DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2033424-2,97%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gül, “Esnaf öksüz”    

Gül, “Esnaf öksüz”    

ABONE OL
27 Kasım 2020 11:10
Gül, “Esnaf öksüz”    
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Berberler Kuaförler Güzellik Uzmanları Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Selçuk Gül, berber ve kuaför esnafının zor durumda olduğunu belirterek” Şu anda esnaf öksüz diyebiliriz. Ne ana var, ne baba var başında. Tek başına mücadele ediyor” dedi.

Türkiye genelinde Covid-19 sürecinde tedbirler kapsamında berber ve kuaförler, 10.00-20.00 saatleri arasında kısıtlamaya girmişti. Saat kısıtlamasının kendilerinin normal çalışma sürecinden dolayı etkilemediğini, ancak pandemi döneminde ilk çekilen kredilerin ödemelerinin kapıya dayandığını dile getirdi. Başkan Gül, Kovid-19 tedbirleri kapsamında devletin tamamen kapanma kararı aldığı takdirde esnafın ihtiyaçlarını, karşısına çıkacak sorunları çözecek çalışma yapmasını istediklerini belirtti.

“EN HİJYENİK MESLEK GRUBU BERBER VE KUAFÖRLER”

Berber ve kuaförlerin tek kullanımlık ürünler kullanması sebebiyle en hijyenik meslek grubu olduğunu aktaran Edirne Berberler Kuaförler Güzellik Uzmanları Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Selçuk Gül, “Esnafın durumu şu anda ciddi anlamda ekonomik olarak zor. Kendilerini, iş yerlerini ayakta tutmak için mücadele veriyorlar ama hastalığın vermiş olduğu tedirginlik insanlarda bayağı bir korku yarattı. Berberlerde, kuaförlerde işler şu anda iyi durumda değil. Aslına bakılırsa en hijyen meslek gruplarından birisi berberler ve kuaförlerdir. Çünkü kullanmış olduğu ürünler tek kullanımlık, içeride kullanmış olduğu ürünler, kozmetik ürünler, dezenfekte ürünlerinin hepsi mevcut. Bana göre en sağlıklı en düzgün işini icra eden meslek grubu berberler, kuaförler ve güzellik salonlarıdır. Ama ekonomik olarak insanlardaki korku ve tedirginlikten dolayı işler gün güne daha kötüye gidiyor” dedi.

“SAAT KISITLAMASI ÇOK ETKİLEMEDİ, NORMAL BİR ÇALIŞMA SÜRESİ ZATEN”

Kısıtlamaya gidilen saatlerde insanların gezmeye başladığı saatler olması sebebiyle o konu da sorun yaşamadıklarını aktaran Başkan Gül “Saat kısıtlamasında çok fazla etkilenmiş bir durum yok. Şu an için normal diyebiliriz saat kısıtlamasına. İnsanların dışarıya çıkma saatleri de belli. Yaşlılar zaten çıkamıyor. Bildiğim kadarıyla sabah 10 ile 13 arası yaşlılar, 13 ile de 16 arası 20 yaş altı. Kısıtlamalardan dolayı bizim herhangi bir saat olayından dolayı sıkıntımız yok. İş yerleri zaten insanların gezmeye başladığı saatler 10’dan sonra. Saat 20’den sonra insanlar zaten ister istemez elini ayağını çekiyor. Bizim saatlerle alakalı sıkıntımız yok. İşlerin kötü gitmesinden dolayı sıkıntımız var. İnsanlar tedirginlik korkudan dolayı çok fazla yönlendiren yok. Aslında en güvenilir meslek gruplarından birisi berberler ve kuaförler hijyen açısından. Çünkü kullandıkları ürünlerin hepsi tek kullanımlık ürünler” dedi.

“DÜĞÜNLER, DAVETLER OLMAMASI DA GELİRİ DÜŞÜRDÜ”

Normale göre pandemi döneminde kuaför ve berberlerin yoğun mesai harcadığı düğün, davetiye, baloların olmaması da ekonomik olarak bu sektörü etkilediğini vurgulayan Başkan Selçuk Gül “Şu anda düğünler, balolar yok, okula giden yok, özel davetler yok. Bayağı şey kısıtlı ama işler ciddi anlamda kötüye gidiyor. Ekonomik olarak herkes dar boğazda. Bütün esnaf kitlesi, berber, kuaför diğer esnaflardan en fazla sıkıntı yaşayan lokantacı, kahvehane gibi bu tip iş yerleri ciddi anlamda sıkıntıda” dedi.

“ESNAFIN GERİ ÖDEMEYİ BIRAK KARNINI DOYURACAK ZAMANI YOK”

Berber ve kuaförlerin tüm diğer esnaflar gibi çekilen kredilerin geri ödemeleri ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Gül, “Önceden krediler çekildi. Geri ödeme zamanı geldi. Fakat esnafın şu anda geri ödemeyi bırak karnını doyuracak zamanı yok. Günden güne daha kötüye gidiyor. Geri ödemeleri ben zannetmiyorum bu insanlar rahat bir şekilde yapabilsinler. Yapabiliyorlarsa da bir şeyler satıp yapmaya çalışacaklar. Yapılandırmalarda bence kurtarmaz. Çünkü gelir düzeyi ciddi anlamda düşük. Hazırda bitti. Herkesin kira, elektrik, su vs. giderleri var. Kredileri çektiler, krediler bitti, şu anda geri ödemeler sıkıntılı. Bunun haricinde devlet kapatın dediğinde esnaf çok daha kötü dar boğaza girer. Devlet bu konuda kapatmadan önce esnafa ne gibi bir şeyler verebilecek bana göre ilk önce bunu tartışması lazım. Esnafa ne gibi katkı sağlayabilir, esnafı nasıl rahatlatır onu düşünmesi lazım diye düşünüyorum ”dedi.

“ESNAF ÖKSÜZ NE ANA VAR NE BABA”

Esnafın rahat nefes alması için devletin iyi bir çalışma yapması gerektiğini ifade eden Başkan Selçuk Gül” Berber ve kuaförleri en tedirgin eden şu anda iş yeri kiraları, elektrik, su buna benzer resmi olan giderler. Bunun haricinde iş yerine almış olduğu malzemeler o kadar çok tedirgin etmiyor. Ama her ay sürekli oluşan giderler ciddi anlamda esnafı tedirgin ediyor. Çünkü kira durmuyor. Elektriği, suyu, yanında çalışan elemanın sigortası, kendisinin sosyal güvenlik ödemesi, BAĞ-KUR ödemesi. Bunlar durmuyor. Devletin bu konu hakkında ciddi çalışma yapması lazım. En azından esnafın sosyal giderlerini karşılasalar bile esnaf nefes alır bu süreçte. Veya da ekonomik olarak destek verseler esnaf nefes alır. Şu anda esnaf öksüz diyebiliriz. Ne ana var ne baba var başında. Tek başına mücadele ediyor” şeklinde açıklamasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.