DOLAR 32,4401 0.02%
EURO 34,7005 -0.34%
ALTIN 2.393,20-1,70
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1972340-3,24%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Her yıl 12 Tıp Fakültesi yurt dışına göç ediyor

Her yıl 12 Tıp Fakültesi yurt dışına göç ediyor

ABONE OL
17 Nisan 2024 17:06
Her yıl 12 Tıp Fakültesi yurt dışına göç ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, hekim göçünün boyutundan bahsederek, “Bu ülkede her yıl 12 tane tıp fakültesi yurt dışına çalışıyor. Türkiye’de inanılmaz bir hekim göçü var. Hekimler çalışma ortamlarındaki olumsuzluklar nedeniyle gidiyor” diye ifade etti.  Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Seher Çimen Özgen de kentte 4 ayda 2 ayrı sağlıkta şiddet vakası yaşandığına dikkat çekerek, duruma tepki gösterdi.

Edirne’de 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek ve 12 yıl önce hasta yakını tarafından hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan’ı anmak için Tabip Odası Lokali’nde basın açıklaması düzenlendi.

“TÜRKİYE’DE HER YIL 12 TIP FAKÜLTESİ YURTDIŞINA GMÇ VERİYOR”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Ersin Arslan göğüs cerrahisi uzmanı Ersin Arslan’ın hasta yakımı tarafından öldürülüşünün 12. yıldönümü. Türk Tabipleri Birliği tarafından 2016 yılından beri sağlıkta, şiddete karşı mücadele günü olarak 17 Nisan tarihi belirlendi. Ve 17 Nisan’larda biz bu konuya yönelik dikkati çekmek açısından birtakım etkinlikler yapıyoruz.  Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin geçen yıl vermiş olduğu mezun sayısı 252. Yani bu ülkede her yıl 12 tane tıp fakültesi yurt dışına çalışıyor. Türkiye’de inanılmaz bir hekim göçü var. Peki yurt dışına giden hekimler ne için gidiyorlar? Birincil neden şiddet. İkinci neden Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu düzenlemeler. Bu uygunsuz düzenlemeler nedeniyle hekimler çalışma ortamlarındaki olumsuzluklar nedeniyle gidiyor. Para için yurt dışına gitmiyorlar. Bize huzur içinde çalışma ortamları yaratamazlarsa bu göçün önüne geçebilmek olasılığı yok” dedi.

“ŞEHRİMİZDE 4 AYDA 2 AYRI SAĞLIKTA ŞİDDET VAKASI”

Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Seher Çimen Özgen, “Uzun yıllardır sağlıkta şiddet vakasına rastlanmayan şehrimizde, son dört ayda iki ayrı sağlıkta şiddet davası görülmüştür. Sonuncusu, yirmili yaşlarında genç bir kadına, bir asistan hekime görevi başında canice saldırılması olayıdır. Geçen ay ikinci duruşması görülen davada saldırgan, tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmiştir, hayatına kaldığı yerden devam etmektedir, hatta ihtiyaç olması halinde hastaneye gidip sağlık hizmeti alma hakkını kullanacaktır. Fakat genç meslektaşımız, yaşadığı bu olay nedeniyle mesleğini bırakma noktasına gelmiştir. Aldığı darbeler sonucu görme yetisinde kalıcı hasar oluşma ihtimali doğmuştur ve yaşadığı travmanın etkisini her gün hissetmektedir. Üstüne üstlük, salıverilen saldırgan, sosyal medya üzerinden kendisine tehdit mesajları atmaya ve şiddet uygulamaya devam etmiştir. Bu örnek maalesef münferit değildir. Beyaz kod uygulamasının başladığı günden bugüne yapılan 23 bin 86 beyaz kod çağrısından sadece bir tanesidir. Üstelik bu rakama son iki yılın beyaz kod çağrıları dahil değildir. Zira, Sağlık Bakanlığı, mahkeme kararına rağmen, her yıl katlanarak artan beyaz kod verilerini son iki yıldır kamuoyuyla paylaşmamaktadır” diye konuştu.

“HEKİMLER HER GÜN 100’DEN FAZLA ŞİDDET VAKASIYLA KARŞILAŞMAKTADIR”

Şiddete uğrayan hekimlerin rakamsal oranlarını paylaşan Özgen, “Bugün 17 Nisan. Göğüs Cerrahı Dr. Ersin Arslan’ın görev başında kalbinden bıçaklanarak öldürülüşünün 12. yıl dönümü. Bugün, hekimler her gün 100’den fazla şiddet vakasıyla karşılaşmaktadır. Hekimlerin yüzde 87’si hasta ya da yakını tarafından en az bir kere şiddete uğramıştır. Yüzde 59’u sadece son bir yıl içinde şiddete uğramıştır. Yüzde 91’i güvenli bir çalışma ortamına sahip olmadığını düşünmektedir. Bugün hala; Hastanelere silahla girilebiliyor. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş katıldığı bir televizyon programında, hekimler hakkında onlar para için neler söylerler, para için keserler, para için adam bile öldürürler diyerek halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunu milyonların önünde işleyebiliyor. Sağlık bakanı bütçe görüşmeleri sırasında yurt dışına göç eden hekimlerin bunu para için yaptıklarını ima edip, hekimleri hedef haline getirebiliyor. Şiddet uygulayanlara hiçbir caydırıcı ceza verilmediği gibi bu kişiler, televizyon ekranlarında göğüslerini kabartarak hekim dövmekle övünebiliyor. Cumhurbaşkanı, çareyi göç etmekte bulan hekimlere giderlerse gitsinler diyebiliyor. Bugün hala, hekimler ölmeye devam ediyor. Artık yeter” dedi.

“HEKİME BAŞVURU 850 MİLYONU AŞMIŞ VE SAĞLIKTA DÖNŞÜM PROGRAMI İFLAS ETMİŞTİR”

Her bir vatandaşın yıllık 19 kez doktora gittiğinin altını çizen Seher Çimen Özgen, “Etkili, caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasasının çıkması için daha kaç kere darp edilmemiz, kaç kere ölmemiz gerekiyor? Bugün, hekime başvuruda yıllık sayı 850 milyonu aşmış durumda. Yani her bir yurttaşımız yıl içinde ortalama 10 kez doktora gidiyor. Bir başarı hikayesi gibi sunulan bu rakamlar, temelleri 80 darbesinden sonra atılan ve mevcut iktidar döneminde Sağlıkta Dönüşüm Programı olarak resmileşen politikaların iflas ettiğinin göstergesidir” diye kaydetti.

“HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ!”

Yaşanılan sürece rağmen giderlerse gitsinler söylemine karşı kalarak mücadele vereceklerini kaydeden Özgen, “Sadece 2023 yılında yurt dışında hekimlik yapmak için iyi hal belgesi başvurusu yapan hekim sayısı 3025’tir ve bu sayı her yıl artmaktadır. Özellikle Avrupa ülkeleri yetişmiş insan kalitemizin farkındadır ve artık belli ülkelerde doktorlar için dil şartı bile aranmamaktadır. Giderlerse gitsinler diyenlere inat Susmuyoruz! Korkmuyoruz! Hiçbir yere gitmiyoruz! Sizleri, bu mücadeleyi birlikte vermeye çağırıyoruz. Mücadelemiz yitirdiğimiz meslektaşlarımız içindir. Mücadelemiz kendimiz içindir, hayatta kalmak ve mesleğimizi huzurla yapabilmek içindir. Mücadelemiz tüm vatandaşlarımızın sağlık hakkı içindir” dedi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.