DOLAR 32,5822 0.29%
EURO 34,7413 -0.11%
ALTIN 2.520,561,47
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 1992222-0,51%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Grip vakalarında artış bekleniyor!

Grip vakalarında artış bekleniyor!

ABONE OL
29 Eylül 2021 11:25
Grip vakalarında artış bekleniyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

39’uncu Bölge Edirne Eczası Odası Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, geçtiğimiz yıl Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle mevsimsel grip vakalarında azalma olduğunu ancak bu yıl okulların açılması, tedbirlerin gevşetilmesi nedeniyle mevsimsel grip vakalarında artış beklendiğinin altını çizerek, 65 yaş ve kronik hastalığı olan vatandaşlara grip aşısı olmaları yönünde tavsiyede bulundu.

Edirne Eczası Odası Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, yaptığı açıklamada, Covid19 salgını ve bu salgına karşı alınan önlemler nedeniyle ülkemizde ve dünyada mevsimsel grip (influenza) vakalarında geçen sene azalma görüldüğünü belirtti.

“MEVSİMSEL GRİP VAKALARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Ancak bu yıl okulların açılması, tedbirlerin gevşetilmesi nedeniyle mevsimsel grip vakalarında artış beklendiğine dikkat çeken Ecz. Kılıçcıgil, “Covid-19 hastalığına Korona virüs, mevsimsel grip hastalığına İnfluenza virüsü neden olmaktadır. Bu nedenle Covid19’a karşı olduğumuz aşıları bizleri mevsimsel grip hastalığından korumamaktadır” dedi.

ÜLKEMİZE İKİ ÇEŞİT GRİP AŞISI GELDİ, KORUYUCULUK AÇISINDAN FARK YOK”

Grip aşılarının her yıl Eylül-Aralık dönemlerinde yapılmakta olduğunu ve bu sene ülkemize iki çeşit grip aşısı geldiğini belirten Ecz. Kılıçcıgil, “Bu iki grip aşısı arasında koruyuculuk açısından fark bulunmamaktadır. Grip aşılarından biri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödenmekte diğeri ise ücreti karşılığında eczanelerden temin edilebilmektedir” dedi.

65 YAŞ VE KRONİK HASTALIĞI OLANLARA AŞI OLUN TAVSİYESİ

Ücretli aşıyı vatandaşların eczanelerden kimliklerini gösterip satın alabileceklerini belirten Ecz. Kılıçcıgil, “Bu aşının ücreti 85,12 TL’dir. Euro kurundaki artış, dünyada talebin yüksek olması gibi nedenlerden dolayı aşı ücretleri bu sene artış göstermiştir. Hipertansiyon dahil kalp damar hastalıkları, astım ve KOAH dahil akciğer hastalıkları, diyabet (şeker) hastalığı, kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkları olan ve bu durumlarını rapor ile belgeleyen kişiler ile 65 (dahil) yaş üzeri ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan vatandaşlarımızın grip aşıları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen aşılar hekimlerimiz tarafından reçete edilmesi gerekmektedir. Ancak yaşanan sistemsel sorun nedeniyle aşılar şu an için reçete edilememektedir. Konu hakkında kurumlar arası çalışmalar devam etmektedir. Çok kısa bir süre içinde sorunun çözüleceğini düşünülmektedir. Özellikle 65 yaş üzerinde veya kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın grip aşılarını olması oldukça önemlidir. Hastane yatışlarını azaltmak, hastalıkları daha rahat geçirmek ve belki de olacağımız hastalığa yakalanmamak için tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. Edirne’miz aşılama konusunda oldukça bilinçli ve Türkiye’ye örnektir. Bu durumun grip aşılarında da devam etmesini diliyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.