölye, şantiye gibi kalabalık ve kapalı alanlar derhal kapatılmalıdır. En az 14 gün, tercihen 28 gün zorunlu üretim alanları dışında çalışanlar hiçbir şekilde mağdur edilmeden çarklar durdurulmalıdır. Zorunlu üretim alanlarında çalışanlar için işyerine ulaşmada ve iş yerlerinde fiziksel önlemler alınmalı, dönüşümlü çalışma modelleri ile çalışma ortamlarında bulunan sayısı azaltılmalıdır.

-Uluslararası dolaşım en aza indirgenmeli ve yalnızca çok gerekli şartlarda olmalı, yurtdışı seyahatlerinde 14 gün karantina uygulanmalıdır.

-Aşılamada hedef toplumsal bağışıklık olmalıdır. Etkili bir aşılama programı uygulanmalıdır. Aşı temini ile ilgili süreç şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalı, toplumun önüne net bir aşı takvimi konulmalıdır. Mevcut durumda hızlı aşılama salgınla mücadelenin en önemli parçasıdır. Aşıda patenti ortadan kaldıracak uluslararası adımlar atılmalıdır.

-Sağlık çalışanlarının, mevcut pandeminin yükü yetmezmiş gibi, iktidarın vurdumduymazlığıyla daha da tükendiği görülmelidir. COVID-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi gibi basit bir adımın bile atılmaması halen bir ayıp olarak ortada durmaktadır. Halen atanmayı bekleyen ve KHK ile gerekçe gösterilmeden ihraç edilmiş tüm sağlık çalışanları hızla salgınla mücadelede yerlerini almalıdır. Sağlık çalışanları artık dinlenebilmelidir.”

“YENİ KISITLAMALAR YÜKSELİŞİ ÖNLEMEYE YETMEYECEKTİR”

Basın açıklamasının ardından Edirne ve bölgemizde artan vaka sayıları hakkında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Altun, koronavirüs vaka artışlarının temel nedeninin şehirlerarası hareketlilik olduğunu söyleyerek, “Getirilen kısıtlamalar kısıtlama değil. Salgının yükselişini önlemeye yetmeyecektir” dedi.

“KIRKLARELİ’NDEKİ ARTIŞ LÜLEBURGAZ KAYNAKLI”

Edirne’den daha fazla vaka artışının görüldüğü Kırklareli’nde yükselişin Lüleburgaz kaynaklı olduğuna işaret eden Altun, “Lüleburgaz ciddi bir nüfus hareketliliğine sahip, iş yerlerinin bulunduğu bir yer. Emekçi kesimdeki insanlar bu süreçte işlerinden olmamak için işlerine gitmek zorundalar. Meslektaşımla görüştüğümde Kırklareli’ndeki vaka artışının büyük çoğunluğunun iş yerleri kaynaklı ve bunlarla ilişkili ev içi bulaşları olduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla işyerlerinde kontrollü bir şekilde mesafeye dikkat edilmezse, insanlar hala aynı yoğunluk ve tempoda çalıştırılırlarsa kaçınılmaz bir şekilde bu hastalık sayısı artacaktır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.