DOLAR 32,4970 -0.15%
EURO 34,9404 0.26%
ALTIN 2.435,780,53
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2074748-1,45%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Halk ekmek fiyatı yüksek”

“Halk ekmek fiyatı yüksek”

ABONE OL
6 Nisan 2022 10:30
“Halk ekmek fiyatı yüksek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, halk ekmek satış fiyatının yüksek olduğunu belirterek, “Burada zarar ediyoruz veya zarar edeceğiz anlayışı güdülmemelidir. Yetir ki vatandaşlarımıza külfet getirmeyecek makul bir fiyat belirlensin” dedi. Çolak ayrıca, Mezit Bey Hamamı ve Havlucular Hanı’nın da Selimiye Meydan Projesi’ne dahil edilerek düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından düzenlenen basın toplantısında halk ekmek satış fiyatları ve Selimiye Meydan Projesi’ne yönelik açıklamalarda bulunuldu.

“GEREKİRSE BELEDİYE ZARAR ETSİN 2.25 LİRANIN ALTINDA FİYAT OLSUN”

Toplantıda konuşan Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, halk ekmek uygulamasının başlamasının sevindirici olduğunu belirterek, “Ancak bu hizmetin amaç ve gayesine uygun olması açısından fiyat çok önemli. Açıklanan 2.25 TL’lik fiyat da bizim için yüksek bir fiyat. Daha düşük bir fiyata bu satılabilmeli. Burada zarar ediyoruz veya zarar edeceğiz anlayışı güdülmemelidir. Aksine zarar da edilebilir. Belediye burada zarar etsin. Bunun teknik adı süspansiye etmek, desteklemektir. Yeter ki vatandaşlarımıza külfet getirmeyecek makul bir fiyat belirlensin. 2.25 TL’nin altında bir fiyat olsun. Gerekiyorsa belediyenin süspansiye etmesi desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“TALEBİMİZ KAMUOYUNDA KABUL GÖRMESİYLE HALK EKMEK HİZMETİ VERİLMEYE BAŞLANDI”

Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Ziraat Mühendisi Erdoğan Yanılmaz da daha önce halk ekmek üretiminin faaliyete geçirilmesi için belediyeye çağrıda bulunduklarını hatırlatarak, “Talebimizin kamuoyunda genel kabul görmesinin de etkisiyle halk ekmek hizmeti verilmeye başlanmıştır. Talebimiz Halk Ekmek Fabrikası kurularak doğrudan belediyenin bu hizmeti vermesiydi. Halk Ekmek hizmetinin fırıncı esnafı vasıtasıyla verilmesinin hizmetin sürdürülebilirliği konusunda İleride sıkıntılar yaşanabileceği kaygısını halen taşımaktayız. Ancak yöntem ne olursa olsun önemli olanın Edirne’mizde halk ekmek hizmetinin başlaması ve hayat pahalılığı altında ezilen yurttaşlarımıza önemli bir katkı sağlayacak olmasıdır. Halk Ekmeğin geçim sıkıntısı çeken vatandaşımıza katkı sağlayabilmesinin en önemli kıstası makul bir fiyat belirlenmesidir. 25 Mart 2022 tarihinde açıklanan halk ekmek fiyatı ne yazık ki beklentileri karşılamamış makul fiyatın üzerinde kalmıştır. Belirlenen fiyatın yüksek oluşu ekmek satışlarında da kendini göstermiş 10 bin adet ekmek satışı beklenirken, 7 noktada toplam 3 bin 500 dolayında satış yapıldığı öğrenilmiştir” dedi.

“HALK EKMEK’İN MAKUL FİYATTA OLMASI SOSYAL DEVLET VE SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN GEREĞİDİR”

Halk ekmeğin daha makul fiyatla vatandaşa nefes aldırılması gerektiğini savunan Yanılmaz, “Halk ekmek fiyatının belirlenmesinde maliyet üzerinden değerlendirme ya da belirli bir yüzde ile indirim uygulama yöntemleri bırakılmalıdır. Belediye bu hizmetin verilmesinde kar gütmeden, ticari kaygı dışında, asgari ücretle geçinmeye çalışan 4 kişilik ailenin alım gücü değerlendirilerek ve gerekiyorsa gözüken o ki gerekiyor, süspanse ederek halk ekmek fiyatının belirlenmesi temel yaklaşımını tercih etmelidir” dedi

“HALK EKMEK FİYATI DAHA İNDİRİLMELİ, SİMİT VE PİDE SATIŞI DA SAĞLANMALIDIR”

Halk ekmek fiyatının daha aşağı çekilerek tüm yıl boyunca uygulanması taleplerinin olduğunu aktaran Yanılmaz “Halk ekmek fiyatının Ramazan ayı süresince 2,50TL den 2,25TL ye düşürüldüğü açıklanmıştır. Halk ekmek fiyatı düşürülebiliyorsa, bu fiyat daha aşağı seviyelere de indirilmeli ve tüm yıl boyunca devam ettirilmelidir. Halk Ekmek yanında ürün yelpazesi de genişletilerek artık lüks gıda maddesi sınıfına giren simit ve pidenin de Halk ekmek büfelerinde satışıyla vatandaşlarımızın uygun fiyatlarla geleneksel gıdalara erişimi de sağlanmalıdır. Açlık sınırının altında emekli maaşlarıyla geçim savaşı veren emeklilerimiz de düşünülerek halk ekmek satış noktaları arttırılmalı, yeni yerleşim bölgelerine de açılarak hizmet yaygınlaştırılmalıdır”

“MEZİTBEY HAMAMI VE HAVLUCULAR HANI DA PROJEYE DAHİL EDİLMELİ”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, Mezit Bey Hamamı ve Havlucular Hanı’nın da Selimiye Meydan Projesi’ne dahil edilerek düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Mezit Bey Hamamı duvarı ve yanındaki Havlucular Han’ının Selimiye’ye yakışır şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten Çolak, “Oradaki duvar çok çirkin. Duvara baktığımızda duvar çok eski. Değiştirildi mi ekleme yapıldı mı bilemiyoruz. Ama şu anki haliyle çirkin bir görüntü. Bizi üzen ve nokta da şu oldu. Projeleri incelediğimizde Mezitbey Çukur Hamamı ve Havlucular Hanı dediğimiz Mezitbey Çukur Hanı yapıları aslında Selimiye Alan sınırları içerisinde olan bir ada. Fakat Selimiye Alan Düzenlemesi çalışmaları dışında bırakılmış. Neden bırakılmış. Anlaşılmış değil. Şimdi tepkiler artınca oradaki çirkinlik göze battı ve zannediyorum orası tekrar projeye dahil edilecektir. Bu da bizi memnun eder. Oranın mutlaka alana Selimiye’ye uygun birtakım düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.