DOLAR 32,5515 0.19%
EURO 34,9549 -0.07%
ALTIN 2.450,980,62
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20966170,13%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İkinci el konuta rağbet arttı

İkinci el konuta rağbet arttı

ABONE OL
29 Temmuz 2022 11:10
İkinci el konuta rağbet arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de konut fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğini ve sıfır konutlara göre ikinci konutların daha çok satıldığını söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “2+1 daireler 1.5 milyona çıktı. 3+1 daireler 2 milyona çıktı. Hakikaten çok yüksek bir rakam. Sıfır dairelerde satışlar yavaş gidiyor, ama ikinci el konutlara rağbet daha fazla” dedi.

“İKİNCİ EL DAİRELERE RAĞBET DAHA FAZLA”

Edirne’de konut fiyatlarının ciddi oranda arttığını ve artık vatandaşın ikinci el konutlara yöneldiğini kaydeden Başkan Çeker, “Edirne’de şu anda çok satılık daireler var. Müteahhitlerin ellerinde de bitmiş daireler var. Ev fiyatları fazla yükseldi. 2+1 daire için 1.5 milyon isteniyor. Bugün 2+1 daire en fazla 100 metrekare olsa bugün metrekare hesabı yapsak 15 bin liraya gelir metrekaresi. Biz düne kadar bir maliyet hesabı yaptığımızda inşaatın ve arsa payını koyduğumuzda metrekareye 7-8 bin lira derdik. Şimdi 15 bin liradan bahsediyoruz. Yani 2+1 daireler 1.5 milyona çıktı. 3+1 daireler 2 milyona çıktı. Hakikaten çok yüksek bir rakam. Bunu kaç kişi alabilir? Şu anda bankalardaki faiz oranları gerçekten yüksek kaç kişinin bu kadar nakdi var? Zaten zor geçiniyor insanlarımız. Hadi birilerinin toplu bir parası var. O paranın üzerine biraz kerdi alayım diyor. Bu seferde müteahhitten sıfır bir daire alacağı zaman takıldığı bir nokta oluyor.  Onlarda daha önceden çok düşük miktarda daire sattığı ve fatura kestikleri için daha yüksek faturalar kesemeyeceğinden aynı çıkışı yapacaklarından dolayı ben en fazla 400 bin lira kredi kullandırabilirim diyor. Yani 700-800 bin lira kredi kullandıramam diyor. Kişi diyor ki bankadan bana 1 milyon kredi çıkıyor. Benim gelirim bu kadar, eşimde çalışıyor. Çocuğumun da geliri var bu da hanemize girmekte. Banka bize bu krediyi veriyor diyor. Bir milyonum var bir milyon kredi kullanacaksın onu da hiçbir müteahhit göstermiyor. Göstermeyince de krediyi o kişi kullanamıyor. Bu sefer ikinci el daireler düşünülüyor. Bugün sıfır daire metrekaresi fiyatları 15 bin liraysa bugün ikinci el dairelere baktığımızda onlarında fiyatları 8-10 bin lira arası. Onlarda da sıfırla pek farkı kalmadı. Neden yüksek. Millet sıfıra saldıramıyor. Araba gibi ikinci el arabalarda yaşanan patlama gibi evlerde de bu oldu. İkinci elde istediği gibi krediyi kullanabiliyor. Orada müteahhit değil, şahıs. İstediğin kadar kredi kullanabiliyorsun. Sıfır dairelerde satışlar yavaş gidiyor, ama ikinci el evlerde, (1 yaşında, 2 yaşında, 6 yaşındaki binalar) bu tip evlerde krediyi istediği gibi rahat kullanabildiği için, fatura derdi, müteahhit derdi olmadığından, istediği gibi krediyi bankadan kullanabiliyor. O yüzden ikinci el evlere rağbet daha fazla. Ama ikinci elde pek satılık daire yok” şeklinde konuştu.

“FİYATLAR GERİ GELMEZ AMA SABİT KALIR”

Çalışanların alım güçlerinin artmasını istediğini ve fiyatların sabit kalmasını dilediğini vurgulayan Çeker, “Türkiye’de hiçbir şekilde fiyatın geriye döndüğünü görmedik. Gıdada bile fiyat artıyor, ama bir daha eski fiyatına geri gelmiyor. Ben Türkiye’de bugüne kadar hiçbir zaman eski haline geldiğini görmedim. Ne olursa olsun fiyatlar sabit kalıyor. Sabit kalır mı? Kalır. Kalacağına da eminim ben. Müteahhidin de dayanma gücü var. Elindeki malı pazarlamak isteyecektir. Elindeki dairesini satsın ki diğer devam eden inşaatını bitirsin ve işine devam etsin. Kasasına para girsin isteyecektir. Dövize de baktığımızda, bugün döviz yine yükselmekte. İnşallah dövizde sabit kalır. İnsanların geçim gücü çok zor. Aldıkları maaşlara baktığınızda zor geçiniyorlar. Hükümetin burada tek yapacağı şey, çalışanların maaşlarını biraz daha iyileştirmeye gidilirse, alım gücü artırılırsa işler biraz düzelir. İnşallah fiyatlar daha yukarılara çıkmaz böyle sabit kalır. Çalışanların da gücü biraz daha artırılır da alım güçleri artar” diyerek noktaladı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.