DOLAR 32,3915 -0.28%
EURO 34,7566 -0.18%
ALTIN 2.405,36-0,70
BIST 10.194,021,48%
BITCOIN 18710691,16%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan, “Halk ekmekte dengeyi gözeteceğiz”

Gürkan, “Halk ekmekte dengeyi gözeteceğiz”

ABONE OL
5 Ocak 2022 11:38
Gürkan, “Halk ekmekte dengeyi gözeteceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, açıklanan ekmek fiyat tarifesini değerlendirirken, hem esnafın hem vatandaşın mağdur olmaması gerektiğini söyledi. Halk ekmek için gün saydıklarını söyleyen Başkan Gürkan, fırıncı esnafının mağdur olmaması için Edirne’de tüketilen ekmeğin hepsini halk ekmek üretmeyeceğini ve dengeyi gözeteceklerini kaydetti.

“HALK EKMEK İÇİN HEM BELEDİYE HEM FIRINCI ESNAFI ÇALIŞMA YAPIYOR”

Geçtiğimiz halk ekmek projesine yönelik açıklama yaptığını hatırlatan Gürkan, “Hedefimiz Ocak ayının sonuna yetiştirmek. Ocak sonu Şubat başı gibi yetiştirmek istiyoruz. Hem kapasite, sayı belli olacak hem satış yerleri beli olacak. En çok ihtiyacı olan bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz. Fırıncı esnafı ile bir sorunumuz yok. Onlar ile beraber yürüteceğiz süreci. Dengeli bir şekilde olacak” dedi.

“NE ESNAF NE VATANDAŞ MAĞDUR OLMAMALI”

Ekmek fiyat tarifesini belirleyen iki kurumun dengeli karar vereceğini söyleyerek belediyenin burada fiyat belirleme yetkisi olmadığını kaydeden Başkan Gürkan, “Edirne Esnaf Odaları Birliği  şehrimizdeki fırıncılar iki grup. Gelir seviyelerine göre kanuni olarak bir kısmı esnaf odalarına kayıtlı bir kısmı da ticaret odasına kayıtlı. Esnaf Odaları geçtiğimiz günlerde yeni tarifeyi açıkladı.  200 gram ekmek 2,5 lira. Yani kilosu 12,5 liraya denk geliyor. Tahmin ediyorum Ticaret Odası da bugün yarın bir tarife açıklaması yapacaktı. Burada iki huşu var. Bir girdi maliyetlerinden dolayı esnafı mağdur etmemek. Çünkü birkaç ay önce 115 lira olan bir kilo çuval un bir ara 380 liraya kadar çıktı yılbaşından önce 320 lira civarındaydı. Esnafı mağdur etmezken vatandaşı da mağdur etmemek lazım. Esnaf odaları birliği ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası kendine kayıtlı üyeleri bazında tarifeleri belirliyor. Burada tarifelerin de birbirleri ile uyumlu olması gerekiyor. İki kurumun uzlaşarak karar vermesi gerekiyor. Son aşamada Valiliğe gidecek oradan da bakanlığa gidecek. Esnaf odasının tarifesi yürürlüğe girdi diye biliyorum. Ticaret Odası henüz bir tarife açıklamadı. Açıklandığında onu tekrar değerlendiririz” dedi.

“100 BİN EKMEK TÜKENİYORSA 100 BİNİ DE HALK EKMEK VERMEYECEK”

Halk ekmeğin Edirne’de ki tüm ekmek ihtiyacını karşılamayacağı, esnafın mağdur olmaması için dengeli bir üretim yapılacağını açıklayan Başkan Gürkan, “Ocak sonu Şubat başı gibi halk ekmek satışları başlayacak. Çalışmada halk ekmeğin fiyatı ortaya çıkacak. Ekmeğin fiyatı fırınlarda satılandan daha uygun olacak.  Şöyle bir beklentiye de kimseyi sokmayalım. Örnek olarak söylüyorum Edirne’de diyelim ki günlük 100 bin ekmek tüketiliyor bunu yüz binini de halk ekmek vermeyecek. O zaman fırınlara gerek kalmaz. Gerçekçi olmak lazım” dedi.

“BEN GEÇİNEMEM EMEKLİ NASIL GEÇİNİYOR BİLEMİYORUM”

Emekli maaşı ile kimsenin geçinemeyeceğini kaydeden Başkan Gürkan,  “En düşük emekli maaşı 2 bin 500 lira oldu. Ben 2 bin 500 lira ile geçinemem, geçinen nasıl geçiniyor onu da bilemiyorum. Vatandaşın işi çok zor, bizim işimiz iki kez çok zor. Hem vatandaştan alacakları tahsil etmek durumundayız. Hem de vatandaşın beklediği hizmeti kesintisiz sürdürmek durumundayız. Personelin maaşlarını ödemek durumundayız, gider maliyetleri çok arttı. Vatandaş yol bekliyor aynı vatandaş faturaları ödeyemiyor. Biz o faturalar, alacaklar tahsil edemezsek hizmetleri nasıl sürdüreceğiz.  Bütün belediyelerin bütçesini revize etmesi gerekiyor. Fiyatı yükseltmek tek başına bir çözüm değil. Vatandaşın ödeme gücünü aşıyorsa ne yapacağız. Üstüne çökecek halimiz yok ki. Belediyelerin en büyük sorunu hizmetlerin kesintisiz olma mecburiyeti. Vatandaş haklı olarak istiyor kaynak ve şartlar belli. Vatandaşta olmadığını görüyoruz ne yapalım canını mı alalım” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.