DOLAR 32,3799 0.16%
EURO 34,9914 -0.28%
ALTIN 2.324,310,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22912882,11%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hayvan çiftlikleri kapılarına kilit vuruyor

Hayvan çiftlikleri kapılarına kilit vuruyor

ABONE OL
8 Ekim 2022 10:56
Hayvan çiftlikleri kapılarına kilit vuruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, aile işletmeciliğinde ciddi azalmayla beraber çiftliklerde de damızlık hayvanların azaldığını söyleyerek damızlık hayvanların kesilmemesi için süt fiyatının artırılması için çağrıda bulundu.

Girdi maliyetleri sebebiyle hayvancılıkta aile işletmelerinde hayvan kalmadığını kapıların kilitlendiğini söyleyen Başkan Türkoğlu, hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek önlem alınmadığı takdirde hayvansal gıdalara ulaşmakta zorluk çekileceğini sözlerine ekledi.

“AİLE İŞLETMELERİNDE HAYVAN KALMADI KAPILAR KİLİTLENDİ”

Hayvancılık konusunda ciddi önlem alınması gereken sinyaller olduğunu belirten Başkan Türkoğlu “Büyükbaş hayvancılığımızda ciddi anlamda azalma var. Geçmiş dönemlere kadar aile işletmelerindeki azalma çiftlik sayılarındaki artmaya karşılık geliyordu. Şu an gözlemlerimize göre, çiftliklerde bulunan damızlık hayvan sayılarında da azalma var. Bunun sebeplerinden biri de girdi maliyetlerinin çok yüksek olması. Son dönemde süt fiyatlarında yeterli olmayan artışlar nedeniyle süte 1 birim zam geliyorsa yeme 2 birim zam gelmeye başladı. Yaşanan süreç bizim için önemli bir sinyal aslında. Bu konuyu iyi okumak gerekiyor. Yetkililerin en kısa zamanda önlem alacaklarını umuyorum.  Süt girdi maliyetlerinin sabit kalarak, süt fiyatının daha da artırılması konusunda bir buradan çağrıda bulunmuş olalım. Hayvancılığımız aşağıya doğru gidiyor, aile hayvancılığı bitme noktasında, damızlık hayvanlarımız ciddi derecede kestiriliyor. Buna bir önlem alınması gerekiyor.  Önlem alınmazsa ilerleyen dönemlerde hayvansal gıdalara ulaşmakta çok zorluk çekeceğiz. Aile işletmelerinde artık hayvan kalmadı, kapılar kilitlendi. Veterinerler olarak bizlerde de girdi maliyetleri maalesef yaşanıyor. Son günlerde mazotun fiyatı bile ciddi oranda artmaya başladı. Büyükbaş kliniklerinde hastamıza giderken, ciddi bir masrafla gidiyoruz. İlaçların maliyetleri bizim için çok artmaya başladı. Bu sorunlara önlem alınması için makamların biraz daha kendilerine sahada daha aktif çalışabilecek insanlar bulmaları gerekiyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.