DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2067247-1,89%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Halkın enflasyonu her ay yükseliyor”

“Halkın enflasyonu her ay yükseliyor”

ABONE OL
26 Ağustos 2022 10:49
“Halkın enflasyonu her ay yükseliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Edirne İl Temsilcisi Nedim Zobar, Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın araştırmalarıyla halkın enflasyonun verilerini açıkladı. KAMUAR tarafından Ankara’daki marketlerden derlenen 64 temel gıda maddesinden oluşturulan sepete göre Ağustos Ayı veri sonuçları açıklandı. 2021 yılında 100 liralık gıda sepetinin bu yıl 276 liraya çıktığını kaydeden Nedim Zobar, dar ve sabit gelirlilerin gıdaya erişiminin her geçen ay zorlaştığını dile getirdi.

“2021’DE 100 LİRAYA ALINAN GIDA SEPETİ BU YIL 276 LİRAYA ÇIKTI”

KAMUAR’ın araştırma verilerini değerlendiren Nedim Zobar, “En fazla tüketilen 64 gıda ürününün fiyatı Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında arttı. Kamu çalışanlarının ücret ve aylıklarının enflasyon farkları da dahil yüzde 85,6, oranında arttığı son bir yılda gıda fiyatlarındaki artış ise yüzde 176’ya ulaştı.

Diğer bir ifadeyle ağustos 2021’de 100 lira olan gıda sepeti 185,6 liraya çıkarken, aynı ay 100 liraya alınan bir gıda sepetinin toplam maliyeti ise bu yıl 276 lira oldu. Gıdada yılın ilk sekiz aylık dönemindeki toplam artış ise 91,7’ye çıktı. Dar ve sabit gelirlilerin gıdaya erişimi her geçen ay daha da zorlaşıyor, açlık riski büyüyor. Ücretlilerin, dar ve sabit gelirlilerin harcamalarının en büyük kısmını oluşturan gıda fiyatlarındaki yükseliş ağustos ayında da tüm hızıyla devam etti. Ağustosta bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında artış yaşanan gıda fiyatları yılın sekiz aylık döneminde yüzde 91,7 oranında arttı. Kamuda çalışanların ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıklarının enflasyon farkları da dahil yüzde 85,6 oranında arttığı son bir yıllık dönemde de gıda fiyatlarındaki artış ise bunun bir kat fazlasıyla yüzde 176 oldu. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi, KAMUAR’ın, fiyatlarını Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Ağustos 2022 sonuçları açıklandı. Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, dar ve sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun tahmin edilmesi amaçlanıyor”dedi

“GIDADAKİ FİYAT ARTIŞLARI SAĞLIKSIZ BESLENMEYE YOL AÇIYOR”

Uzmanların gıdaya erişimde özellikle genç neslin sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığını anlatan Zobar, “Yanlış ekonomik ve tarımsal politikaların gıda fiyatlarında yol açtığı artış, gelirindeki artışı bırakın gıda fiyatlarını genel enflasyon oranının da oldukça altında kalan vatandaşların açlık riskini giderek büyütüyor. Gıdaya erişimi zorlaştıran fiyat artışları vatandaşları yetersiz ve sağlıksız beslenmeye zorluyor. Uzmanlar bu durumu, özellikle genç nesil açısından gelecekte önemli sağlık sorunlarına yol açma riski taşıdığını belirtiyor. Son bir yılda kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dahil yüzde 85,6 oranında arttı. Asgari ücretteki artış yüzde 94,6 oldu, işçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıkları ise yüzde 78,61 oranında artırıldı. Buna göre geçen yıl ağustos ayında 100 liraya alınan bir gıda sepeti için bu yıl ağustos ayında 276 lira ödemek gerekirken, kamu çalışanı ve emeklisinin 100 liralık geliri ise 185,6 lira, asgari ücretlininki 194,6 lira, işçi ve BAĞ-KUR emeklisininki ise 178,6 lira oldu. Dolayısıyla halkın yaşadığı enflasyon çalışan ve emekli bütün kesimlerin gelirindeki artışı bir kattan fazla aştı” diye konuştu.

“TEMMUZ AYINA GÖRE AĞUSTOS’TA YAŞANAN ARTIŞ”

Gıda sepetinde vatandaşların Temmuz’a göre 3,5 oranında daha fazla para ödediğinin altını çizen Zobar, “Ağustosta, gıda fiyatlarındaki artışta, beyaz et ve meyve dışındaki bütün harcama gruplarında yaşanan yüksek oranlı zamlar belirleyici oldu. Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,4 oranında artış kaydetti. Et ve balık grubu fiyatlarında, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişe rağmen beyaz et fiyatlarındaki düşüş yüzünden ağustosta önceki aya göre yüzde 0,4 oranında azalış yaşandı. Ağustosta süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 7,8 oranında yükseldi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 0,2 oranında artış oldu. Meyve fiyatlarının yüzde 4,7 oranında azaldığı ağustos ayında sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 16 oranında artış yaşandı. Bakliyat fiyatlarının yüzde 3,2 oranında arttığı ağustosta, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 6,2 oranında artış kaydedildi. Böylece, vatandaşlar mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için ağustosta, bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında daha fazla para ödedi” diye söyledi.

“GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ İLERİKİ AYLARDA DA ÜÇ HANELİ ORANLARDA DEVAM EDECEĞİNE İŞARET EDİYOR”

Ocak ve Ağustos arasındaki süreçle 2021 Ağustos ile 2022 Ağustos arasındaki fiyat artış sürecini değerlendiren Zobar, “Türkiye’nin üç haneli enflasyonlara doğru hızla gittiği bu yılın ilk sekiz aylık döneminde gıda fiyatlarında yüzde 91,7 oranında artış yaşandı. Ocak-ağustos döneminde ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 94, oranında arttı, et ve balık fiyatları yüzde 56,6, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 60,1, yağ fiyatları yüzde 31,2 oranında, meyve fiyatları yüzde 195,4, sebze fiyatları yüzde 168,3, bakliyat fiyatları yüzde 57,4, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 81,8 oranında arttı. Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise (Ağustos 2021’e göre) yüzde 176 oranında artış gözlendi. Diğer bir ifadeyle vatandaşlar Ağustos 2021’de 100 liraya dolan bir sepet için bu yıl aynı ay 276 lira ödemek zorunda kaldılar. Bu yıl ağustosta geçen yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 192,7, et-balık fiyatlarında 101,5, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 135,2 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 88,3 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 225,4, sebze fiyatları ise yüzde 418,1 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 143, diğer gıda fiyatları ise yüzde 135,4 oranında zamlandı. Tarımsal girdi maliyetleri ve tarım ürünü üretici fiyatlarındaki artışlar gıda fiyatlarındaki yıllık artışın önümüzdeki aylarda da üç haneli oranlarda kalmaya devam edeceğine işaret ediyor” diyerek sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.