DOLAR 32,4478 -0.13%
EURO 34,7757 -0.58%
ALTIN 2.440,670,20
BIST 9.918,192,07%
BITCOIN 20902871,19%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Güneşi içine hapseden makina

Güneşi içine hapseden makina

ABONE OL
20 Ağustos 2019 14:07
Güneşi içine hapseden makina
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ile Artun Aksoy’un “UV-IR Işınları Kombinasyonu Kullanarak Güneş Simülasyonu ile Gıda Kurutma Makinesi Prototipi Üretimi” AR-GE çalışması KOSGEB destekleriyle sanayi üretimine kazandırıldı. Sanayide önemli eksiği tamamlayan proje yine KOSGEB Edirne Müdürlüğünün Avrupa İşletmeler Ağı (EEN) COSME projesi kapsamında patent almaya hak kazandı.

Önemli bir AR-GE projesi ile Ülkemize önemli bir katma değer sağlayan Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, KOSGEB dergisine açıklamalarda bulunarak proje hakkında bilgiler verdi. Ekolojik tarımın bir parçası olarak güneşin gönderdiği ışınlarının kurutma makinesi içerisinde yerleştirilmesi ile tarım ürünlerinin doğal yollardan kurutulmasını sağladığını söyleyerek “Ürünlerin raf ömrünün uzatılması, insan sağlığının korunması amacıyla hastalıklara neden olan kimyasal kalıntıyı en aza indirecek bir cihaz üretildi. Bu kapsamda küçük/orta ölçekli çiftçinin de ulaşabileceği taşınabilir güneş simülatörü ile ekolojik tarımın desteklenmesi sağlanacak. Cihaz, aynı zamanda Endüstri 4.0’a uygun, öğrenebilir, yeni nesil yazılım ve donanıma sahip olup düşük maliyetli, az enerji harcayan, az ısı üreten, yüksek güvenilirlikte çalışan donanıma ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemine sahiptir. Bu sistem üreteceğimiz tüm cihazların, merkezimiz ile bilgi ve veri alışverişi için olacağı internet bağlantılı akıllı bir elektronik sistemdir. Ayrıca bu cihaz için PCT raporu çıkmış, yurt içi ve yurt dışı patent süreçleri tamamlanmıştır.

Piyasadaki kurutma cihazlarının gıdalardaki nem oranının ve ürün yapısının farklı olması nedeniyle sadece 1 ya da en fazla 2 gıdayı kurutma özelliğine sahip olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Murat Türkyılmaz “Bizim cihazımız; içerisindeki tüm kurutma özelliklerinin bilgisayar yazılımı ile kontrol edilmesi sebebiyle her ürünü kurutmaya muktedir bir cihazdır.

Cihazımızda ürüne dik açı ile gelen öğlen saat 12 güneşinin etkisini ya da gün batımında açılı gelen akşamüstü saat 5 güneşinin etkisini sağlamamız mümkün. UV ve IR kombinasyonu ile kurutma ilk olarak bu cihazda kullanılmıştır. Böylelikle güneş altında doğal olarak kurutulabilen tüm gıdalar bu makinede kurutulabilmektedir. Yapılan testlerde, bir günü 6 saatlik zaman dilimlerine programladığımızda 24 saat içerisinde 4 günlük kurutma yapabilmekteyiz.” dedi.

Dergiye verdiği röportajda gıdaların dondurulması ve geleneksel kurutma yöntemlerinin enerji maliyetlerinin yüksekliğinden bahseden Doç. Dr. Türkyılmaz “Kurutma işlemi derin dondurucuya göre hem geleneksel hem de daha avantajlı bir yöntemdir. Çoğu evde gıda saklamak için derin dondurucu kullanılmaktadır. Derin dondurucular sürekli enerji tüketen cihazlardır. Kapalı atmosferde kurutma işlemi yapıldığı için enerji kaybı çok azdır. Muadillerinden daha az enerji tüketir. İşletme maliyeti düşüktür. Kurutma esnasında aflatoksine neden olan mantarlar bertaraf edildiği için kurutma sonrası en büyük değer kaybına neden olan bu durum ortadan kalkar. Ürünler kapalı atmosferde kurutulduğu için işlem tamamlandığında el değmeden ve havayla temas etmeden paketleme yapılabilir. Kurutma işlemi derin dondurucuya göre hem geleneksel hem de daha avantajlı bir yöntemdir. Çoğu evde gıda saklamak için derin dondurucu kullanılmaktadır. Derin dondurucular sürekli enerji tüketen cihazlardır. Dondurulmuş gıdayı bekletmek maliyete sebep olur. Oysaki kurutma işlemi gerçekleştikten sonra kurutulan ürün maliyetsiz olarak vakumlu kaplarda saklanabilecektir. Ayrıca gıdalar kurutulurken açığa çıkan sularda da mineral ve vitaminler kalabilmektedir. Hatırı sayılır miktarda açığa çıkacak bu suların mama, yem, gübre gibi alanlarda kullanılabilecek olması da ek bir kazanç sağlamasına neden olacaktır.

Haber Merkezi

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.