DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2050665-2,29%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hububat alımında detaylar belli oldu

Hububat alımında detaylar belli oldu

ABONE OL
18 Mayıs 2021 15:03
Hububat alımında detaylar belli oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2021 yılı hububat ve bakliyat alım fiyatında, Toprak Mahsuller Ofisi (TMO) detayları açıkladı.

Açıklamada, Ülkemizde hububat ve bakliyatta 2021 yılı hasadı lokal olarak Mayıs ayı başlarında başladığına işaret edilerek, Türkiye genelinde hasat, bugün itibariyle arpa, buğday ve kırmızı mercimekte yaklaşık yüzde 1 seviyesinde olduğu belirtildi.

Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlendiği ve piyasaların seyrine göre TMO politikalarının şekillendirildiği ifade edilen açıklamada, “TMO hububat ve bakliyat alım fiyat ve politikaları belirlenmiş olup Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 17.05.2021 tarihinde alım fiyatları açıklanmıştır” denildi.

PAZAR HARİÇ HAFTANIN TÜM GÜNLERİNDE ALIM YAPILACAK

TMO 2021 yılı hububat ve bakliyat alım detaylarını şöyle sıraladı;

TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık ilave 170 nokta) alım faaliyeti gösterecektir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir. TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü, lisanslı depolar üzerinden ise haftanın tüm günlerinde alım yapılacaktır. Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üreticinin ton başına ilave 11,80 TL kazancı olacaktır. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ödemeler ise en geç üç gün içerisinde yapılacaktır. Üreticilerimizin lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı (5 milyon TL’ye kadar) ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur” denildi.

YÜZDE 50 FAZLASINA KADAR ÜRÜNÜN TAMAMI SATIN ALINACAK

TMO ayrıca 2021 yılı hasat dönemi hububat alımlarında; 2020 yılı hasat döneminde olduğu gibi Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarı üzerindeki yüzde 50 fazlasına kadar ürünün tamamı satın alınacağını belirterek, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar/sanayici) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren TMO’ya satabileceklerdir. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticilerimizin randevu almasına gerek duyulmadan ürününü istedikleri zaman ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecektir”

ÜRETİCİLERİN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR

TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için ise “Yeni Koronavirüse (Covid-19) karşı önlemlerini mutlaka almaları, ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Randevularını mutlaka almaları, Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları, Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi gerekmektedir” denildi.

2021 TMO ALIM FİYATLARI

2020 yılında 1.650 TL/Ton olan Kırmızı/Beyaz Sert Ekmeklik Buğday fiyatı 2021 yılında yüzde 36,4 artırılarak ton başına 2.250 TL olarak belirlendi. Buğdayın kalitesine göre açıklanan fiyatlar üzerinden ayrı yüzde 2 ilave fiyat uygulanacak. Böylelikle kaliteli ürünün fiyatı ton başına 2.300 TL’ye ulaşacak. Ortama verimler dikkate alınarak Bakanlık tarafından hububatta ton başına 275 TL, bakliyatta ise ton başına 910 TL prim ve destek verilecek. Açıklanan bu fiyatla üretici hububatta; ton başına maliyete göre yüzde 31, yani 540 TL gelir elde etmiş olacak. 2020 yılında ton başına 1.800 TL olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatı 2021 yılında yüzde 36,1 artırılarak ton başına 2.450 TL olarak belirlendi. 2021 arpa, çavdar ve tritikale alım fiyatı ton başına 1.750 TL, yulaf alım fiyatı ise ton başına 1.900 TL olarak belirlendi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.