DOLAR 32,5939 0.36%
EURO 34,8629 0.35%
ALTIN 2.507,610,95
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 21028451,57%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan, 8 yılını değerlendirdi

Gürkan, 8 yılını değerlendirdi

ABONE OL
1 Nisan 2022 09:59
Gürkan, 8 yılını değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye Meydanı’nın Türkiye’nin en büyük meydanlarından birisi olacağını belirterek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sürekli görüşüyoruz. Mezit Bey hamamı ile yanındaki Havlucular Hamamı’nın bu yenilenen rekreasyon projesine yakışmayacağı konusunda fikir birliğine vardık. Belediyenin önünden geçen işyerlerinin de bu proje kapsamında cephe iyileştirmeleri yapılacak. Bakanlığımız Orduevinden başlayarak Halk Eğitime kadar olan binaları da yapalım mı dedi. Yaparsanız seviniriz, dedik. Şimdi onunda çalışması yapılıyor”

İki yıldır Kakava Ateşi’nin sembolik olarak yakıldığını belirten Gürkan, bu yıl sembolik değil, kalabalık bir ortamda yakılacağını söyledi. Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı binasının bittiğine de değinen Gürkan, nikah ve Belediye Meclis Salonunu buraya taşıyacaklarını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kent Ormanı Kahvaltı Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin 3. yılında, 2014-2022 yılları arasında gerçekleştirdikleri projeler ve Edirne’ye kazandırılan yatırımlara yönelik açıklamada bulundu.

“İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ BU YIL SONU BİTİYOR”

İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinin Aralık 2017’de 27 milyon 900 bin lira bedelle ihalesinin yapıldığını belirten Başkan Gürkan “Sözleşme yapıldı. Aşırı fiyat artışları ile iller bankasının yaptığı ihale keşfi doldurdu yetmedi. Geçtiğimiz ay ikinci bir ikmal ihalesi yaptı iller bankası, bizden yetki alarak. Bu yıl sonunda bitiyor. 64 metrekarelik tesis” dedi.

“DSİ’YE 30 YILDA 76 MİLYON LİRA ÖDEYECEĞİZ”

Kayalı Barajı için ödeyecekleri miktardan bahseden Başkan Gürkan “Yıllardır içme suyunu temin ettiğimiz Süloğlu Barajı ekonomik ömrünü doldurmuş durumdaydı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yönlendirmesiyle Kırklareli Kayalı Barajı’ndan 58 km mesafeden binlik çelik borularla isale hattı yaptık. Kayalı barajından yıllık 20 milyon 500 bin metreküp temiz içme ve kullanma suyu sözleşmesi yaptık DSİ ile. Bu yatırımı bizim adımıza DSİ gerçekleştirdi. Ne kadar para ödeyeceğimizle ilgili hesap yeni çıktı. Şu an yaklaşık 76 milyon 30 yılda 30 eşit taksitle DSİ’ye ödeyeceğiz, bu yıl ödemeye başlıyoruz” dedi.

“AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ”

Gürkan “Avrupa Birliği’nden 5 proje aldık bu süreçte. Toplamda 1 milyon Euro hibe aldık. Trakya Kalkınma Ajansı’ndan da yaptığımız projeler için 6 milyon 100 bin lira hibe aldık. En önemlisi 2015 yılında belediyemizin envanterine kazandırdığımız Edirne Kent Müzesi’ni yaşama geçirdik. Bu projemizde 4 farklı ödül aldı, ulusal ve uluslararası anlamda” dedi.

“TÜRKAN SAYLAN PARKI VE KÜTÜPHANESİ”

Göreve geldiklerinde park sayılarının arttırıldığını ve Özgür Çocuklar Parkı karşısında yeni Türkan Saylan Parkı kurulacağını kaydeden Recep Gürkan “2014’te göreve geldiğimizde şehrimizde büyük, küçük 45 parkımız vardı. Bugün itibariyle bu park sayısı 142. Neredeyse 3 kattan fazla artış. 2019’dan bugüne de 32 bin 229 metrekare yeni yeşil alanı Edirnelilerle buluşturduk. 22 adet basketbol sahası yaptık, yaptığımız çocuk parkları çocuklarımızın sosyalleşmesi anlamında onlara katkı sunmaya devam ediyor. Yakında Abdi İpekçi Caddesi üzerinde Türkan Saylan Parkı ve Kütüphanesi’ni yapıyoruz yakında bitecek” dedi.

“MADDE BAĞIMLILIĞI DANIŞMANLIK HİZMETİNİ TEK VEREN BELEDİYEYİZ”

Madde Bağımlılığı konusunda 18 bin kişiye ücretsiz destek verildiğini kaydeden Gürkan, “Madde bağımlılığı ile mücadele çok önemsediğimiz konu. İyice küçük yaşlara düşmeye başladı. Bu konuda danışmanlık hizmetini veren tek belediyeyiz. Kimseden tek kuruş almadık. Madde bağımlılığı ile mücadelede toplam 18 bin kişiye eğitimi ücretsiz verildi” dedi

“AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE 6 MİLYON 634 BİN 507 LİRA DESTEK”

Amatör kulüpler sağlanan desteği söyleyen Gürkan, “2014 yılından bugüne amatör spor kulüplerimize 8 yıldır lisans dönemlerinde maddi destek vermeye devam ediyoruz. Bugüne kadar amatör spor kulüplerine 6 milyon 634 bin 507 lira destek verdik. Kulüplerimizin takım, sporcu sayılarına göre maddi desek vermeye devam ediyoruz. Sadece futbol değil halkoyunları, voleybol, judo, basketbol olmak üzere tüm amatör sporlara destek veriyoruz” dedi.

“SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA ÇALIŞMASI YAPILACAK”

Selimiye Meydanı yenileme çalışmalarında çevredeki binaların sağlıklaştırılacağını aktaran Başkan Gürkan, “Selimiye Rekreasyon Projesi çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşüyoruz. Mezit Bey Hamamı le yanındaki Havlucular Han’ının yenlenen rekreasyon alanına yakışmayacağı konusunda fikir birliğine vardık. O bölgede de sokak sağlıklaştırma çalışması yapılacak. Selimiye’ye giderken soldaki iş yerlerinin cephe iyileştirmesi yapılacak. Bakanlık Orduevi’nden başlayarak Halk Eğitim’e kadar olan sağ taraftaki binalarında çalışmasını yapacak” dedi.

“KIRKPINARDA AT YARIŞI KOŞUSU VE MİLLİ PİYANGO”

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 2022 Edirne yılında 27 Haziran-3 Temmuz 2022 tarihleri arasında 661.’sinin gerçekleştirileceğini belirten Gürkan, “Uzun yıllardır ara verilmiş olan yemek yarışmaları ve çocuk etkinliklerini yeniden düzenleyeceğiz. Küçük çocuğu olanlar kispetlerini diktirip hazırlıklarına başlayabilir. Göreve geldiğimizde yaptığımız ama kesilen Türkiye Jokey Kulübüyle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri At Yarışı Koşusunu devam ettirmek istiyoruz. Bu yıl Kırkpınar Haftası’nda 19 Haziran’da Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri logolu milli piyango çekilişini yaptıracağız” dedi.

“BU YIL KAKAVA ATEŞ SEMBOLİK DEĞİL KALABALIK ORTAMDA YANACAK”

Kakava ateşinin iki yıldır sembolik yandığını ifade eden başkan Gürkan “13-14-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında Uluslararası Bando Ciğer Festivali’ni devam ettireceğiz. Buna Balkan Gastronomisi ve dans ekipleri gösterileri ekleyeceğiz. Kakava ve Hıdırellez Festivali 2018 yılında Makedonya ile ortak olarak UNESCO somut olmayan kültür mirası listesine girmişti. Gittikçe ilgi artıyor. 2020-2021’de ateşi sembolik yaktık. İnşallah bu yıl bayramın hemen ertesinde konuklarımızla kalabalık şekilde Kakava ateşimizi yakarak şenliklerimizi başlatacağız” dedi.

“KADİR GECESİ’NDE İFTAR SELİMİYE MEYDANI OLABİLİR”

Her yıl gelenekselleşen toplu iftarın Selimiye Meydanı’nda gerçekleşebileceğini kaydeden Başkan Gürkan “Ramazan Ayı etkinlikleri 24 mahallede çeşitli etkinlikler yaptık geçmişte. 2022 Edirne Yılı’nda bu etkinlikler sürecek. Bu yıl bir noktada Ramazan etkinliğimiz olacak. Geleneksel olarak Şehit Aileleri ve gazilerimizle birlikte iftar vereceğiz. Kadir Gecesi yerini belirlemedik. Saraçlar Caddesi’nde olabilir, uygun olursa Selimiye Meydanı da olabilir. Kadir Gecesi’nde halkımıza açık 10 bin kişilik iftarımızı Edirnelilerle yapacağız” dedi.

“2 MİLYON 253 BİN 658 MASKE DAĞITTIK”

Salgın sürecinde kent genelinde esnaf, vatandaş kurumlara dağıtılan sağlık materyalleri ve dezenfekte çalışmalarından bahseden Gürkan. “Covid salgınında bir buçuk ay resmi kurumlar dahil hiç birinde maske yoktu. Biz önceden stok yapmıştık. Hem dezenfekte hem maske hizmeti verdik resmi kurumlara. Bu mücadele kapsamında 2 milyon 253 bin 658 adet maske dağıttık vatandaşa, esnafa, resmi görevlilere. 397 bin 78 adet cerrahi eldiven, 30 bin 423 litre dezenfektan, 120 bin 132 kolonya, 20 bin 134 adet galoş, 17 bin 440 litre el dezenfektanı, 11 bin 500 tulum, 50 bin tek kullanımlık seccade, 64 adet ateş ölçer cihazı dağıttık. Bununla bitmedi, Covid kapsamında dezenfeksiyon çalışmalarında 58 bin apartman, müstakil konut, 31 bin 311 iş yeri, 18 bin 414 toplu taşıma, ticari taksi, 11 eczane, 88 ibadethane, 28 aile sağlığı merkezi, 8 bin 100 çöp konteynırı dezenfekte edilmiş” dedi.

“NİKAH SALONU VE BELEDİYE MECLİSİ TAŞINIYOR”

Başkan Gürkan “Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye binamız bitti. 25 Kasım’da açmak istedik ama pandemi nedeniyle orada kullanılacak cihazlar yurtdışında gelemedi. Ertelemek zorunda kaldık. Artık her şeyini bitirelim dedik. Açılış tarihini paylaşacağım. 7 bin 400 metrekarelik bir kapalı alan. 800 kişilik ana salon 140 kişilik bir de salon var. Konservatuar bölümünde 37 odamız olacak. Günde yaklaşık 100 kurs açabileceğiz ücretsiz olacak. Nikah salonumuzu oraya taşıyoruz, orada hizmet verecek. Belediye meclis salonumuzu da oraya taşıyoruz. Herkesin başkanlık kürsüsüne ulaşabileceği bir oturma düzeniyle yeni meclis salonu yapıyoruz orada” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.