DOLAR 32,3458 0.26%
EURO 35,1131 -0.06%
ALTIN 2.301,571,07
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22930743,55%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan, “Algı operasyonu yapılıyor”

Gürkan, “Algı operasyonu yapılıyor”

ABONE OL
26 Ekim 2022 11:11
Gürkan, “Algı operasyonu yapılıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi Katı Atık Birliği Olağan Meclis Toplantısı Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda gerçekleşti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan düzenlenen toplantıda, AK Parti Edirne İl Başkanlığı’nın ‘suların salınması’ söylemlerine cevap verdi. Boru hattı çalışmasında yaşanan bir kepçe hatasından kaynaklanan su sızıntısının Hasanağa Deresi’ne aktığını aktaran Başkan Gürkan, tesisi işleten firmayı kendilerinin şikayet ettiğini söyledi.

Edirne Belediyesi olarak ve de EDİKAP olarak Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü’ne şikayetlerinden dolayı bu sızıntıya sebep olarak Hasanağa Deresi’ni kirleten firmaya 657 bin lira ceza kesildiğini belirten Başkan Gürkan, “Kendiliğinden sular salınmış gibi bir algı operasyonu yapılıyor, Hani Edirne Belediyesi görevini yapmıyordu? Hani Edirne Belediyesi suları salmıştı? Ayıptır, günahtır” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE SULARI BİLEREK SALMIŞ GİBİ ALGI OPERASYONU YAPILIYOR”

Katı atık tesislerindeki boru hattı çalışmasında kepçenin hatasıyla kirlenen derenin, belediyenin suları salması sonucu kirlendiği söylemlerine sert çıkan Başkan Recep Gürkan, “20 Ekim’de EDİKAB tarafından işletilmekte olan Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nde bir problem meydana geldi. Maalesef sızıntı sularının depolanması amacıyla yapılan bir boru hattı çalışmasında kepçenin yaptığı bir hata nedeniyle, toprak kayması nedeniyle yarım saat kadar sızıntı suları akarak, Hasanağa Deresi’ne karıştı, dere kirlendi ve balık ölümleri meydana geldi. Bu az önce de söylediğim gibi toprak kayması sonucu meydana gelen, hatadan kaynaklanan bir olay.  Ak Parti İl Başkanı Belgin İba’nın söyle bir ifadesini okudum ki ben Sayın İba’ya ilk defa doğrudan cevap veriyorum, ‘Suların Salınması Sonucu’ Biz çevre için, doğa için, ekoloji için bu kadar çok mücadele eden insanlarız. Suların Salınması ne demek, böyle bir şey olabilir mi? Kendiliğinden sular salınmış gibi bir algı operasyonu yapılıyor, bir algı yapılıyor. Yazık. Orada bir arıtma tesisi var. Tam donanımlı, lisanslı, ruhsatlı. O sızıntı suları da çöplük için, çöpteki metan gazı yoğunluğunun arttırılması ve daha çok elektrik üretmemiz için değerli bir su bu anlamda. Bize gelip deseler ki bu sızıntı sularını bize verin, vermeyiz. O sızıntı sular toplanıyor, tekrar çöpün üzerine konuluyor ki çöpteki bakteri yoğunluğu arttırılsın diye. Önümüzdeki yıl için 4 milyon metreküp sızıntı suyu lazım bizim çöpteki enerjiyi arttırabilmek için. Ve maalesef bizim çöpümüzde o kadar çok sızıntı suyu çıkmıyor. Keşke çıksa. Sızıntı suyu çöpün bakteri seviyesini artırabilmek için bu kadar gerekli olan bir su. Kıymetli bir su. Onu niye salalım. Bir kepçenin çalışması sırasında orda ki setlerin yıkılması sonucu maalesef yarım saat kadar, orada tedbir alana kadar su kontrolsüz bir şekilde Hasanağa Deresi’ne ulaştı ve balık ölümlerine, derenin kirlenmesine neden oldu” dedi.

“HANİ EDİRNE BELEDİYESİ SULARI SALMIŞTI?”

Gürkan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü 20 Ekim 2022’de Saat 11.00 ile 15.45 arası gelip denetim yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü’ne kim şikayet etmiş oluyor, gelin denetleyin diye. Tutanakta imzası var. Bizim şirketimizin teknik personeli Olcay Ayluayan. Bizim ihbarımız üzerine, bizim tesisimizi işleten firmayı bizim şikayetimiz üzerine denetim elemanları gelmişler. Hani Edirne Belediyesi görevini yapmıyordu? Hani Edirne Belediyesi suları salmıştı? Dedi,

“BİZİ SUÇLAYANLAR KENDİ SORUMLULUĞUNUZDAKİ FİRMA DENETİMLERİNİ YAPIN”

Belediyenin görevini yapmamakla suçlandığını belirten Gürkan, “Bizim ihbarımız ve şikayetimiz sonucu Çevre İl Müdürlüğü denetim yaptı, 657 bin lira da firmaya ceza kesildi. Edirne Belediye olarak da EDİKAB olarak da görevimizi yapmışız. Denetim görevimizi de yapmışız, ihbarımızı yapmışız bunun üzerine ceza da kesilmiş. Hadi şimdi sizi de göreyim bakalım. Siz kendi sorumluğunuzdaki firmaların da denetimini yapın, ihbarlarını yapın, şikayetlerini yapın ya da o firmalara kaç tane ceza kesilmiş imzalı tutanağını açıklayın. Ayıptır, günahtır.  Bizi denetim yapmamakla, gereğini yapmamakla suçlayarak, kamuoyunda algı yapmaya çalışan arkadaşlara söylüyorum, Edirne’de kaç firmaya bu şekilde ceza kestiniz, kaç firmayı ihbar ettiniz? Meriç Nehri kenarında İl Özel İdare’nin özel firmayla işlettiği Kilit Parke Taş Fabrikası var. Mahkeme kararı aldı geçenlerde kent konseyi. Orası çevreye kirletiyor, ÇED raporu yok diye. Orasını kaç kere şikayet ettiniz. Bundan sonra göreceğiz” şeklin konuştu.

Edirne Belediyesi Katı Atık Birliği meclisinde 2023 yılı mali bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.