DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2051346-2,14%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Her 10 kişiden 3’ü obez

Her 10 kişiden 3’ü obez

ABONE OL
29 Ocak 2020 10:37
Her 10 kişiden 3’ü obez
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzman Diyetisyen Engin Aykaç, Obezitenin artık çok sık bir hastalık olarak insanların karşısına çıktığını belirterek, Ülkemizde her 10 kişiden 3’ünün obez olduğunu söyledi.

Edirne Belediyesi tarafından vatandaşlara yönelik ücretsiz olarak Obezite ve Bilinçli Beslenme Semineri düzenlendi. Dr. Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde, katılımcılara sağlıklı beslenme ve Türkiye’de ki obezitenin çocukluk döneminden yaşlılık dönemine kadar oluşan süreç ve bundan kurtulma yöntemleri konusunda, Uzman Diyetisyen Engin Aykaç ve Uzman Diyetisyen Oylum Fıçıcıoğlu etkili bir bilgilendirmede bulundular.

“EN BÜYÜK HATA BESLENMEYİ ERTELEMEK”

Uzman Diyetisyen Engin Aykaç, “Bugün Edirne Akademi’de Edirne Belediyesinin sunduğu hizmetlerden birisi için buradayız. Burada bugün ‘Obezite ve Sağlıklı Beslenmeyi konuşacağız. Obezite Türkiye’de son yıllarda çok sık artan bir hastalık konumunda. Birçok ölümcül hastalığı da tetikleyen düzeyde. Bu nedenle bu konunun altını çizmek istedik. Bugün Edirne halkına sağlıklı beslenmeyle obezitenin önüne nasıl geçilebilir. İnsanların beslenmede yaptığı en büyük hatalar nedir ve bunları nasıl engelleriz bunları konuşacağız. İnsanların yapmış olduğu en büyük hatalardan birisi sağlıklı beslenmeyi ertelemeleri. Biz unu yapmalarını istemiyoruz. Bir an önce sağlıklı beslenme bilincini insanların hayatlarına katmak istiyoruz. Bunun için sağlık bakanlığı, diyabet derneği, beslenme ve diyetetik derneğinin birçok bülteni mevcut. Mutlaka bu bültenlere bakarak, bu bilinci oluşturmaları gerekiyor” dedi

“TÜRKİYE’DE 10 KİŞİDEN 3’Ü OBEZ”

Kadınlarda obezliğin daha sık görüldüğüne değinen ve istatistiğin korkutucu olduğunu söyleyen Aykaç “Bizim genlerimiz yerleşik hayata uygun genetik materyal değil birinci talihsiz noktamız bu. İkincisi ise yerleşik hayata Anadolu’da girmiş olması. Anadolu birçok mutfak kültürünün bir arada olduğu bölgedir. Mutfak olarak inanılmaz zengin bir kültürüz. Bugün yetişkin erkeklerin Türkiye’de 20,5’i obez. Kadınlarda bu durum daha korkutucu. Her yüz kadından 41’i obez. Çocuk ve yetişkinlere toplam nüfusa bakıldığında yüzde 30’u obez. Yani Türkiye’de 10 kişiden üçü obez” dedi.

“EDİRNE’DE SAĞLIKLI BESLENMEK İSTEYEN VAR, SONUÇ YOK”

Sağlıklı beslenmek adına kendilerinden destek almak isteyenlere yardımcı olduklarını söyleyen Uzman Diyetisyen Oylum Fıçıcıoğlu da “Bugün insanları beslenme konusunda bilinçlendirmek için buradayız. Ben daha çok davranış değişikliğine değineceğiz. İnsanların çoğu artık sağlıklı beslenmeyi biliyor. Her yerde duyuyoruz. Fakat davranışlarımızda herhangi bir değişiklik yapamadığımız için kalıcı olmuyor.  İnsanların bilinçlenmesi bizim için çok önemli. Edirne’de sağlıklı beslenmek isteyen çok fakat çok başarılı olamıyoruz. Etrafta caydırıcı çok etmen var. Fast food gıdalar, kebapçılar bizi düşüncemizden saptırıyor. Türk toplumu olarak zaten kebap kültürümüz oldukça var. Bu konuda insanları sağlıklı seçimlere yönlendirmek zor oluyor. İnsanlarda bunu istiyor aslında. Bizden destek almak isteyenlere her zaman yol gösteriyoruz. Tabii danışanlarımızın ya da diğer bireylerin kendi elinde bu durum. Biz elimizden geleni yapıyoruz fakat hayatlarına bunu katmak isteyenler sadece başarılı olabiliyorlar. Sağlıklı beslenme aslında sporla bir bütün. Sadece egzersiz yapmak ve sadece diyet yapmak doğru sonuca yönlendirmiyor çoğu zaman. İkisini birlikte ve dozunda yapmak önemli olan. Biz haftada 150 dakika en az egzersiz yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.