DOLAR 32,4787 -0.19%
EURO 34,9235 0.24%
ALTIN 2.432,080,38
BIST 9.792,600,73%
BITCOIN 2081267-3,78%
Edirne
19°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Gürkan’dan ‘halk ekmek’ yanıtı

Gürkan’dan ‘halk ekmek’ yanıtı

ABONE OL
14 Aralık 2021 11:45
Gürkan’dan ‘halk ekmek’ yanıtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kent Konseyi’nin belediyeye yaptığı halk ekmek çağrısına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan yanıt geldi. Belediyelerin sınırsız kaynaklara sahip olmadığını söyleyen Başkan Gürkan yeni bir alana girmelerinin söz konusu olmadığını ve yatırım yapacakları durumlarının olmadığını ifade etti.

Alt yapı konusunda yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunan Gürkan, vatandaşlara su birikintisi olan yerden geçmemelerini, kendisinin ne makam ne şahsi arabasının lastiğinin hiç patlamadığını söyledi. Başkan Gürkan ayrıca, 22-31 Aralık arasında Saraçlar da Hediyelik Eşya Festivali yapılacağını da duyurdu.

“HALK EKMEK İÇİN YATIRIM YAPACAK DURUMUMUZ YOK”

Halk ekmek çağrılarına belediyenin durumu olmadığını anlatan Gürkan, “Halk ekmek birçok yerde talep var. Fiyat artışı ile birlikte sadece Edirne değil tüm Türkiye’de fiyatların aşırı yüklemesinden dolayı bir talep var. İnsanlar çaresiz kaldığı zaman tevekkülle sığınırlar. Halk ekmek ile ilgili farklı çalışmalar yaptık. Belediyeler de sınırsız kaynaklara sahip değil. Mali hizmetler müdürü ile görüştüm o günkü tahsilata baktım 70 bin belediye için sakız parası bile değil. Mart 2020 de TÜPRAŞ’tan malzeme aldık. Asfaltın hammaddesi. 1 tanker 25 ton 26 bin liraydı. Bundan bir buçuk ay önce 118 bin liraydı, 140 bin oldu, 156 bin oldu, 10 gün önce 180 bindi. Şu an fiyatı kimse bilmiyor. Peşin parayla almamız gerekiyor başka türlü satmıyor.  Sabah ciğerci esnafımız aradı. 1 teneke yağ 500 lira oldu dedi. Geçen yıl 130 liraydı. Edirne’ de 52 fırın var. Ekmek tarifelerine karışamıyoruz. 20 civarı esnaf odasına 30’u ticaret odasına üye. Bir taraf onaylayınca diğer taraf da onaylaması gerekiyordu. Bu kendi aralarındaki sorun. Bizim belediye olarak yeni bir alana girmemiz söz konusu değil. Yatırım yapacak durumumuz yok. Onu göze alamam” dedi.

“SELİMİYE ORTAYA ÇIKTI”

Alt yapı ile ilgili açıklama yapan Başkan Gürkan “Aynı firma kazanmış ihaleyi iç içe devam ediyor proje. Hedef Mart ayında bitmesi yönünde. 2. Etap ihalesi yapıldı. Finansmanı çevre şehircilik bakanlığı yapıyor. Güzel gidiyor. Süreç içinde birtakım değişiklikler yapılabiliyor. Dükkanları yıkmak ile ilgili eleştiriler de geliyordu. Ama şimdi bir taç gibi ortaya çıktı Selimiye. Betonlar mecburen atılıyor. 20 cm yüksekliğinde zemini düzleştirme acısından yapılıyor. Arasta’nın hemen yanında Konya taşı denilen taşla yapılıyor. Mimar Sinan Caddesi de böyle olacak. Han ile ilgili davayı kazanmıştık. Protokol imzalandı. Siyasi rant çıkarmaya çalışanlar oluyor. Edirne ne kazanıyor diye bakarım. O han birbirileri tarafından yapılmak istenmesi ben de silueti bozulmasın diye karşı çıktım. 4 yıl gecikti. Uzlaşma ile burası yapılıyor.  Vatandaş için neyin yapıldığı önemlidir. Edirne’ye kalıcı bir şey yapılması önemlidir.  Makedon Kulesi belediyenin girişimi ile oldu. Kültür Bakanlığı’na tahsis ettik.  Hıdırlık Tabyası’nın orda bir bölümü gene bakanlığa tahsis ettim. Hıdırbaba Türbesi belediyenin mülkiyetindeydi, gene bakanlığa tahsis ettim. Kimin malını kimden saklayacağız? Belediyenin olmuş devletin olmuş ne fark eder. Hepsi bu ülkenin güzellikleri. Bundan rant çıkarmak isteyenlere kapı açık. Kim neyi almak istiyorsa onu alsın” dedi.

“NE MAKAM NE KENDİ ARABAMIN LASTİĞİ HİÇ PATLAMADI”

Alt yapıya karşı yapılan haberlerin çirkin haberler olduğunu ve yolun bozuk olduğu yerden görerek gidenlerin araçlarının göz göre göre hasar aldığını söyleyen Başkan Gürkan, “Bazı şov yapmak isteyenler çıkıyor. Kocasinan da bir sokak. Kotu düşük su birikmiş ağ atan 2 santimetreyi geçmez suyun yüksekliği. Birileri kumpas hazırlıyor. Kumpas hazırlamayı bir meziyet haline getirdiler. Tutumu ne olduğu belli olan bir TV kanalı çekim yapıyor. Bunlar çirkin şeyler kimseye faydası yok. Bu yaz Karadeniz’de CHP’li olmayan belediyelerin yaşadığı doğal afetleri biliyoruz. Afet bunlar. Suçlamak doğru değil. Şovmen vatandaşı kandırmış ağ attırıp haber yaptırıyor. Pazar günü adliye kapalıyken canlı yayın yapmış. Herkes kendine yakışanı yapıyor. Halk biliyor o açıdan ben rahatım. 2021 yılında kredi ile ilgili sıkıntı oldu aştık. Daha önce bunun 4’te biri yağışta ne durumdaydı. Şimdi bir gram bir şey yok. Yapılan yerlerde bunu gören yok. Yollar bozuk ben de o yollardan geçiyorum. Hiç lastiğin patladı mı dedim arkadaşa. Yok dedi. Su olan yerden geçmem dedi. Geçtiğimiz günlerde kültür merkezinin orda 80’le giden taksi gördüm. Tabi lastiğin patlar. Ne makam arabamın ne kendi arabamın lastiği hiç patlamadı. Yolun bozuk olduğunu görüp oraya gidersen tabi patlar.  3 yıl oldu alt yapı. Başladığımız tarih 5 Aralık 2019’da tören yaptık. 2020 Ocak sonu başladık. Daha 2 yıl olmuş. Ağ atan arkadaş öyle söylüyor. Doğal afetle ilgili insanlar kızabilir ama buna siyasi malzeme haline getirerek profilinde bunları paylaşırsan, kurgu yaparsan kendine yakışanı yaparsın. Alt yapı bitecek yollar da yapılacak. 80 bin ton asfalt artık bozulan yollara. 150 bin metrekare parke taş yaptık. Serçe Sokak da asfaltlar yapıldı. Bazı Edirnelilere rağmen bu alt yapıya girdim devam da edeceğim” dedi.

“TARİFELER MUTLAKA OLSUN

Kente gelen Bulgar yoğunluğu ile esnaflara seslenen Gürkan “Esnafa mutlaka fiyat tarifeleri koymalarını tavsiye ediyorum. Tarife cetvelini hangi kurum verdiyse onun denetlemesi gerek. Yeme içme sektörü mutlaka bina girişi ve masalarda tarifeler olsun. Fiyatlar yükleniyor kızacaksak Bulgarlara değil esnafa kızmamız lazım. Orda çoluk çocuğumuz çalışıyor” dedi.

“90 MİLYON BORÇ LİMİTİNİ AŞMIŞ GÖRÜNÜYORUZ”

Sayıştay Raporu’nda kendi belediyelerinin durumunu değerlendiren Gürkan, “Sayıştaş Raporu’nun ne demek istediğini gerçekten anlıyorum 90 milyon civarında borç limitini aşmış görünüyoruz. Sabah Gazetesi 6 CHP’li belediyeyi yazdı. Ocak meclisinde meclis üyelerine de bilgi vereceğim. Sayıştay’ın sitesinde de var. Gizli değil. Alt yapı yapıyoruz, çöplüğü yaptık, içme suyu ishale hattını yaptık, atık su arıtmayı yapıyoruz. Nereye borçlanacağım ben? Bundan daha doğal ne var? ”

“22 ARALIK’TA HEDİYELİK ELYA FESTİVALİ”

Saraçlar Caddesi’nde festival düzenleyeceklerini duyuran Gürkan “Türk Kültürü El Sanatları Atölyemiz, üretici kadın pazarımız, Mor Ev, Kent Konseyi Kadın Meclisi hep beraber Saraçlar da 22 Aralık-31 Aralık tarihleri arasında Hediyelik Eşya Festivali’nde bütün Edirnelileri bekliyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.