DOLAR 32,3890 0.21%
EURO 35,0619 -0.09%
ALTIN 2.324,800,24
BIST 9.142,400,69%
BITCOIN 2268902-1,63%
Edirne
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Hedefimiz, Karbon Nötr”

“Hedefimiz, Karbon Nötr”

ABONE OL
17 Ağustos 2022 10:38
“Hedefimiz, Karbon Nötr”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplantı öncesi saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Edirne Belediyesi İklim Değişikliği Müdürlüğü ve İstanbul Enerji AŞ Genel Müdürlüğü’nün işbirliği protokolü imza törenine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Süleoğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, Edirne Beldiye Başkan Yardımcıları Selçuk Çakır ve Yaver Tetik, İstanbul Enerji A. Ş Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Edirne Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Savaş Çerkez, STK temsilcileri ve Edirne Merkez muhtarları katılım gösterdi. Enerji ile ilgili başlatılan bu sürecin çok önemli olduğunu söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “Doğa bize nereye doğru gittiğimizi sürekli olarak hatırlatıyor. Eğer bu işte başarılı olamazsak, insanlık başarılı olmazsa çok yakın bir gelecekte bugünkü konforla yaşayabileceğimiz bir dünyamız kalmayacak. Hedefimiz Karbon nötr” şeklinde sözlerine yer verdi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ ŞUAN İLK BELEDİYE OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYORUZ”

Edirne Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Savaş Çerkez, “Kentler önünde en önemli sorunlardan biri iklim değişikliğidir.

İklim değişikliği biliminin dikkat çektiği tehditler nedeniyle her ülke ulusal ve yerel ölçekte acilen tedbirler ve önlemler almaktadır. Özellikle Paris Antlaşması’nın Paris İklim Antlaşması’nın imzalanmasından sonra ulusal hükümetlerin yanı sıra yerel yönetimler de iklim değişikliğiyle mücadelede önemli roller almaya başladılar. 1990’yıllardalı kurulan Sürdürülebilir Yerel Yönetim Ağı İkleğin ve oluşturulan diğer birlikler ve koalisyonlar iklim müzakerelerinde artan bir öneme sahiptir. Belediyelerin iklim için başkanlar sözleşmesi imzalayarak sera gazının salınımlarının azaltılması konusunda hedeflerini belirlemesi önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Edirne Belediye Meclisimizin 10 Ekim 2021 tarih ve 2021/42 sayılı kararında İklim ve enerji için Avrupa belediye başkanları sözleşmesini imzalamak için belediye başkanımıza yetki verilmiş. 15 Ekim 2021 tarihinde sözleşme imzalanarak sözleşmeye taraf olunmuştur. Yine Edirne Belediye Meclisimizin Ocak 2022 tarihinde almış olduğu kararla iklim değişikliği müdürlüğü kuran ilk il belediyesi olma özelliğini de taşıyoruz. Kentlerimizi iklim değişikliğine karşı daha hazırlıklı bir yapıya kavuşturmak için belediyemiz tarafından sürdürülebilir enerji eylem planı ve iklim değişikliğine uyum planı sera gazı envanteri hazırlamak Edirne Belediyesi sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği eylem planı bugün burada atılacak imzalar sonrasında çalışmalarına başlanacaktır. Süreci buraya kadar getirmemize katkı sunan İstanbul Enerji AŞ Genel Müdürümüze ve personellerine ve bu çalışmayı başlatmamızda bize her zaman destek olan belediye başkanımıza teşekkür ediyorum “dedi

“BU ŞEHRİN ENERJİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINDA BAŞKA KÜLTÜR ORTAYA KOYACAĞIZ”

Edirne içindeki diğer ilçelerde de benzer program yapacaklarını kaydeden İstanbul Enerji A. Ş Genel Müdürü Yüksel Yalçın “Sayın Belediye Başkanımız Recep Gürkan, İstanbul’a geldiklerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve il başkanları ile birlikte Yerel Yönetimlerin önemli konu başlıkları belirlenerek, bir takım ortak faaliyetlerin yürütülmesi konusunda çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların kapsamlarından bir tanesi de Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı. 2000’li yıllardan sonra bir derecelik ısı artışı, sonrasında artı bir derecelik artışın dünyayı nasıl değiştirdiğini, 1 derecelik artışın ne kadar önemli olduğunu hepimiz görüyoruz. Bu şehrin enerji tüketim alışkanlıklarında daha başka bir kültür ortaya koyacağız. Bu enerji dönüşümü programı hep birlikte. O yüzden sadece Sayın Başkanımızın imzasıyla dönüşmüş bir kitapçık olmayacak bu. Hepimize dönük program olacak. Daha sonra ilçe belediye başkanlarımızla, Sayın Başkanımızın başkanlığında bir toplantı düzenlemek suretiyle Edirne İli sınırları içerisindeki diğer ilçelerde de benzer programlar yapacağız. Bunu sadece burası için değil, Tekirdağ’da, Kırklareli’de, İstanbul’da hepsi yapacak”dedi

“HEDEFİMİZ KARBON NÖTR”

Başarılı olunamazsa ileride bugünkü konforla yaşanabilecek bir dünya olmayacağını vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “Enerji ve iklim eylem planını başlangıcımızın ya da çalışmaya başlamamızın ilk günü olarak kabul ediyorum. 2021 yılında Dünya literatüründe başkanlar sözleşmesi olarak geçen sözleşmeyi imzalayarak bu sürece başladık. Sorumluluk noktasındaki herkes attığı imzanın hem arkasında durmalı hem de o imzanın gerekliliklerini de yerine getirmelidir. Yoksa attığınız imzanın bir anlamı kalmaz. Enerji günlük hayatımızın neredeyse tamamını etkileyen bir ürün, bir sonuç. Dünyayı nereye taşıyoruz. Son 20 yılda dünyanın ısısı 1 derece yükseliyor. Son 4-5 yıldır da artı 1 derce daha yükseliyor. Eğer bir tedbir almazsak bununla ilgili çalışmaları ciddi şekilde yapmazsak önümüzdeki 2 ve ya 3 yılda artı 1 derece daha yükselecek demek. Her artı 1 derecenin diğer etkilerini bir tarafa bırakalım günlük yaşamımızda bizi ne kadar etkilediği ortada. Artık bahar diye bir mevsim kalmadı. Kış mevsiminden yaz mevsimine geçiyoruz. Türkiye’de görmediğimiz doğa olayları görüyoruz. Hortumlar, kuraklıklar görüyoruz. Doğa bize nereye doğru gittiğimizi sürekli olarak hatırlatıyor. Belki bugün insanlar ne yaptığımızı ya da ne yapmaya çalıştığımızı çok algılayamıyor olabilirler. Biz eksik anlatıyor olabiliriz. İstanbul Enerjiyle beraber başlattığımız daha öncesinde Türkiye’de il belediyeleri arasında ilk kurulan iklim müdürlüğüne sahip olmamız hep bu anlayışın bir sonucu.
Bu yaptığımız asfaltlardan daha önemli bir iş. Yaptığımız alt yapıdan, yağmur suyundan, kanalizasyondan, binalardan daha önemli bir iş. Eğer bu işte başarılı olamazsak, insanlık başarılı olmazsa çok yakın bir gelecekte bugünkü konforla yaşayabileceğimiz bir dünyamız kalmayacak. Hedefimiz Karbon nötr. 2050 yılını hedef koyuyoruz umarım 2040’da 2030’da ulaşırız. Karbon nötr’e ulaşamazsak evlatlarımız bizim yasağımız gibi bir dünyada yaşayamayacaklarını. Kişiler gelip geçer bugün Recep Gürkan olur yarın bir başkası olur ama bizim karbon salınımını ve karbon nötr hedefine ulaşana kadar bu mücadeleyi kararlılıkla vazgeçmeden sürdürmemiz gerekiyor”diye sonlandırdı.
Konuşmaların ardından İstanbul Enerji AŞ Genel Müdürü Yüksel Yalçın ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından SECAP Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı protokolü imzalandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.