DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2042762-2,16%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Her Yönüyle Uzunköprü” Sempozyumu düzenlendi

“Her Yönüyle Uzunköprü” Sempozyumu düzenlendi

ABONE OL
8 Kasım 2022 13:44
“Her Yönüyle Uzunköprü” Sempozyumu düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Her Yönüyle Uzunköprü Sempozyumu’nda alanında uzman bilim insanları Uzunköprü’nün dünü, bugünü ve yarınına ışık tuttu.

Trakya Üniversitesinin; Edirne’nin ilçelerini, alanında uzman bilim insanları ve araştırmacıların katkılarıyla birçok farklı disiplinle ele aldığı toplantıların son durağı Uzunköprü oldu. İpsala ile başlayan ve Havsa ile devam eden sempozyumların üçüncüsü olarak düzenlenen Her Yönüyle Uzunköprü Sempozyumu’nda üç gün boyunca ülkemizin birçok noktasından gelen 90 bilim insanı, 6 ayrı oturumda ve 18 ayrı salonda 72 sunum gerçekleştirdi.

Trakya Üniversitesinin kuruluşunun 40., Uzunköprü’nün kurtuluşunun 100. yılı münasebetiyle gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Uzunköprü Kaymakamı Onur Kökçü, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdinç Enver Dinçsoy, Uzunköprü MYO Müdürü İsmail Kılıç ile il ve ilçe protokolü ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Üniversitesi Tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan sempozyumda bir açılış konuşması yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdinç Enver Dinçsoy “Trakya Üniversitesi, büyük bir kongre ve sempozyum düzenleme deneyimine sahiptir. Bu birikimi, ilçe okullarında da hayata geçirmek üzere Rektörümüzün öncülüğünde bir dizi sempozyum düzenlendi. Uzunköprü Sempozyumumuz, bunların üçüncüsü olup ilki İpsala, ikicisi Havsa sempozyumlarıdır. Bizden sonra da Keşan Sempozyumu düzlenecek. Bu bakımdan yerelin de bilim ve sanatla buluşmasını önemseyen, bölgemize ve Üniversitemize katma değer yaratmayı önceleyen vizyoner duruşundan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Erhan Tabakoğlu’na bir kez daha huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Kendileri bizi teşvik etmese ve desteklemese böyle bir emeği ve iradeyi ortaya koymamız çok da mümkün olmazdı. Artık biz de, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu olarak, hem akademi hem de kamu/özel sektör işbirliği ile Uzunköprü’de sempozyum düzenleme deneyimine ve özgüvenine sahibiz.” dedi.

Edirne ve Trakya Üniversitesinin tarihinden bahsederek konuşmasına başlayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Büyük işler başarmış bir medeniyetin başşehrinde kurulmuş ve o köklerden beslenen Trakya Üniversitesi, 40. yılını kutluyor. Ülkemizin 81 ilinden ve dünyanın 79 ülkesinden gelen öğrenci ve akademisyenlerimizle gerilmiş bir yay gibi ileriye, en ileriye gitmek ve Türkiye Yüzyılı’nda yol almak istiyoruz.” dedi.

Edirne’nin üniversite okumak için çok ideal bir şehir olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Edirne, Doğu’nun eşsiz eseri Selimiye Camii’ne, medeniyetimizin en güzel özeti Sultan II. Bayezid Külliyesi’ne, Ergene’ye dur diyecek Uzunköprü’ye sahip bir şehir. Ve tüm bunlar UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alacak kadar büyük değerler. Tüm bu değerlerin rehberliğinde büyük hayallere ve büyük hedeflere emin adımlarla ilerlenebilecek bir şehir.” ifadelerini kullandı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Edirne’de kurduğu ilk yerleşim yeri olan Uzunköprü’nün tarımsal ve ekonomik potansiyeli ile büyük bir ilçe olduğunu söyleyen Rektör Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi olarak bu güzel ilçemizi büyüteç altına alarak bilinmeyenlerini, unutulan değerlerini ortaya çıkarmak ve yeni değerler üretmek istiyoruz. Burada alanının uzmanları tarafından konuşulan konular daha sonra bir kitap haline getirilerek araştırmacılara kaynak olacaktır. İpsala ile yanan bu ateş Havsa ile devam etti. Bugün Uzunköprü’nün taşıdığı meşale yakın zamanda Keşan’a ulaşacak.” dedi.

Bilim ve sanat dolu bir sempozyuma imza atmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sempozyumun düzenlenmesinde büyük gayret gösteren Doç. Dr. Enver Erdinç Dinçsoy ve Doç. Dr. İsmail Kılıç ile çalışma arkadaşları ile sempozyuma desteklerinden ötürü Kaymakam Onur Kökçü, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan ile emeği geçen herkese teşekkür etti.

600 yıllık bir kentin mirasçısı olarak emanete sahip çıkmaya ve onu gelecek kuşaklara taşımaya çalıştıklarını ifade eden Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, Uzunköprülü olmanın gururunu yaşatmak istediklerini söyledi. Her noktasından tarih fışkıran bir şehrin akademik bir açıdan ele alınmasının ve bunun da Uzunköprü’nün düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılına gelmesinin ayrıca çok değerli olduğunu ifade eden Becan, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmaları ve hediye takdiminin ardından resim sergisi açılışı ile sempozyumun ilk bölümü sona erdi.

Sempozyum, Doç. Dr. Enver Erdinç Dinçsoy’un moderatörlüğünde Doç. Dr. Nurten Çetin, Dr. Öğr. Üyesi Sefer Gümüş, Doç. Dr. İsmail Kılıç’ın katılımıyla gerçekleştirilen Uzunköprü Tarihi Paneli ile devam etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.